Ochutnejte nejdražší sýry: Pochoutky z přísně tajných receptur a vzácného mléka

14.11.2022 - Vilém Koubek

Vzácné mléko, unikátní receptura nebo třeba velmi dlouhé zrání patří k důvodům, proč se cena sýrů může vyšplhat do astronomických výšin. Ty nejdražší pochutiny přitom nejsou běžně dostupné a často se za nimi jezdí do země původu

<h3>Stáří a hořkost </h3><p><strong>Bitto Storico</strong> | <strong>země výroby:</strong> Itálie | <strong>cena za 100 g:</strong> 794 korun </p><p>Bitto Storico představuje nejdéle zrající variantu sýra a všech jeho dvanáct výrobců působí v lombardském údolí Valtellina. <strong>Receptura zahrnuje vedle kravského také mléko od koz orobica, které žijí pouze na severu italských Alp. Nejstarší kusy sýra mohou mít až dvacet let</strong>, ale obvykle se konzumuje mezi pátým a desátým rokem zrání. Mladší vzorky jsou měkčí, sladší a delikátnější. S přibývajícím věkem se prohlubuje jejich aroma a získávají hořké tóny.<em> (foto: Profimedia)</em></p>

Stáří a hořkost 

Bitto Storicozemě výroby: Itálie | cena za 100 g: 794 korun 

Bitto Storico představuje nejdéle zrající variantu sýra a všech jeho dvanáct výrobců působí v lombardském údolí Valtellina. Receptura zahrnuje vedle kravského také mléko od koz orobica, které žijí pouze na severu italských Alp. Nejstarší kusy sýra mohou mít až dvacet let, ale obvykle se konzumuje mezi pátým a desátým rokem zrání. Mladší vzorky jsou měkčí, sladší a delikátnější. S přibývajícím věkem se prohlubuje jejich aroma a získávají hořké tóny. (foto: Profimedia)

<h3>Rodinný poklad</h3><p><strong>Wyke Farm Cheddar</strong> | <strong>země výroby:</strong> Velká Británie | <strong>cena za 100 g: </strong>1 059 korun </p><p>Historie zřejmě nejslavnějšího a také nejchutnějšího čedaru se <strong>začala psát roku 1861 v britském hrabství Somerset. Pod jeho věhlas se podepsala Ivy Wykeová, jež přišla s recepturou pochutiny, kterou rodina dodnes střeží jako oko v hlavě.</strong> S cenovkou 1 059 korun za sto gramů se jedná o drahý, ale již ne zcela nedosažitelný sýr, a na rozdíl například od losí či oslí speciality se tedy dá koupit v obchodech po celém světě. <em>(foto: Profimedia)</em></p>

Rodinný poklad

Wyke Farm Cheddarzemě výroby: Velká Británie | cena za 100 g: 1 059 korun 

Historie zřejmě nejslavnějšího a také nejchutnějšího čedaru se začala psát roku 1861 v britském hrabství Somerset. Pod jeho věhlas se podepsala Ivy Wykeová, jež přišla s recepturou pochutiny, kterou rodina dodnes střeží jako oko v hlavě. S cenovkou 1 059 korun za sto gramů se jedná o drahý, ale již ne zcela nedosažitelný sýr, a na rozdíl například od losí či oslí speciality se tedy dá koupit v obchodech po celém světě. (foto: Profimedia)

<h3>Mléko s příchutí zlata</h3><p><strong>White Stilton Gold</strong> | <strong>země výroby:</strong> Velká Británie | <strong>cena za 100 g:</strong> 2 383 korun </p><p>Nejdražší sýr získávaný z kravského mléka má podobu bílého stiltonu: Je tedy drobivý, krémový a lehce podobný čedaru. Pokud si ho navíc koupíte ve vesnici <strong>Long Clawson</strong> v britském Leicestershire County, připlatíte si nejen za prvotřídní venkovské ovzduší, ale také za <strong>vločky jedlého zlata a skořicový šnaps, jímž se delikatesa dochucuje.</strong> Zlatý stilton původně vznikl v limitované vánoční edici, obzvlášť mezi celebritami však vyvolal takový zájem, že se začal vyrábět celoročně.<em> (foto: Profimedia)</em></p>

