Kouříte? Požíváte alkohol? Vědci radí: Nezapomínejte na dostatek vitamínu P

19.08.2019 - Stanislav Mihulka

Výzkum dánských vědců ukázal, že dostatečný přísun vitamínu P může alespoň z části snížit riziko rakoviny a srdečních onemocnění. Zvláště pak u kuřáků a konzumentů alkoholu

<p>Pokud někdo nežije právě zdravě, neměl by zanedbávat přísun vitamínů obsažených v ovoci.</p>

Pokud někdo nežije právě zdravě, neměl by zanedbávat přísun vitamínů obsažených v ovoci.


Reklama

Zaručeně správná dieta nejspíš neexistuje. Určitě ale nebude na škodu sledovat doporučení lékařů a vědců, zvlášť pokud se zakládají na rozsáhlých a dlouhodobých výzkumech. Takový byl i výzkum dánských odborníků, podle něhož strava bohatá na flavonoidy chrání před rakovinou a nemocemi srdce, zvláště pokud jde o kuřáky nebo pravidelné pijany alkoholu.

Badatelé v tomto případě sledovali zdraví 53 048 Dánů během 23 let. Zjistili, že lidé, kteří konzumují ve stravě alespoň střední nebo i vysoké množství flavonoidů, tak s nižší pravděpodobností umírají na rakovinu nebo srdeční choroby. Flavonoidy se přitom vyskytují především v pokrmech a nápojích z rostlin, jako jsou například jablka, lesní plody anebo čaj.

TIP: Zdraví v zelenině: Látka z brokolice chrání mozek před schizofrenií

Flavonoidy, čili skupina látek souhrně označovaná jako vitamín P, jsou sekundární metabolity rostlin, které působí jako antioxidanty. Podle autorů výzkumu je ochranné působení flavonoidů nejvýraznější u lidí, kteří nevyznávají právě nejzdravější životní styl.

Pravidelní kuřáci a konzumenti alkoholu tak mohou významně zvýšit své šance, že se vyhnou rakovině a srdečním onemocněním, konzumací jídel a nápojů bohatých na flavonoidy. Vědci zároveň upozorňují, že flavonoidy pomohou jen zčásti a nedovedou kompletně vynulovat negativní důsledky kouření a pití alkoholu.

Flavonoidy

Flavonoidy, jinak nazývané také bioflavonoidy, či vitamín P, jsou látky náležející mezi rostlinné sekundární metabolity. Jsou známé pro své antioxidační působení. Mezi nejsilnější patří flavonoidy ostružin, malin, malinoostružin, lékořice, aronie, černého rybízu, granátového jablka, červených grapefruitů, oliv a olivového oleje, červeného vína, kakaa, borůvek a rajčat.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

I když se Anna z incidentu téměř úplně zotavila, koncem roku 2009 stále ještě trpěla menšími symptomy na rukou a nohou, které způsobilo poranění nervů.

Zajímavosti
Věda

Britské „muničky“ se podílely na produkci 80 % zbraní i nábojů pro královské vojsko

Válka

Oranžově dráha mezihvězdné komety Borisov.

Vesmír

Londýnské metro, snímek z oslav 150. výročí zprovoznění.

Historie

Královna korpulence - vítězkou letošního klání o nejvypasenějšího medvěda se stala medvědice Holy.

Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907