Startup Memphis Meats hodlá vyrábět širokou škálu masných výrobků z biotechnologického masa
Biotechnologický startup Memphis Meats ze San Francisca se netají úmyslem prosadit maso pěstované v laboratoři. Podle nich výroba takového masa vytváří v porovnání s tradiční živočišnou výrobou o 90 procent méně emisí skleníkových plynů. Není to prý ale jejich jediná výhoda.
Memphis Meats sehnali potřebné investice a doufají, že během pěti let dostanou na trh rozmanité produkty z biotechnologického masa. Prý můžeme čekat hot dogy, párky, burgery i masové kuličky.
V dnešní době je pro výrobu jedné kalorie hovězího masa nutné dodat 23 kalorií potravy pro dobytek. Na jednu kalorii masa z laboratoře ale stačí pouhé tři kalorie energie. Pěstování masa v laboratoři je tedy mnohem energeticky úspornější.
Nezanedbatelné plus představuje i to, že biotechnologické maso neobsahuje antibiotika, kontaminace z fekálií, patogeny, a další možné věci z klasického masa, o které příliš nestojíme.
IFL Science
PřírodaMilovníci rozpálených skal
Kozorožec núbijský (Capra nubiana) je jediným druhem kozorožce, jenž je adaptován pro život v horkých a suchých oblastech. Žije v horských regionech severovýchodní Afriky a na Středním východě v nadmořských výškách do 3 000 metrů, kde si vybírá ty nejodlehlejší, nejvyšší a nejstrmější skalní stěny. V rámci tohoto druhu je velmi výrazný pohlavní dimorfismus – samci váží kolem 60 kilogramů a dorůstají délky kolem 125 cm, zatímco samice jsou maximálně kolem 30 kg těžké a ne delší než 105 cm. Vroubené rohy samců mohou být až 120 cm dlouhé a docházejí uplatnění při bojích o dominanci. Jejich srážky ale jen zřídka končí zraněním. (foto: Shutterstock)