Nová technologie: Průhledný aerogel z piva zlepší tepelné vlastnosti oken

16.08.2018 - Stanislav Mihulka

Aerogely obvykle nebývají průhledné, aerogel z pivní celulózy ale průhledný je. Nabízí tak zajímavé možnosti využití

<p>Vzorky průhledného aerogelu, který vyrábějí z piva</p>

Vzorky průhledného aerogelu, který vyrábějí z piva


Reklama

Aerogely jsou úžasné hmoty. Z naprosté většiny, někdy až z více než 90 procent, je tvoří pouhý vzduch. Jsou to nejlehčí známé materiály vůbec, a zároveň se řadí k nejlepším tepelným izolátorům.

Aerogely ale mívají jednu podstatnou vadu. Obvykle nejsou čiré a není možné je použít do oken. Přitom právě okna jsou jednou z nejvíce problematických součástí staveb, pokud jde o úniky tepla.

TIP: Nově vyvinuté cihly plněné aerogelem zateplí dům: Jsou ale pekelně drahé

Američtí materiáloví vědci chtěli najít nějaké řešení a nakonec uspěli s celulózou. Nanovlákna celulózy totiž mohou být uspořádána do pravidelných mřížek, a to zajistí aerogelu průhlednost. Pozoruhodný je i zdroj celulózy, který vědci při svém výzkumu využili. Získávají ji z nadbytečné sladiny, tedy roztoku vzniklého ze sladu a vody anebo z odpadu při výrobě piva. Vaření piva by se tím pádem mohlo stát součástí výroby celulózních aerogelů.

Reklama

  • Zdroj textu:

    University of Colorado – Boulder

  • Zdroj fotografií: University of Colorado – Boulder



Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Vstupem USA do války přibyly na západní frontu statisíce vojáků, s jejichž pomocí se konečně podařilo zvrátit poměr sil a zajistit vítězství nad centrálními mocnostmi. (foto: Alamy)

Válka

Keltská polozemnice v archeoparku Nasavrky. (foto: Shutterstock)

Historie

Dospívající samec vydává při spatření člověka varovný výkřik. Dá se říct, že tento jedinec je usazen uprostřed „spižírny“. (foto: Shutterstock)

Příroda

Výzkumníci objevili dosud neznámou imunitní reakci uvnitř nosu, která bojuje proti virům způsobujícím infekce horních cest dýchacích. Další testy odhalily, že tato ochranná reakce je při nižších teplotách výrazně slabší – a to zvyšuje pravděpodobnost nákazy. (foto: Profimedia)

Věda

Osamělá akácie v roce 1961. (foto: Wikimedia Commons, Michel MazeauCC BY-SA 2.0)

Zajímavosti
Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907