Velšský zahradník vypěstoval nejpálivější papričku na světě. U disponovaných jedinců může vyvolat anafylaktický šok
Třiapadesátiletý Velšan Mike Smith je zkušeným zahradníkem. Přestože se primárně věnuje pěstování ovoce, u příležitosti národní pěstitelské show se spojil s odborníky z Nottingham Trent University, aby mu pomohli vypěstovat nejpálivější chilli papričku na světě. Jak se zdá, povedlo se…
Mikova chilli paprička dosahuje podle oficiálních měření pálivosti 2 480 000 SHU (Scovilleho stupnice), dosavadní rekordmankou byla v tomto směru paprička Moruga Scorpion s pálivostí 2 miliony SHU. Pro představu: opravdu pálivé jídlo má mezi 100 až 300 tisíci SHU, pepřový sprej přibližně 2 miliony SHU.
Svou superpálivou šampionku pojmenoval Mike Smith Dračí dech a svému jménu dělá rozhodně čest. „Jíst jsem ji zatím nezkoušel. Úplně mi stačilo, když jsem si ji na pár vteřin položil na jazyk. Bylo to opravdu nepříjemné,“ popisuje účinky své pálivé pochoutky pěstitel Mike.
TIP: Někdo to rád ostré: 5 superpálivých šampionů
Podle odborníků je uvedená pálivost za hranicí poživatelnosti. U disponovaných jedinců může dokonce vyvolat anafylaktický šok. Pokud Mikův Dračí dech nenajde místo v gastronomii, může se uplatnit například v lékařství. Pálivý olej z chilli papriček se používá jako anestetikum.
North Wales Daily Post
RevueVedle pilota má Air Car pojmout i trojici spolucestujících. (foto: Profimedia/Lazzarini Design)
VědaArcheologům se poprvé podařilo nalézt zbytky dřevěných hrotů z římské éry, které měly odradit útočníky. Hroty fungovaly podobně jako ostraný drát nebo žiletkový plot. (ilustrační foto: Unsplash, Hunter James, CC0)
HistorieStříbro nalezené v Kutné hoře vedlo krále k vydání horního zákoníku a ražbě pražských grošů, „tvrdé měny“ středověku. (ilustrace: Wikimedia Commons, CC0)