Australská vakoveverka létavá: Krátkohlavý provazový tanečník

09.12.2018 - Marek Telička

Vakoveverka létavá je drobný vačnatec žijící v Austrálii, na Papui Nové Guinei a několika přilehlých ostrovech. Latinské jméno Petaurus breviceps znamená „krátkohlavý tanečník na provaze“ a poukazuje na mimořádné artistické výkony, které živočich předvádí ve větvích stromů

<p>Vakoveverka létavá má částečně chápavý ocas, dlouhý zhruba 10–15 centimetrů.</p>

Vakoveverka létavá má částečně chápavý ocas, dlouhý zhruba 10–15 centimetrů.


Reklama

Zhruba 24–30 cm dlouhá vakoveverka létavá (Petaurus breviceps) žije výhradně na stromech a pohybu přes nebezpečný prostor na zemi, kde může být napadena predátory, se vyhýbá díky schopnosti létat. Mezi předními a zadními končetinami má vakoveverka na každé straně blány volné kůže, které dokáže při skoku ze stromu na strom napnout a plachtit na vzdálenost padesáti i více metrů. Let přitom řídí pohyby nohou, čímž vhodně zakřivuje nosnou „plachtu“, a pohyby ocasu. 

TIP: Strážce českých stepí: Sysel obecný , kriticky ohrožený „škůdce“

Vakoveverky žijí v lesích, kde mohou najít vhodný zdroj potravy, kterým jsou drobní obratlovci a zejména sladká šťáva určitých druhů eukalyptů, akácií a kaučukovníků. Jde o noční živočichy, kteří za tmy dobře vidí díky velkým očím. V nočním lese je pro jejich orientaci zásadní i bystrý sluch a otočné uši, kterými dokáží lokalizovat kořist nebo blížící se hrozbu. 

  • Zdroj textu:

    časopis Příroda

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Pumapunku představuje jednu ze čtyř staveb, jejichž ruiny po sobě zanechala civilizace Tiwanaku.

Zajímavosti

Eduard už (a ještě) jako král s Wallis na dovolené v Jugoslávii roku 1936

Historie

Co přiměje člověka obdivovat teroristické útoky?

Věda

Sonda Planck a mapa reliktního záření

Vesmír

Panzerwaffe utrpěla v Normandii těžké ztráty – na snímku obrněnce ukořistěné Spojenci

 

Válka

Pavouci skákavky druhu Euophrys omnisuperstes obývají oblasti okolo 6 700 m n. m., a jsou tak nejvýše žijícími zvířaty na světě.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907