Cikády, krysy nebo kachní embrya: To nejšílenější, co můžete ochutnat ve Vietnamu

28.10.2018 - Komerční prezentace CK Go2

Vietnam láká mnoho cestovatelů na své přírodní a kulturní krásy, v hojném počtu sem ale míří také gurmáni nedočkavě vyhlížející vietnamská bistra už z okénka letadla. Gastronomie tu totiž není jenom synonymem pro polévku pho, grilovaná masa, rýži a nudle, ačkoliv ty vám samozřejmě připraví na milion výtečných způsobů.

<p>Trung vit long  - Kachní vejce se zárodkem.</p>

Trung vit long  - Kachní vejce se zárodkem.


Reklama

Pokud do tajů vietnamské kuchyně proniknete o něco hlouběji, zjistíte, jak moc je rozmanitá a že Vietnam ukrývá spoustu dalších, mnohdy opravdu exotických pokrmů.

Trung vit long  - Kachní vejce se zárodkem

Není vejce jako vejce. Ta vietnamská mohou skrývat překvapení v podobě kachního embrya, a i když se (nejen) pro evropské cestovatele jedná o nevšední specialitu, pouliční stánky ji mají v nabídce běžně. Původem filipínský pokrm, balut, se rozšířil do celé jihovýchodní Asie a chuťově připomíná míchaná vajíčka, i když pravda, díky měkkým kostem lehce křupavá, nejčastěji se totiž servírují zárodky 14 - 21 dní staré.

Zejména pokud se do Vietnamu či jihovýchodní Asie chystáte poprvé, je dobré si s exotickými pokrmy nechat poradit, zkušení průvodci napoví, u kterých stánků si objednat i jak vejce správně sníst a pokud překonáte počáteční ostych, možná se připojíte k táboru těch, kteří vejce považují za delikatesu a vyhledávají je také jako zdroj vápníku a proteinu. Nezní to jako váš šálek kávy? Nebojte, máme pro vás i další vietnamské speciality.

Chuot rang muoi - pečená krysa

Chcete zaexperimentovat a ochutnat trochu nevšední maso? Žádný problém, dušená, grilovaná, smažená nebo pečená krysa se vám na talíři objeví na počkání, když Vietnam navštívíte ve správné sezóně. V deltě Mekongu je to hlavně v říjnu, na severu na ni můžete narazit od května do září. 

Určitě ji ale vyzkoušejte na venkově, kde se krysy živí rýží narozdíl od měst, kde se jejich jídelníček skládá i z nevábných zbytků a odpadků. Stejně jako u kachních vajec i tady platí, že je dobré nechat si poradit a ochutnat krysí maso s průvodcem, třeba na Velké cestě Vietnamem, třeba pak dáte za pravdu těm, kteří ho považují za jemnější než vepřové nebo kuřecí.

Mam tom - Omáčka s krevetami

O něco méně kontroverzní, chuťově ale také velmi výrazná, je místní omáčka s krevetami. Před návštěvou Vietnamu o ní příliš neuslyšíte, navzdory tomu, že ji Vietnamci mají opravdu v oblibě a přidávají ji do mnoha jídel. Vzniká fermentací malých krevet, které získají fialovou barvu, a využívá se ke zvýraznění chuti, nebo, smíchaná s rýžovým vínem či vodou, k dochucení naservírovaných pokrmů.

Typická je především pro centrální a severní Vietnam a až ji budete chtít ochutnat, nemusíte se bát, že mam tom na stole přehlédnete, díky jejímu typickému aroma si setkání rozhodně zapamatujete.

Tiet canh vit – krvavá kachní polévka

A jsme zpět u kachních specialit, vajíčka totiž nejsou zdaleka tím jediným, na co můžete narazit. Vietnamci jsou přeborníky ve zpracování opravdu všech částí zvířat a to polévka, tedy spíše pudink ze syrové kachní (nebo například vepřové) krve a vnitřností, budí u cestovatelů velmi rozporuplné emoce. 

Ochutnat ji vyžaduje kombinaci odvahy a touhy po kulinářských zážitcích. Než si ji objednáte, dobře zvažte, zda vám stojí za riskování případných zdravotních obtíží, přeci jenom je připravována ze syrového masa a váš žaludek by nemusel sdílet stejné nadšení, jako vy. 

Thắng cố - Polévka z koňského masa

Polévka, která vyžaduje opravdu cestovatelské odhodlání, je ta z koňského masa. Narazíte na ni totiž jen v odlehlejších částech Vietnamu, do itineráře je proto potřeba zařadit návštěvu etnika Mong nebo etnického trhu Bac Ha v provincii Lao Cai na severu země. Její přípravu místní přenechávají kuchařským matadorům a každý vám potvrdí, že i když se jedná o recept zdánlivě jednoduchý, k přípravě té pravé thắng cố jsou potřeba především zkušenosti.

Ve sau rang la chanh an xoi trung kien - cikády a mravenčí vajíčka

Do severních provincií země se nechystáte? Ani na jihu není o originální jídla nouze. V provincii Ving Long v deltě Mekongu můžete ochutnat smažené či vařené cikády. Ty se chytají v období svlékání, tedy od května do června, a jsou místními považovány za opravdovou delikatesu. Nepřijdete o ně ale ani v jiných měsících, když ve Vietnamu jejich sezóna skončí, dováží se převážně z Kambodže.

Ti, kdo se deltou Mekongu plaví v březnu, mohou ochutnat ještě jednu lahůdku - mravenčí vajíčka. Se sušenou cibulkou a kořením je dostanete naservírované s rýží na banánovém listu.

Nem chua – kyselé psaníčko z fermentovaného masa

S typicky nakyslou, kořeněnou chutí fermentovaného masa v balíčcích z banánových listů je možné se setkat v celém Vietnamu. Často se tyto závitky servírují s čerstvým česnekem, oblíbené jsou v chladnějších měsících ke sklenici vietnamského piva a téměř nezbytností jsou pak u příležitosti oslav vietnamského Nového roku.

I když se s nem chua setkáte napříč Vietnamem i v sousedním Laosu či Thajsku, na ty nejlepší, prověřené mnoha chuťovými buňkami cestovatelů, se stavte v provincii Thanh Hoa jižně od Hanoje. Místní je připravují podle speciálního tajného receptu a jsou opravdu nezapomenutelně výborné. 

Už to vaše gurmánské srdce táhne do Vietnamu? Poznávat země skrz jejich gastronomii, která je nedílnou součástí kultury, je důležité, a nejen díky těmto specialitám bude cesta do země plné barev a chutí nezapomenutelná.

  • Zdroj textu:

    Komerční prezentace CK Go2

  • Zdroj fotografií: Komerční prezentace CK Go2

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Kenroku-en pochází z počátku 17. století a představuje nádhernou ukázku japonského zahradnického umění.

Zajímavosti

Crannog na jezeře Loch Langabhat ve Skotsku.

Věda

Patrolování na řekách patřilo k nejběžnější práci. Blokování zásobní infrastruktury kopáčů zpomalilo těžařské práce na sitech a zásobovači museli začít dopravovat zboží po souši

Příroda

Snímek loga Hvězdné flotila pořídila americká sonda Mars Reconnaissance Orbiter, která již téměř 14 let přináší fascinující detailní snímky povrchu rudé planety.

Vesmír

V Japonsku lze s drony létat jen za střízliva

Revue

Pumapunku představuje jednu ze čtyř staveb, jejichž ruiny po sobě zanechala civilizace Tiwanaku.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907