Padesátiletý výzkum rypoušů severních: Populaci ploutvonožců udržují „supermatky“

13.10.2021 - Zuzana Teličková

Kolonie rypoušů severních na pobřeží Kalifornie byla během posledních 50 let sledována vědci Kalifornské univerzity. Mimo jiné zjistili, že „pokračování rodu“ je u tohoto druhu velmi výrazně závislé jen na malé skupině jedinců

<p>Samičky rypoušů přivádějí na svět vždy jen jedno mládě. Porodí jej v zimním období a následující čtyři týdny mládě kojí, přičemž čerpají výhradně ze svých tukových zásob. Teprve když samičky mládě odstaví, vydávají se na moře, aby se po měsíčním půstu nakrmily.</p>

Samičky rypoušů přivádějí na svět vždy jen jedno mládě. Porodí jej v zimním období a následující čtyři týdny mládě kojí, přičemž čerpají výhradně ze svých tukových zásob. Teprve když samičky mládě odstaví, vydávají se na moře, aby se po měsíčním půstu nakrmily.


Reklama

Zoologové během tohoto období zaznamenali 7 735 samic rypouše severního (Mirounga angustirostris) a zjistili, že 6 % z nich přivedlo během svého života na svět deset nebo víc mláďat. Tyto „supermámy“ stály u zrodu více než poloviny (55 %) ze všech mláďat, která se v kolonii narodila.

TIP: Ze života na podmořských pastvinách: Floridští kapustňáci širokonosí

Úspěšně přivést na svět a odkojit mládě je energeticky nesmírně náročné, proto mnoho rypouších samic rodí jen jednou až třikrát za život a poté umírá. Třetina samiček navíc zemře ještě dřív než dospějí. Naproti tomu „supermatky“ jsou pro náročný život vybaveny tak, že dokážou rodit opakovaně. Není jich moc, ale na život dalších generací mají obrovský vliv. Nejstarší samice, kterou biologové během pěti desetiletí sledovali, se dožila 23 let a měla celkem 17 mláďat. Další „supermatka“ porodila neuvěřitelných 16 let po sobě každý rok jedno mládě, které úspěšně odkojila.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ulice pro gurmány

Hongkong, Čína | oceněných restaurací: 70

Hongkong se v Michelinově průvodci objevil už v roce 2009, a stal se tak jedním z prvních asijských měst na jeho stránkách. Loni tam působilo 70 oceněných restaurací a vrcholné tři hvězdy získalo sedm z nich. Uznání si vysloužily mimo jiné za mistrné mísení tradiční kultury s moderními postupy a trendy. Vedle klasického restauračního života navíc průvodce oceňuje také hongkongský street food: Doporučuje rovnou 30 podniků, jejichž jídlo se sice prodává na ulici, ale zároveň splňuje vysoké kulinářské standardy. (foto: Shutterstock)

Zajímavosti

Potravní dani podléhalo i seno, dřevo či petrolej, což vyvolávalo posměch i odpor.

Historie

Soustava s bílým trpaslíkem a plynným obrem

Vesmír

Spirocheta Borrelia burgdorferi, původce amerických borelióz.

Věda

Kokolitky zachycené rastrovacím elektronovým mikroskopem (SEM).

Příroda

Hladem netrpělo pouze obyvatelstvo, ale také váleční zajatci. Odhaduje se, že v rakouském zajetí zemřelo na podvýživu až 100 000 italských zajatců.

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907