Mléko s příchutí zlata

White Stilton Goldzemě výroby: Velká Británie | cena za 100 g: 2 383 korun 

Nejdražší sýr získávaný z kravského mléka má podobu bílého stiltonu: Je tedy drobivý, krémový a lehce podobný čedaru. Pokud si ho navíc koupíte ve vesnici Long Clawson v britském Leicestershire County, připlatíte si nejen za prvotřídní venkovské ovzduší, ale také za vločky jedlého zlata a skořicový šnaps, jímž se delikatesa dochucuje. Zlatý stilton původně vznikl v limitované vánoční edici, obzvlášť mezi celebritami však vyvolal takový zájem, že se začal vyrábět celoročně. (foto: Profimedia)

<h3>Jak podojit losa?</h3><p><strong>losí sýr</strong> | <strong>země výroby:</strong> Švédsko | <strong>cena za 100 g:</strong> 2 648 korun</p><p>Podojit osla je sice náročné, ale v případě losího sýra se farmáři potýkají se zvířaty, která váží přes půl tuny. Konkrétně se jedná o samice pojmenované Gullan, Juna a Haelga z farmy <strong>Elk House</strong> ve švédském regionu Bjurholm. <strong>Unikátní pochoutka je lehce nakyslá, velmi jemná a podle některých se vzdáleně podobá řecké fetě.</strong> V Elk House tedy ze získaného mléka vyrábějí vlastní verzi balkánské speciality a vedle ní i sýry s modrou či bílou plísní. <em>(foto: Pexels, CC0)</em></p>

Jak podojit losa?

losí sýrzemě výroby: Švédsko | cena za 100 g: 2 648 korun

Podojit osla je sice náročné, ale v případě losího sýra se farmáři potýkají se zvířaty, která váží přes půl tuny. Konkrétně se jedná o samice pojmenované Gullan, Juna a Haelga z farmy Elk House ve švédském regionu Bjurholm. Unikátní pochoutka je lehce nakyslá, velmi jemná a podle některých se vzdáleně podobá řecké fetě. V Elk House tedy ze získaného mléka vyrábějí vlastní verzi balkánské speciality a vedle ní i sýry s modrou či bílou plísní. (foto: Pexels, CC0)

<h3>Oslíku, otřes se!</h3><p><strong>Pule</strong> | <strong>země výroby:</strong> Srbsko | <strong>cena za 100 g:</strong> 3 178 korun </p><p>Pule představuje nejen nejdražší, ale také nejvzácnější sýr planety. <strong>Vyrábí se z mléka ohroženého osla balkánského na farmě uprostřed národní rezervace Zasavica, která vznikla kvůli ochraně zmíněného tvora.</strong> Tito lichokopytníci se dají dojit pouze šest měsíců v roce a dávají extrémně málo mléka. Na kilogram sýra je ho přitom potřeba až 25 litrů, takže produkt vzniká mícháním s kozím mlékem v poměru 6 : 4. Výsledek je měkký, drolivý a chuťově se mu údajně nic nevyrovná. <em>(foto: Pexels, CC0</em>)</p>

Oslíku, otřes se!

Pulezemě výroby: Srbsko | cena za 100 g: 3 178 korun 

Pule představuje nejen nejdražší, ale také nejvzácnější sýr planety. Vyrábí se z mléka ohroženého osla balkánského na farmě uprostřed národní rezervace Zasavica, která vznikla kvůli ochraně zmíněného tvora. Tito lichokopytníci se dají dojit pouze šest měsíců v roce a dávají extrémně málo mléka. Na kilogram sýra je ho přitom potřeba až 25 litrů, takže produkt vzniká mícháním s kozím mlékem v poměru 6 : 4. Výsledek je měkký, drolivý a chuťově se mu údajně nic nevyrovná. (foto: Pexels, CC0)

Reklama







Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

V roce 2022 bylo objeveno pouhých 13 případů infekce vlasovcem medinským. Ještě v 80. letech minulého století jich byly miliony. (foto: The Carter Center, Louise GubbCC BY 4.0)

Věda

Na celém světě existuje přibližně 7 000 různých jazyků. Jen v Evropě je jich okolo 200. (foto: Shutterstock)

Zajímavosti

Rover Ingenuity má za sebou již 40 letů v atmosféře Marsu. (ilustrace: NASACC BY 4.0)

Vesmír

Císař Karel I. provádí inspekci bosenského pluku na italské frontě. (foto: Wikimedia CommonsCC0)

Válka

Marie Habsburská (1505–1558), obraz německého malíře Hanse Maler zu Schwaze. (zdroj: Wikimedia Commons, CC0)

Historie

Pelikáni na jezeře Kerkini. V hladině se zrcadlí dvoutisícové vrcholy pohoří Belasica zahalené bělavými mračny. (foto: Vladimír Šoltys - se souhlasem k publikování)

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907