Hádanka rozluštěna: Proč meteoroidy před dopadem na Zemi explodují?

19.12.2017 - Stanislav Mihulka

Meteoroidy v atmosféře obvykle vybuchnou. Vědci již tuší, proč tomu tak je
Meteoroidy v atmosféře obvykle vybuchnou. Vědci již tuší, proč tomu tak je

Reklama

Naše planeta je před smetím z vesmíru chráněná lépe, než si odborníci mysleli. Ukazuje to nový výzkum amerických vědců, podle něhož přilétající kosmický kámen narazí na atmosféru a vzduch pod velkým tlakem způsobí, že meteoroid vybuchne.

Podle vedoucího výzkumu Jaye Meloshe z Purdueovy univerzity v takovém případě panuje velký gradient tlaku vzduchu mezi přední částí kosmického kamene, kde je tlak vysoký a zadní částí, kde je prakticky vakuum. Pokud si vzduch najde cestu, tak se pak snadno dostane dovnitř a meteoroid roztrhne na kusy.

Kosmické kameny vybuchují v atmosféře 

Už delší dobu jsme věděli, že kosmické balvany při průletu naší atmosférou vybuchují. Vědci ale nevěděli proč. Meloshiho tým proto detailně prozkoumal případ Čeljabinského meteoru v roce 2013, kdy meteoroid vybuchl velmi silnou explozí.

TIP: Štěstí přeje připraveným: NASA a FEMA cvičí scénář dopadu meteoritu

Vše nasvědčuje tomu, že obyvatele zemského povrchu v Čeljabinsku i na dalších místech světa, která zažila podobný incident, chránila atmosféra tím, že způsobila explozi přilétajícího tělesa. Na Zemi pak nedopadl velký balvan, ale množství malých úlomků, které již nebyly tak devastující.

 

 

Reklama

  • Zdroj textu:

    Purdue University, Meteoritics & Planetary Science

  • Zdroj fotografií: CC0 Creative Commons

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Stegouros elengassen se svým nebezpečným ocasem.

Věda

Detailní a širokoúhlý pohled na galaxii NGC 7727 ukrývající nejbližší pár superhmotných černých děr. Snímek vlevo byl pořízen přístrojem MUSE a dalekohledem ESO/VLT, snímek vpravo získal dalekohled VST (VLT Survey Telescope).

Vesmír

V kolébce černého zlata

kde: Etiopie, Afrika

Za domov kávy se obecně považuje Etiopie: Příprava nápoje se tam dodnes pojí s rituály a zcela spočívá na bedrech žen. „Baristky“ nejprve pálí kadidlo a poté v pánvi nad otevřeným ohněm praží kávová zrna, načež je rozdrtí v hmoždíři. Výsledek se smíchá s vodou v jebeně, hliněné nádobě s úzkým kulatým krkem, a přivede se k varu. Nakonec se káva přelije přes filtr, podomácku vyrobený z hadříku či třeba koňských žíní, a dochutí se cukrem – ale někdy také máslem či solí.

Zajímavosti

Sepie faraonova (Sepia pharaonis) dorůstá délky kolem 40 cm a hmotnosti 5 kg. Dokáže měnit barvy od jasně bílé až po tmavě hnědou.

Příroda

Christopher Cradock a Leberecht Maass (vpravo)

Válka

Jako výborné řešení zalesnění holin a ředin se jevila výsadba rychle rostoucích dřevin typu borovice či smrku.

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907