Kouříte? Požíváte alkohol? Vědci radí: Nezapomínejte na dostatek vitamínu P

19.08.2019 - Stanislav Mihulka

Výzkum dánských vědců ukázal, že dostatečný přísun vitamínu P může alespoň z části snížit riziko rakoviny a srdečních onemocnění. Zvláště pak u kuřáků a konzumentů alkoholu

<p>Pokud někdo nežije právě zdravě, neměl by zanedbávat přísun vitamínů obsažených v ovoci.</p>

Pokud někdo nežije právě zdravě, neměl by zanedbávat přísun vitamínů obsažených v ovoci.


Reklama

Zaručeně správná dieta nejspíš neexistuje. Určitě ale nebude na škodu sledovat doporučení lékařů a vědců, zvlášť pokud se zakládají na rozsáhlých a dlouhodobých výzkumech. Takový byl i výzkum dánských odborníků, podle něhož strava bohatá na flavonoidy chrání před rakovinou a nemocemi srdce, zvláště pokud jde o kuřáky nebo pravidelné pijany alkoholu.

Badatelé v tomto případě sledovali zdraví 53 048 Dánů během 23 let. Zjistili, že lidé, kteří konzumují ve stravě alespoň střední nebo i vysoké množství flavonoidů, tak s nižší pravděpodobností umírají na rakovinu nebo srdeční choroby. Flavonoidy se přitom vyskytují především v pokrmech a nápojích z rostlin, jako jsou například jablka, lesní plody anebo čaj.

TIP: Zdraví v zelenině: Látka z brokolice chrání mozek před schizofrenií

Flavonoidy, čili skupina látek souhrně označovaná jako vitamín P, jsou sekundární metabolity rostlin, které působí jako antioxidanty. Podle autorů výzkumu je ochranné působení flavonoidů nejvýraznější u lidí, kteří nevyznávají právě nejzdravější životní styl.

Pravidelní kuřáci a konzumenti alkoholu tak mohou významně zvýšit své šance, že se vyhnou rakovině a srdečním onemocněním, konzumací jídel a nápojů bohatých na flavonoidy. Vědci zároveň upozorňují, že flavonoidy pomohou jen zčásti a nedovedou kompletně vynulovat negativní důsledky kouření a pití alkoholu.

Flavonoidy

Flavonoidy, jinak nazývané také bioflavonoidy, či vitamín P, jsou látky náležející mezi rostlinné sekundární metabolity. Jsou známé pro své antioxidační působení. Mezi nejsilnější patří flavonoidy ostružin, malin, malinoostružin, lékořice, aronie, černého rybízu, granátového jablka, červených grapefruitů, oliv a olivového oleje, červeného vína, kakaa, borůvek a rajčat.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Koalové na Klokaním ostrově nikdy neviděli člověka a záchrana ze spáleného lesa je pro ně velmi stresující.

Zajímavosti
Revue

Americké konopí na předpis má více THC, než je nutné, a nejspíš i více, než je zdrávo.

Věda
Vesmír

Život dobrovolců s sebou nesl nebezpečí komolení češtiny

Historie

Čarokrásní otakárci

V naší přírodě se můžete setkat se dvěma opravdovými klenoty: otakárkem fenyklovým a otakárkem ovocným. Je potěšitelné, že zatímco v nedávno minulých časech byl jejich výskyt velmi vzácný, v posledních letech se s nimi můžete setkat častěji. Přestože se v literatuře dočtete, že otakárek ovocný je v našich krajích vzácnější než fenyklový, moje osobní zkušenost to nepotvrzuje: ovocného vídám mnohonásobně častěji.

Otakárek fenyklový (Papilio machaon) připomíná krasavce z tropů. Od ovocného se liší kresbou na křídlech, sytější základní barvou (béžovou až žlutou), červenými oky a kratšími ostruhami. I tento motýl je skvělým letcem, oddávajícím se hilltoppingu. Je dvougenerační, v nejteplejších oblastech jižní Moravy až třígenerační. Dospělci létají od konce dubna do září. Housenky se živí na miříkovitých rostlinách – např. na mrkvi, kopru, kmínu, fenyklu, bedrníku atd.

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907