Může na sýr vzniknout závislost podobně jako třeba na heroin?

28.12.2018 - Martin Reichman

Podle vědců z Michiganské univerzity představuje sýr nejkoncentrovanější formou opiátové sloučeniny, která se váže ke stejným mozkovým receptorům jako heroin či morfin. Znamená to, že sýr je podobně návykový jako tvrdé drogy?

<p>Pokud bychom chtěli některou z potravin označit za „potravinářský heroin“, nebyl by to sýr, ale spíše zmrzlina, čokoláda nebo třeba pizza.</p>

Pokud bychom chtěli některou z potravin označit za „potravinářský heroin“, nebyl by to sýr, ale spíše zmrzlina, čokoláda nebo třeba pizza.


Reklama

Překvapivou hypotézu, že na sýru skutečně může vznikat závislost, potvrdili badatelé Michiganské univerzity. Pochoutka ze sraženého mléka totiž vyniká vysokou koncentrací kaseinu – hlavního proteinu mléčných výrobků, který se během trávení štěpí na opiátové sloučeniny zvané kasomorfiny.

„Tyto sýrové opiáty se připojují ke stejným mozkovým receptorům jako heroin či morfin. Nejsou sice dost silné na to, aby vás omámily, ale budou vás nutit vracet se znova a pro víc,“ vysvětluje Neal Barnard, vedoucí amerického týmu, zkoumajícího závislost na sýru. Právě kasomorfiny zodpovídají během kojení za vytváření pouta mezi matkou a dítětem a později také mezi dospělým a ledničkou. 

Šálek mléka obsahuje 7,7 gramu bílkoviny, z níž 80 % tvoří kasein. Srovnatelné množství sýru čedar ovšem obsahuje sedmkrát více proteinu – až 56 gramů. Sýr je nejkoncentrovanější formou kaseinu dostupnou v jakémkoli obchodě. Pokud jíme slané potraviny, uvolňuje navíc náš mozek hormon dopamin, který člověka nabádá, aby konzumoval ještě více. K sýru se tak vracíme znova a znova.

Mimochodem – podle Barnarda je právě konzumace pochoutek ze sraženého mléka hlavní příčinou toho, proč většina vegetariánů nepřejde k veganství, které z jídelníčku vylučuje veškeré živočišné tuky.

Je sýr skutečně jako heroin?

Studie a její závěry pochopitelně vzbudily značné emoce. Podrobnější pohled ale odhalil hned několik nesrovnalostí. Součástí výzkumu byly i odpovědi dobrovolníků, jakého druhu jídla je pro ně nejtěžší se vzdát. Sýr se v tomto „žebříčku hanby“ umístil na 16. místě (za problematický jej označilo 19 % dotazovaných), daleko za čokoládou (27,6 %), zmrzlinou (27 %), hranolkami (27 %) nebo gumovými medvídky (20,5 %). Hůře na tom jsou i smažená kuřecí křídla (20 %), chipsy (25%) ale i třeba snídaňové cereálie (20,6 %).

TIP: Kuřáci vitamínů: Kouření, které prospívá zdraví, nebo jen marketingový tah?

V druhé části výzkumu pak dobrovolníci na stupnici hodnotili, jak těžké pro ně je vzdát se konkrétního jídla (1 vůbec, 7 extrémně). Ani v tomto žebříčku nedopadl sýr nejhůř. Za „nejnávykovější“ dobrovolníci označili pizzu (4,01), čokoládu a chipsy (3,73), sušenky (3,71) a zmrzlinu (3,68). Sýr obsadil 10. místo s průměrným skóre 3,22. Pokud bychom tedy chtěli některou z potravin označit za „potravinářský heroin“ byla by to zmrzlina, čokoláda a pizza.

Rozporuplné pocity také budí sama osoba vedoucího amerického vědeckého týmu, který studii zpracoval. Neal Barnard je totiž známým propagátorem veganské stravy a závěry jeho práce je tak třeba brát s rozumnou rezervou. 

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Most Çanakkale 1915 má v šesti pruzích spojit evropskou a asijskou část Turecka.

Zajímavosti

Lidské embryo

Věda

Dvojčata ve znaku rodu

Medvěd grizzly (Ursus arctos horribilis) je poddruhem medvěda hnědého. Barva srsti grizzlyho může být hnědá až narezavělá. Samci jsou mnohem mohutnější než samice, o které často bojují. Grizzlyové se páří v červnu, vajíčka se ale začnou vyvíjet až na podzim, kdy medvědice nashromáždí dost potravy, a k porodu dochází až v zimě – jedná se o tzv. latentní březost. Nejčastěji se rodí dvě medvíďata.

Příroda

Výron koronální hmoty je po erupci druhým nejsilnějším projevem sluneční aktivity.

Vesmír

Adolf Hoffmeister v Café les Deux Magots v Paříži v roce 1969. V pozadí kresba z vězení La Santé (1940) nazvaná Mon Avoir - barveno čokoládou, tabákem, špínou ze zdí a inkoustem.

Historie
Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907