Kvasinka z naší kůže působí jako přirozený zabiják zlatého stafylokoka

Jedna z nejběžnějších kvasinek na lidské kůži dokáže produkovat látku, která účinně potlačuje obávaného „zlatého stafylokoka“. Podle vědců by tato její přirozená obrana mohla pomáhat v boji proti rezistentním bakteriím.

07.05.2025 - Stanislav Mihulka


Obávaný „zlatý stafylokok“ Staphylococcus aureus je vlastně běžným obyvatelem lidské kůže. Za normálních okolností je v podstatě neškodný, když se ale přemnoží a pronikne do krevního oběhu, dokáže vyvolat i závažné infekce. Jen v USA si tato bakterie každým rokem připisuje přibližně půl milionu hospitalizací. Přibližně 90 % stafylokoků je přitom rezistentních na běžný penicilin a zlatý stafylokok MRSA je odolný vůči většině dnes používaných antibiotik.

Mocná kvasinka

Caitlin Kowalskiová z Oregonské univerzity a její tým nedávno narazili na mikroorganismus, který si se zlatým stafylokokem poradí a s nímž máme doslova intimní zkušenost. Jde o přímého konkurenta stafylokoka – kvasinku Malassezia sympodialis, která patří k nejčastějším mikrobům na lidské pokožce. 

Badatelé zjistili, že na stafylokoky má zhoubný účinek látka, kterou tato kvasinka vylučuje. Jde o kyselinu 10-hydroxypalmitovou, zkracovanou jako 10-HP. Vědci v minulosti přehlédli její antimikrobiální vlastnosti, zřejmě kvůli tomu, že působí na bakterie jedině v prostředí o nízkém pH, jako je třeba právě na lidské pokožce. Podrobnosti shrnuje studie uveřejněná v odborném časopisu Current Biology.

V laboratorních testech došlo po pouhých dvou hodinách působení Malassezia sympodialis k více než stonásobnému snížení životaschopnosti různých kmenů stafylokoka. Jde o pozoruhodný výsledek, i když se časem ukázalo, že se bakterie dokážou vůči 10-HP bránit podobně jako vůči běžným antibiotikům. Zajímavostí je, že jiné, méně nebezpečné druhy stafylokoků si s touto kvasinkou již vytvořily rovnováhu – což naznačuje, že dlouhodobé mikrobiální soužití může vést k přirozené toleranci.

Autoři studie upozorňují, že význam Malassezie v rámci kožního mikrobiomu teprve začínáme odhalovat a její schopnosti formovat mikrobiální společenství a chránit proti infekcím jsou možná mnohem širší, než si dnes myslíme. Další výzkum se má zaměřit na genetické mechanismy rezistence vůči antibiotikům, které bakterie jako Staphylococcus aureus tak efektivně využívají.


Další články v sekci