S produkcí pouhých 300 lahví ročně patří víno španělského AurumRed mezi nejexkluzivnější značky na světě. A také nejdražší. Ceny jejich vína ze série Gold se pohybují mezi 25 000 až 30 000 euro za láhev, což je v přepočtu 630 až 750 tisíc korun. Co se skrývá za touto astronomickou cenou?
Podle Hilaria Garcii jde o kombinaci omezené nabídky a unikátního výrobního postupu, kombinujícího moderní a tradiční vinařské techniky. Vína z jejich nejdražší edice jsou zavlažována vodou obohacenou o ozón. Ozón bývá využíván v rámci tzv. ozónová terapie – alternativního medicínského postupu, který spočívá v aplikací aktivního kyslíku – směsi kyslíku a ozónu (O3). Přestože je ozónová terapie mezi medicínskými odborníky považována za kontroverzní, v lékařství a alternativní medicíně se používá již zhruba 100 let.
TIP: Nejlepší evropské víno se vyrábí ve Švýcarsku
Víno AurumRed Gold je vyrobené výhradně z odrůdy Tempranillo, která má svůj domov v oblastech Rioja Alta a Alavesa i Ribera del Duero. Pro přípravu vína se navíc používají hrozny z nejméně stoletých rostlin.
Ročně vinařství produkuje pouze 300 lahví, přičemž celá polovina okamžitě míří k stálým zákazníkům. Zbývající část je uložena ve sklepích v La Mancha, kde čekají na případné zájemce. Ti pocházejí v převážné většině ze zahraničí. Pouze třetina produkce AurumRed Gold se prodává ve Španělsku, zbytek míří k bohatým zahraničním klientům.
Na exkluzivitě vína AurumRed Gold dodává i originální lahev. V ručně vyrobené dřevěné kazetě najdou movití zákazníci navíc i malé zlaté překvapení – ručně vyráběný šperk z 18karátového zlata.
Isla Local, Aurum Wine
VědaStartup Vow Food z australského Sydney vyprodukoval jako první na světě maso z buněk vyhynulého mamuta. (ilustrace: Wikimedia Commons, Thomas Quine, CC BY-SA 2.0)
VesmírChcete-li zahlédnout vzdálené galaxie, neobejdete se bez dalekohledu s objektivem o průměru alespoň 10 cm, lépe však 15 cm, a nad hlavou byste měli mít dostatečně tmavou oblohu. (ilustrační foto: Unsplash, Simon Delalande, CC0)
HistorieSocha Juraje Jánošíka z roku 1919 ve Smetanových sadech v Hořicích v Královéhradeckém kraji. (foto: Wikimedia Commons, Ben Skála, CC BY-SA 3.0)
PřírodaDědeček kakadu
Pátým nejstarším známým ptákem byl nejspíš sameček druhu kakadu inka (Cacatua leadbeateri) jménem Cookie. Vylíhl se 30. června roku 1933 v australské zoologické zahradě Taronga a o rok později byl převezen do právě založené Brookfieldské zoologické zahrady v americkém Chicagu. Když pak 27. srpna roku 2016 zemřel, byl ve věku 83 let nejstarším chovancem této zahrady a posledním zástupcem původního živého inventáře chicagské zoo. Díky známému datu narození je Cookie zaznamenán jako nejstarší papoušek i v Guinessově knize rekordů. Úctu svému bývalému rezidentovi projevila i zoologická zahrada v Chicagu, která v roce 2017 umístila u pavilonů plazů a ptáků pamětní bronzovou sochu Cookieho v životní velikosti.
Kakadu inka je středně velkým zástupcem kakaduovitých papoušků. Nápadným znakem druhu je jeho hřebínek z červeno-oranžově zbarvených pírek, který dokáže napřímit. Obývá vyprahlé australské vnitrozemí. (ilustrační foto: Wikimedia Commons, JJ Harrison, CC BY-SA 4.0)