Britské kulturní dědictví: Fenomenální fish and chips

08.10.2016 - redakce 100+1

Slavné fish and chips, tedy mořská ryba obalená v těstíčku a čerstvé „chipsy“ z opravdových brambor. Pro některé typický produkt rychlého občerstvení, pro jiné plnohodnotný a vyhledávaný pokrm. Všichni se však shodují, že jde o fenomén a součást britské kultury

Tradiční britská pochoutka -<p>Na novinovém papíře, do něhož se fish and chips balí, najdete jedlý inkoust.</p>
Tradiční britská pochoutka -

Na novinovém papíře, do něhož se fish and chips balí, najdete jedlý inkoust.


Reklama

Majitel restaurace Poppies v londýnském East Endu Pat Newland přezdívaný Pop zasvěceně popisuje: „Tady se smaží hranolky v arašídovém oleji. Podívejte se, jak je čirý a čistý – to je nedílná součást naší strategie. Taky uznejte, že ten olej nepáchne. Až odtud vyjdete, zjistíte, že vám oblečení odérem fish and chips vůbec nenasáklo.“

V „rybo-brambůrkové“ branži pracuje nepřetržitě od svých jedenácti let. Tehdy dostával dvě až šest pencí za řezání novin, do kterých se pochoutka v Británii tradičně balila. „Když jsem byl malý, byli jsme opravdu hodně chudí. I když fish and chips bylo tehdy velmi laciné jídlo, měli jsme ho tak jednou týdně a byl to pro mě skoro svátek. Nejčastěji jsme jedli samotné hranolky,“ vzpomíná Pat a doplňuje, že tehdy bylo fish and chips nedílnou součástí jídelníčku. „Dneska je to čistě vaše volba. Ceny určitě vzrostly, ale pořád ještě nejde o nijak drahé jídlo.“

Téměř kulturní dědictví

V restauraci prodávají fish and chips i s sebou. Balí je do novinového papíru se speciálním, jedlým inkoustem. Ty, které držím v ruce, vyšly 3. června 1953. Samotné jídlo je ale velmi čerstvé. „Když k nám přijdete v neděli, dostanete rybu, která pravděpodobně ještě před pár hodinami plavala v Severním moři,“ vykládá Pat a jeho zaměstnankyně Jana mu přizvukuje: „Nikdy jsem nebyla fanouškem smažených věcí, ale tato ryba je opravdu velmi dobrá. Je čerstvá, ale v krustě,“ popisuje česká studentka, která si v Poppies přivydělává.

Patovi prý na personálu, který je národnostně velmi pestrý, hodně záleží, a jako hrdý majitel soudí: „Můj tým je jako moje rodina. Před pár dny jsme se loučili s jednou servírkou a to děvče odcházelo v slzách. Podporujeme rodinnou atmosféru a přenášíme ji i na zákazníky. Lidé to mají někde v podvědomí, když od nás odcházejí. Pak jim dojde, že byli v podniku s milým personálem, který je rád obslouží. A to je obrovský rozdíl.“

TIP: Proměny britské kuchyně: Blíží se konec Fish & Chips

Britská kuchyně má špatnou pověst a řada lidí si dokonce myslí, že něco takového vlastně vůbec neexistuje. Treska v těstíčku podávaná s chipsy a s tradiční přílohou v podobě hrachového pyré s pořádnou dávkou octa asi těžko navnadí chuťové buňky konzervativního českého jedlíka. Jenže Britové ji považují za lahůdku a také za jakousi součást svého kulturního dědictví.

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Lukulské hody movitých Římanů na mozaice z 3. století.

Zajímavosti

Milující srdce přírody | Jim Picôt

Celkový vítěz - žralok plující v hejnu lososů.

Revue

Dávný Mars před 4 miliardami let mohla z části pokrývat voda

Vesmír

Robotický koala vylepšený koalí močí a trusem pátrá po tom, zda mají krávy sklony ušlapat koaly, když se ocitnou na zemi.

Věda
Historie

Vědci dlouho předpokládali, že humři necítí bolest, protože nemají skutečný mozek. Pozdější výzkum ale ukázal, že korýši na poškození tkáně reagují fyzicky i hormonálně, tudíž bolest pravděpodobně cítí.

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907