Bakterie milují pivo: Jeden ležák denně zvyšuje pestrost střevní mikroflóry

22.06.2022 - Stanislav Mihulka

Jedno pivo k večeři zajistí vyšší diverzitu mikrobů ve střevech. Pestřejší střevní mikrobiom zase vede ke snížení rizika vzniku srdečních chorob a cukrovky

<p>Jeden ležák denně pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru; přinejmenším u mužů. <em>(foto: Pixabay, CC0)</em></p>

Jeden ležák denně pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru; přinejmenším u mužů. (foto: Pixabay, CC0)


Reklama

Pivo by se mohlo zařadit po bok červeného vína mezi neřesti s přínosem pro lidské zdraví. Podle studie, uveřejněné v recenzovaném vědeckém časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, jeden ležák denně – alkoholický i nealkoholický – pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru; přinejmenším u mužů. 

Portugalský tým, který vedla Cláudia Marques z Univerzity NOVA v Lisabonu, zjišťoval, jak pití piva, v tomto případě alkoholického i nealkoholického ležáku, ovlivňuje u mužů střevní mikroflóru a další parametry zdravotního stavu. Experimentu se zúčastnilo 19 zdravých mužů, kteří každý den po dobu 4 týdnů k večeři vypili ležák, buď s alkoholem, nebo bez.

Pivo pro zdraví

Po ukončení experimentu se u dobrovolníků neprojevily žádné patrné změny zdraví nebo metabolismu, kromě dvou, které spolu těsně souvisejí. U mužů, kteří pili alkoholický i nealkoholický ležák, došlo ke zvýšení diverzity střevní mikroflóry a zároveň se jim ve stolici zvýšila hladina alkalické fosfatázy, což je neklamnou známkou zlepšení situace uvnitř střev.

V lidských střevech žijí biliony mikroorganismů. Jejich složení se ale může dost lišit. Podle výsledků dřívějšího výzkumu je pro lidské zdraví příznivější, když jsou mikrobi střevní mikroflóry pestřejší. V takovém případě jsou lidé více chráněni před chronickými chorobami, včetně onemocnění srdce nebo diabetu.

Proč má pivo pozitivní vliv na mikroby ve střevech? Detaily nejsou jasné, ale zřejmě to mají minimálně z části na svědomí některé látky obsažené v pivu, jako jsou například polyfenoly. Diverzitu střevní mikroflóry může ovlivňovat i to, že samotné pivo obsahuje mikroorganismy, které se tam objevují především běhu procesu fermentace při výrobě piva.

TIP: Pivo s chmelem je nejen hořké, ale i dobré pro játra

„Pivo je hlavním a pravděpodobně jediným zdrojem chmelových polyfenolů v lidské stravě,“ řekla Ana Fariová, profesorka lisabonské univerzity NOVA v rozhovoru pro britský list The Sun. „Chmel také obsahuje xanthohumol, který podle studií snižuje riziko chronických onemocnění včetně obezity a cukrovky,“ dodala Fariová.

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Pohoří Ťan-šan nad hladinou Toktogulské přehrady postavené na řece Naryn. (foto: Shutterstock)

Zajímavosti

Autonomní robot Cassie na závodní dráze. (foto: Oregon State University, Kegan SimsCC BY 4.0)

Věda

Mary trénovala boj od mládí a v šermu i přestřelkách se mužům vyrovnala. (ilustrace: Shutterstock)

Historie

Při pozorování částečného zatmění Slunce je nezbytné použít patřičné pomůcky, například speciální filtry, které dostatečně utlumí jas hvězdy, a ochrání tak vaše oči. (ilustrační foto: Wikimedia Commons, TomruenCC0)

Vesmír

Silná kůže nosorožců lesknoucí se v zapadajícím slunci připomíná brnění. V národním parku Čitvan žije více než 700 kusů nosorožců indických. (foto: © David Hainall)

Příroda

Filtrace se může odehrávat i přímo u zdroje, v komínech továren či elektráren. Filtrování kouřovodů ovšem pokrývá pouhou část produkce skleníkového plynu, proto je potřeba čistit jak komíny, tak ovzduší. (foto: Shutterstock)

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907