100+1 zahraniční zajímavost 8/24: V labyrintu minojského krále

Před pěti tisíci let vznikla na Krétě nejstarší rozvinutá civilizace evropského kontinentu. Středobod tzv. minojské kultury tvořil palác Knóssos – velkolepý a natolik spletitý komplex, že se stal zárodkem legendy o labyrintu a Minotaurovi…

10.04.2024 - David Bimka



Knósský palác na řeckém ostrově Kréta si svůj legendární status naprosto zaslouží. Za prvé, jeho existence se nerozlučně pojí s mýtem o Ariadně, Minotaurovi a ohromném spletitém labyrintu – tedy s jedním ze zakládajících příběhů evropské civilizace. Pověst obsahuje vše: Hrozivé tajemné místo, kam se musí hrdina ponořit. Lidožravé monstrum, které tam číhá ukryté a musí být poraženo. A chytrou ženu, bez jejíž pomoci by se statečný muž nikdy nemohl vrátit živý. Uvedený mýtus se v lidských kulturách vrací v různých obměnách stále dokola, nicméně legenda o labyrintu patří k nejstarším, jež se nám dochovaly a stále je dětem vyprávíme.

Druhý důvod spočívá v architektuře. Knóssos se stal centrem minojské moci, jež před čtyřmi milénii tvořila kulturní maják celého Středomoří. Na rozdíl od Egypťanů, kteří v té době vybudovali své nejúžasnější hrobky, se Minojci zaměřili na civilní luxus a život zde na zemi – na paláce s vodovody, kanalizací a záchody. Žádné z předchozích společenství na evropském kontinentu se nepřiblížilo sofistikovanosti, s jakou stavěli právě Minojci.

Knósský palác prošel částečnou rekonstrukcí z rozvalin, což je velmi kontroverzní. Ano, už nejde o ten pravý originál. Na druhou stranu, jak jinak bychom si mohli sáhnout na úžasnou minulost? Více se o tomto skvostu evropské historie dozvíte v novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí.

100+1 zahraniční zajímavost 8/2024


Další články v sekci