Podle vědců mají lidé adekvátní genovou výbavu, aby podobně jako hadi dokázali v ústech produkovat jed
Výzkumníci z National Academy of Sciences se vydali po stopách biologické schopnosti vytvářet v ústech jed: Bádání založili na studii chřestýšovce Trimeresurus mucrosquamatus a zmije Protobothrops mucrosquamatus, u níž produkci nebezpečné látky umožňují zhruba tři tisíce genů. Ke svému nemalému překvapení však odborníci zjistili, že podobnou výbavu má také řada dalších plazů i savců – včetně člověka.
TIP: Poodhalená plazí tajemství: Jak hadi přišli ke svému jedu?
V případě lidí se ovšem geny nestarají o tvorbu jedu, nýbrž slin. V současnosti tak na rozdíl od hadů či pavouků své nepřátele jedním kousnutím zlikvidovat nedokážeme. Nicméně z evolučního hlediska neexistuje důvod, proč by se u nás nemohla zmíněná dovednost v budoucnu rozvinout. Podle spoluautora studie Agneeshe Barua, doktoranda evoluční genetiky na Okinawském vědecko-technologickém institutu, máme v zásadě všechny potřebné stavební kameny na svém místě. Nyní záleží na evoluci, aby lidem tuto schopnost rozvinula.
VědaKdyž si někdo kýchne na Mount Everestu, jeho patogeny mohou na místě vydržet i staletí. (foto: Wikimedia Commons, Tirthakanji, CC BY-SA 3.0 CZ)
VesmírPozemský Měsíc není ve srovnání s ostatními souputníky žádným trpaslíkem. (foto: Unsplash, Drew Tilk, CC0)
HistorieAlbrecht Dürer na terase svého domu, obraz od Williama Bella Scotta. (ilustrace: Wikimedia Commons, CC0)
VálkaItalský voják vyzbrojený kulometem Breda, Jugoslávie 1941. (foto: Wikimedia Commons, Regio Esercito, CC BY-SA 4.0)