Kuchařem u Vlasty Buriana: Za své umění inkasoval Jaromír Trejbal tisíce měsíčně

27.09.2017 - Gabriela Kostašová

Snad nikdo by při pohledu na útlého Buriana nepodezíral tohoto herce z vášnivé lásky k jídlu? A přece to byl možná největší prvorepublikový labužník

Prvorepublikový gurmán -<p>Herec má ve své vile i pivní sklípek, kde si hýčká sudovou Plzeň. A kdo ji čepuje? Burian osobně! </p>
Prvorepublikový gurmán -

Herec má ve své vile i pivní sklípek, kde si hýčká sudovou Plzeň. A kdo ji čepuje? Burian osobně! 


Reklama

Vzpomínáte na scénu z filmu Byl jednou jeden král, kde Burian coby komoří Atakdále vyrábí v kuchyni s Janem Werichem lívance v obrovské kádi? Vrazí do těsta všechno, co jim přijde pod ruku! Tak to je ve své podstatě pravdivý obraz hercova kuchařského umu. Nikdy nevařil! Ani jeho žena Nina. Kdo byl tedy tím kulinářským mágem, co svým uměním okouzloval pražskou smetánku během večírků u krále komiků? Nikdo menší, než Jaromír Trejbal.

Šéfkuchařem pro dva hosty

Tento umělec v odvětví gastronomickém je vrchním kuchařem v lahůdkářství Lippert, kam Burianovi chodí na studené večeře. Když pak chystají jedno ze svých proslulých společenských setkání ve své vile v Dejvicích, pozvou šéfkuchaře, aby se jim postaral o pohoštění. Trejbal je okouzlen. „Lednice na maso, lednice na ryby, jiná na mléko, máslo a sýry, lednice na zeleninu, sklípek na víno a jiný na pivo.“, napíše později v knize svých vzpomínek. Druhý den zve kuchaře Burian do divadla. Ještě si ani nesundal kabát v šatně a už byl volán k řediteli. Důvod? Pracovní nabídka, která se neodmítá. Plat 10 000 Kčs měsíčně! Ještě dva týdny bojovala firma Lippert o svého nejlepšího zaměstnance. U Trejbala ale nakonec luxusní kuchyň, plat a pověstná vlídnost krále komiků vítězí. Na osm let se tak stává kuchařem u Burianů.

Kaštany nebo kachní paštiku?

 „Bylo to jako ozdravný pobyt“, komentoval později své zaměstnání. Jak to? Vlasta a Nina neměli děti, žili sami dva a jídlo si užívali. O Burianově zálibě v dobrém jídle kromě toho věděla celá Praha a nejeden fanoušek za milé chvíle v divadle nebo kině cítil potřebu drobné kompenzace. Nezřídka našel Trejbal ráno v lednici celou šunku, paštiku, kachny, úhoře, štiky a kraby, o zeď opřený pytel jedlých kaštanů nebo jiné exkluzivní pochutiny.

A co se tak u Burianů servírovalo? Slovo má opět Trejbal: „Střídavě jsem připravoval asi toto: telecí rosol, bažantí paštiku a galantinu, kotouče ze pstruhů, koroptví terinu, anglickou svíčkovou, plněné raky, králičí paštiku, plněnou pečenou krůtu bez kosti, kuřata v madeira rosolu, plněného candáta, mozeček ve vinné omáčce, šunku pečenou v těstě, galantinu z tetřeva, plněné úhoře, labužnickou perličku s jehněčí náplní a mnoho jiných vybraných dobrot.“ Není se pak čemu divit, že Burian častoval svého kuchaře lichotkami. Prý dokázal vytvořit delikatesu i ze vzduchové kuličky!

Reklama

  • Zdroj textu:

    Otazníky historie Speciál 3

  • Zdroj fotografií: Soukromý archiv

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Věda
Vesmír

Udržování podmořských ropovodů s využitím lidské síly stojí víc než dva miliony korun za jediný den. V blízké budoucnosti by je však mohly značně urychlit a zlevnit autonomní drony.

Zajímavosti

Finští vojáci přeházejí sovětskou hranici poblíž Tohmajärvi v létě 1941. Helsinky deklarovali svoji účast ve válce jako obrannou.

Válka

Jednáte pomalu!

freska Ježíše
kde: Španělsko | kdy: 2012

Freska Ecce homo, kterou v kostelíku nedaleko španělské Zaragozy před více než sto lety vytvořil Elías García Martínez, postupně „opadávala“ vinou vlhkosti. Ministerstvo kultury ji sice hodlalo nechat zrestaurovat, ale v porovnání s tamní důchodkyní Cecilií Giménezovou jednalo příliš pomalu: Vitální osmdesátnice vzala dílo do vlastních rukou a pohřbila historickou malbu pod nánosy nové barvy. Výsledek jejího snažení připomíná mazanici malého dítěte, které si hraje s pastelkami. Památku sice původně čekala oprava, ale z poničeného Ježíše se stala internetová senzace a do města kvůli němu proudí davy turistů – takže zatím zůstává ve zbídačeném stavu.

Revue
Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907