Britské kulturní dědictví: Fenomenální fish and chips

Slavné fish and chips, tedy mořská ryba obalená v těstíčku a čerstvé „chipsy“ z opravdových brambor. Pro některé typický produkt rychlého občerstvení, pro jiné plnohodnotný a vyhledávaný pokrm. Všichni se však shodují, že jde o fenomén a součást britské kultury

08.10.2016 - redakce 100+1



Majitel restaurace Poppies v londýnském East Endu Pat Newland přezdívaný Pop zasvěceně popisuje: „Tady se smaží hranolky v arašídovém oleji. Podívejte se, jak je čirý a čistý – to je nedílná součást naší strategie. Taky uznejte, že ten olej nepáchne. Až odtud vyjdete, zjistíte, že vám oblečení odérem fish and chips vůbec nenasáklo.“

V „rybo-brambůrkové“ branži pracuje nepřetržitě od svých jedenácti let. Tehdy dostával dvě až šest pencí za řezání novin, do kterých se pochoutka v Británii tradičně balila. „Když jsem byl malý, byli jsme opravdu hodně chudí. I když fish and chips bylo tehdy velmi laciné jídlo, měli jsme ho tak jednou týdně a byl to pro mě skoro svátek. Nejčastěji jsme jedli samotné hranolky,“ vzpomíná Pat a doplňuje, že tehdy bylo fish and chips nedílnou součástí jídelníčku. „Dneska je to čistě vaše volba. Ceny určitě vzrostly, ale pořád ještě nejde o nijak drahé jídlo.“

Téměř kulturní dědictví

V restauraci prodávají fish and chips i s sebou. Balí je do novinového papíru se speciálním, jedlým inkoustem. Ty, které držím v ruce, vyšly 3. června 1953. Samotné jídlo je ale velmi čerstvé. „Když k nám přijdete v neděli, dostanete rybu, která pravděpodobně ještě před pár hodinami plavala v Severním moři,“ vykládá Pat a jeho zaměstnankyně Jana mu přizvukuje: „Nikdy jsem nebyla fanouškem smažených věcí, ale tato ryba je opravdu velmi dobrá. Je čerstvá, ale v krustě,“ popisuje česká studentka, která si v Poppies přivydělává.

Patovi prý na personálu, který je národnostně velmi pestrý, hodně záleží, a jako hrdý majitel soudí: „Můj tým je jako moje rodina. Před pár dny jsme se loučili s jednou servírkou a to děvče odcházelo v slzách. Podporujeme rodinnou atmosféru a přenášíme ji i na zákazníky. Lidé to mají někde v podvědomí, když od nás odcházejí. Pak jim dojde, že byli v podniku s milým personálem, který je rád obslouží. A to je obrovský rozdíl.“

TIP: Proměny britské kuchyně: Blíží se konec Fish & Chips

Britská kuchyně má špatnou pověst a řada lidí si dokonce myslí, že něco takového vlastně vůbec neexistuje. Treska v těstíčku podávaná s chipsy a s tradiční přílohou v podobě hrachového pyré s pořádnou dávkou octa asi těžko navnadí chuťové buňky konzervativního českého jedlíka. Jenže Britové ji považují za lahůdku a také za jakousi součást svého kulturního dědictví.

  • Zdroj textu

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií

    Shutterstock


Další články v sekci