Hladomor z druhé světové války mají Nizozemci stále ještě v genech

09.02.2018 - Stanislav Mihulka

Hladomor v Nizozemsku -<p>Ženy za hladomoru v okupovaném Nizozemsku, na přelomu let 1944 a 1945</p>
Hladomor v Nizozemsku -

Ženy za hladomoru v okupovaném Nizozemsku, na přelomu let 1944 a 1945


Reklama

Na sklonku druhé světové války propukl v části Nizozemska, která byla v té době stále okupovaná Německem, drastický hladomor. Asi 22 tisíc lidí tehdy zemřelo hlady a 4,5 milionů Nizozemců trpělo extrémní podvýživou.

Vědci si už dříve všimli, že potomci lidí, které postihl tehdejší hladomor, jsou ve zvýšené míře obézní a mají častěji diabetes 2. typu, schizofrenii nebo další zdravotní problémy. A teď to potvrzuje i nový výzkumu DNA těchto potomků.

TIP: Silnější, než se zdají: Ženy přežívají muže i během hladomorů a epidemií

Nizozemští a američtí genetici zjistili, že hladomor zanechal stopy na epigenetice těchto lidí. Jinými slovy, změnil chemické značky, které jsou navěšené na DNA a ovlivňují fungování jednotlivých genů. Od hladomoru uplynulo více než 70 let a lidé v Nizozemsko na něj přesto dodnes doplácejí.

Reklama

  • Zdroj textu:

    Columbia University's Mailman School of Public Health

  • Zdroj fotografií: Nationaal Archief

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

„George Low byl dobrý ve všem. Měl hodnotu deseti mužů.“ Těmito slovy vzpomínal na svého kolegu (na snímku) další legendární manažer Apolla Robert Gilruth. (foto: NASA, CC0)

Vesmír

Mrtvolu Angela Solimana nechali údajně na pokyn císaře Františka II. stáhnout z kůže, vycpat a vystavit. (foto: Wikimedia Commons, Gottfried Haid, CC0)

Historie

Tradice spojená s vařením boršče je podle UNSCO natolik ohrožená současným konfliktem na Ukrajině, že si zasluhuje zvláštní ochranu. (foto: Pixabay, ArtemisCC0)

Zajímavosti

Tartarocyoni s mršinou kytovce. (ilustrace: Denny Navarra, CC BY 4.0)

Věda

Explodující USS Lexington a v pozadí USS Yorktown (CV-5) a USS Hammann (DD-412). (foto: Wikimedia Commons, U.S. Navy, CC0)

Válka

V křesťanské společnosti se konzumace masa rozšířila ve 4. století. Značná část raných křesťanů pravděpodobně byla vegetariány.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907