100+1 zahraniční zajímavost 18/22: Šlofíkem ku zdraví

Chrám spánku je v ruinách. Káva, televize a stres zničily čas na odpočinek. Kolik z nás ráno vstává v dobré náladě, s odpočatým tělem a svěží myslí? Dokážou ho nahradit krátké šlofíky?

12.10.2022 - David Bimka



Naše kultura se zbláznila. A vůbec nejde o politiku či uprchlíky nebo o to, zda nosíte lodičky a rtěnku, zatímco biologicky vzato byste měli oblékat trenýrky. Jedná se o daleko hlubší, fundamentální šílenství – přestali jsme normálně spát. Rodiče novorozenců to velmi dobře znají: Pár probdělých nocí, a z člověka je troska, která si jen s vypětím všech sil ráno nesplete kávu s čističem na záchod a poté odejde dveřmi, aniž by narazila do futer. Po pár měsících či letech, kdy se vše uklidní, už byste se prospat mohli – ale vždyť váš vlastní život konečně začíná, tak kdo by ho trávil v posteli? A jakmile děti vyrostou, nabízí večer po celém dni v práci tolik radostných potěšení, že se jich zkrátka nechcete vzdát. Kdo spí, ten nežije! 

A teď ruku na srdce: Kolik z nás ráno vstává v dobré náladě, s odpočatým tělem a svěží myslí? Večer strávený u televize, počítače či mobilu nám nabourává vnitřní rytmy, stejně jako přemíra kávy a sklenička alkoholu před spaním, jež ve skutečnosti oddalují chvíli, kdy začne mozek opravdu odpočívat. Do postele pak padáme pozdě v noci a oněch doporučených sedm až devět hodin oddychu představuje pouhé zbožné přání. O těch, kdo musejí pracovat na směny, ani nemluvě. Chrám spánku se zkrátka ocitl v ruinách. 

V poslední dekádě se výzkum v dané oblasti mimořádně prohloubil a dnes už víme, že se s chronickým nevyspáním pojí řada psychických i fyzických onemocnění. Současně se však zdá z mnoha důvodů nemožné si dostatek spánku pravidelně dopřát. Co s tím? Nejspíš vás potěší článek z produkce časopisu BBC Science Focus v aktuálním čísle 100+1 zahraničních zajímavostí. Dočtete se v něm totiž, že lze spánkový deficit úspěšně dohnat krátkými šlofíky. Pokud je to tedy alespoň trochu možné, natáhněte se i přes den!


Další články v sekci