Matka Mary: Laskavá dáma, která položila základy Mezinárodního červeného kříže

27.05.2019 - Tomáš Konečný

V nesmírně brutální krymské válce umíraly za hrozných podmínek tisíce vojáků. Jejich utrpení nedalo spát Mary Seacoleové, ošetřovatelce s dobrým srdcem a láhví brandy vždy po ruce

<p>Ministr Herbert odmítl Maryinu nabídku pomoci zraněným mimo jiné kvůli její tmavé pleti.</p>

Ministr Herbert odmítl Maryinu nabídku pomoci zraněným mimo jiné kvůli její tmavé pleti.


Reklama

Krymská válka z let 1853–1856, v níž se střetla koalice Británie, Francie, Itálie a Turecka s rozpínavým Ruským impériem, se stala prvním moderním válečným konfliktem – a to s důrazem na technickou převahu, logistiku a zásobování domácího publika čerstvými zprávami z fronty. 

Na britské straně byl ovšem vstup do války katastrofální: Vojáci umírali na infekci ze zranění, jimž se dalo předejít. Mizerná strava a nulová hygiena usnadňovaly šíření smrtelných nemocí. Situace vedla k pádu vlády, ale zároveň povzbudila řadu dobrovolníků, aby se vydali na Krym pomáhat. Vedle slavné zakladatelky moderního ošetřovatelství Florence Nightingaleové vyvolala velkou pozornost i mise Mary Seacoleové.

Marmeládou ke zdraví

Mary byla míšenkou z Jamajky a po smrti svého manžela v roce 1844 přeměnila jejich tamní sídlo na hotel a ošetřovnu, jež pomohly zastavit řádící epidemii cholery. Svoje zdravotnické zařízení financovala výrobou marmelády, kterou vyvážela do Británie. Když v novinách četla o hrůzách války, odjela do Londýna nabídnout pomoc. Ministr Sidney Herbert ji ovšem odmítl, mimo jiné pro její tmavou pleť.

Mary se však nevzdala a přesvědčila londýnského majitele krámku se smíšeným zbožím Thomase Daye, aby se společně vydali pomáhat na Krym. Na předměstí Sevastopolu pak zřídila tzv. Britský hotel – shluk provizorních bud s kantýnou, kuchyní, stájí, čtyřmi ubytovnami a hokynářstvím, nad nímž vlál Union Jack.

Rus, či Brit, je to jedno

Britský hotel, ležící vedle armádního velitelství, se stal oázou klidu pro vojáky i důstojníky. Mary tam vařila klasickou britskou kuchyni, rozlévala čaj, pivo a brandy, vyráběla klobásy – a její podnik záhy vyhledávali i francouzští a italští spojenci. Především se však nadšená dobrovolnice proslavila lékařskými zákroky, neboť neváhala chodit s bílou páskou na ruce po bojištích a pečovat o zraněné, ovazovat jim rány a dávat jim napít brandy, kterou nosila vždy při sobě. Po pádu Sevastopolu na jaře 1855 vstoupila do města jako první civilista – s cílem ošetřit raněné Rusy.

TIP: Aristokratka s čepcem: Florence Nightingaleová byla průkopnicí ošetřovatelství

Když zavládl mír, ocitla se Mary na pokraji bankrotu. Armáda jí za její služby odmítla zaplatit a vojáci s sebou nemívali na bojišti hotovost. Její bídy si však povšiml deník The Times a vyhlásil pro ni dobročinnou sbírku. Časopis Punch pak uspořádal na Maryinu počest čtyřdenní slavnost, jíž se zúčastnilo na osmdesát tisíc lidí. Její memoáry o krymské válce se staly bestsellerem a z utržených peněz v Londýně organizovala večírky pro veterány, kteří jí až do její smrti v roce 1881 říkali „naše matka Mary“. 

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Most Çanakkale 1915 má v šesti pruzích spojit evropskou a asijskou část Turecka.

Zajímavosti

Lidské embryo

Věda

Dvojčata ve znaku rodu

Medvěd grizzly (Ursus arctos horribilis) je poddruhem medvěda hnědého. Barva srsti grizzlyho může být hnědá až narezavělá. Samci jsou mnohem mohutnější než samice, o které často bojují. Grizzlyové se páří v červnu, vajíčka se ale začnou vyvíjet až na podzim, kdy medvědice nashromáždí dost potravy, a k porodu dochází až v zimě – jedná se o tzv. latentní březost. Nejčastěji se rodí dvě medvíďata.

Příroda

Výron koronální hmoty je po erupci druhým nejsilnějším projevem sluneční aktivity.

Vesmír

Adolf Hoffmeister v Café les Deux Magots v Paříži v roce 1969. V pozadí kresba z vězení La Santé (1940) nazvaná Mon Avoir - barveno čokoládou, tabákem, špínou ze zdí a inkoustem.

Historie
Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907