100+1 zahraniční zajímavost 4/23: Jak myslí umělá inteligence

Novináři dlouho nevěřili, že by je automatizace mohla ohrozit. Teď však pod jejich věží ze slonoviny praskají základy. Více se nejen o možnostech umělé inteligence dočtete v novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí

15.02.2023 - David Bimka



Před dvěma sty lety se na severu Anglie zformovalo tajné hnutí tzv. ludditů, podle legendárního Neda Ludda, jenž prý v záchvatu vzteku rozbil dva textilní stroje. Ke spolku patřili tradiční výrobci textilu, kteří se obávali o práci a vinili mechanizaci z ohrožování vlastní existence. Jejich strach byl přitom oprávněný: Průmyslové tkaní látek dokázalo nahradit stovky rukou a továrny začaly chrlit kvalitnější produkty za méně peněz. Následovaly bouře a rozbíjení strojů, jenže automatizaci to stejně nezastavilo. 

Jaký byl poté osud těchto frustrovaných lidí? Část z nich se stala dělníky v nenáviděných továrnách, zatímco další se přesunuli do služeb – tedy do oblasti trhu, jež od té doby neustále roste. Struktura systému se změnila, lidé zůstali. A my se právě teď nacházíme uprostřed podobné proměny, takže si držte klobouky. 

Umělá inteligence dělá ohromné pokroky, a přestože samozřejmě postrádá vědomí, dokáže extrémně dobře předstírat, že nějaké má. Zatím poslední nástroj pracující s neurálními sítěmi představuje ChatGPT, který umí psát jako člověk. A co víc – ovládá stylistiku natolik dobře, že vytvoří smysluplný publicistický text prakticky na stejné úrovni jako profesionál

V tomto čísle vám tak přinášíme článek, který jsme GPT zadali a jeho anglickou verzi jsme poté převedli do češtiny automatickým překladačem DeepL, jenž také využívá neurální sítě. Do výsledku jsme kromě oprav překlepů nijak nezasahovali. V novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí můžete posoudit, jak pokus dopadl. 

My novináři jsme dlouho věřili, že nás automatizace nemůže ohrozit, ale teď pod naší věží ze slonoviny praskají základy. Ne, stroje za nás práci asi kompletně nepřevezmou, ale nejspíš nahradí spoustu namáhavých a nudných úkolů, včetně rešerší a vyhledávání faktů. Jak to celé dopadne? Opravdu nevím. Zeptejte se za pět let.

100+1 zahraniční zajímavost 4/2023


Další články v sekci