Laboratorní maso: Biotechnologický startup ho chce mít na trhu do 5 let

04.02.2016 - Stanislav Mihulka

Startup Memphis Meats hodlá vyrábět širokou škálu masných výrobků z biotechnologického masa


Reklama

Biotechnologický startup Memphis Meats ze San Francisca se netají úmyslem prosadit maso pěstované v laboratoři. Podle nich výroba takového masa vytváří v porovnání s tradiční živočišnou výrobou o 90 procent méně emisí skleníkových plynů. Není to prý ale jejich jediná výhoda.

Memphis Meats sehnali potřebné investice a doufají, že během pěti let dostanou na trh rozmanité produkty z biotechnologického masa. Prý můžeme čekat hot dogy, párky, burgery i masové kuličky.

V dnešní době je pro výrobu jedné kalorie hovězího masa nutné dodat 23 kalorií potravy pro dobytek. Na jednu kalorii masa z laboratoře ale stačí pouhé tři kalorie energie. Pěstování masa v laboratoři je tedy mnohem energeticky úspornější.

Nezanedbatelné plus představuje i to, že biotechnologické maso neobsahuje antibiotika, kontaminace z fekálií, patogeny, a další možné věci z klasického masa, o které příliš nestojíme.

  • Zdroj textu:

    IFL Science

  • Zdroj fotografií: Memphis Meats

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Moderní tiskárna bankovek, které svým pojetím dosáhly vysoké úrovně, začala v Praze fungovat od roku 1928. Ražba nových mincí začala roku 1921.

Historie

Oční protézy se dělají ze skla či akrylu, ale v budoucnu zřejmě budou vznikat na 3D tiskárnách.

Zajímavosti
Revue

Snímek z kosmologické simulace objektu označovaného jako Lyman-alpha blob zachycuje rozložení plynu uvnitř hala tvořeného temnou hmotou. V nitru systému se nacházejí dvě galaxie s prudkým vývojem nových hvězd, obklopené horkým plynem a mnoha menšími satelitními ostrovy

Vesmír

Veřejnosti nepřístupné části jeskyně Prometheus mají bohatou výzdobu.

Příroda

Vlaky projíždějící Chicagem po typických estakádách jste mohli vidět v mnoha filmech. | zdroj: Wikipedia (autor neznámý CC BY 2.5)

Cestování

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907