Pochoutka z hlodavců: V Ekvádoru nabízejí zmrzlinu s příchutí morčat

13.10.2019 - Zuzana Rychlá


Reklama

Ty tam jsou doby, kdy zmrzlina znamenala hlavně vanilku a čokoládu. Své pevné místo mezi zmrzlinami mají výrobky s příchutí tropického a exotického ovoce, ti odvážnější okusí zmrzlinu s příchutí máku, slivovicovou nebo tu s příchutí moravského uzeného a pro opravdové gurmány je připravena zmrzlina z rozmixovaných Šmoulů.

Netradiční příchutě ale pochopitelně nejsou doménou jen českých luhů a hájů. Například v Britové si oblíbili mražený krém s příchutí rybího filé, zmrzlinu bramborovou či kapustovou s krůtím rosolem. S velmi překvapivou, a podle všeho i úspěšnou příchutí, přišla nedávno María del Carmen Pilapañaová z Ekvádoru  její tajnou ingrediencí je maso z morčat.

Zatímco v Evropě či Severní Americe je morče bráno především jako domácí mazlíček, v jihoamerických zemích, jako je Peru, Bolívie či právě Ekvádor, oceňují morčata především kvůli jejich masu.

TIP: Japonští vědci přišli na způsob, jak vytvořit slunci odolnou zmrzlinu

S prvními experimenty se zmrzlinou a morčaty začala María zhruba před rokem. Vytvořit dokonalý recept jí trvalo zhruba měsíc. Nejprve zkoušela použít maso sušené, potom zkusila morčecí maso upéct. Ani jeden tento způsob však se zmrzlinou příliš dohromady nešel. Třetí pokus už byl ten pravý. Pilapañaová maso nechala uvařit a následně ho důkladně rozmixovala a rozředila vzniklým vývarem. Vznikla tak tekutá kaše s ideální chutí morčete. Pak už postupovala jako při výrobě jakékoliv jiné zmrzliny. Do masové směsi ještě přimíchává ovocné pyré – většinou z marakuji či lilku quitského. Zmrzlinu podává s drcenými oříšky – kopeček za 25 korun, litr zmrzliny pak za 270 korun. Na nezájem o netradiční příchuť si María nemůže stěžovat - týdně prý připravuje okolo 150 porcí.

Reklama

  • Zdroj textu:

    The Sun

  • Zdroj fotografií:

    AP




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Když člověk přijde o jednu hemisféru, zbývající část mozku dokáže z velké části nahradit její funkci. Plasticita mozku je ale zřejmě závislá na věku. (foto: Shutterstock)

Věda

Ulicemi kráčí smrt

Día de Muertos | Mexiko

Mexický svátek Día de Muertos neboli „den mrtvých“ se slaví od večera 31. října do 2. listopadu. Odrážejí se v něm předkřesťanské tradice, mimo jiné aztécké rituály, a jeho smyslem je poukázat, že smrt tvoří zcela přirozenou součást života. Malování a masky ve tvaru lebek slouží k uctění zesnulých, jimž lidé také pokládají na hroby či domácí oltáře obětiny. (foto: Shutterstock)

Zajímavosti

Skupiny malých roverů by mohly pronikat do jeskynních prostor na Měsíci a na další obtížně dostupná či nebezpečná místa. (foto: Lunar Zebro, TU Delft, CC0)

Vesmír
Válka

Po smrti Jana Šembery (1597) pánové z Boskovic vymřeli po meči. A komu připadly jejich překrásné zámky? Jan Šembera obě své dcery provdal za šlechtice z rodu Lichtenštejnů, kteří se tak mohli radovat z bohatého dědictví. (foto: Wikimedia Commons, DoronenkoCC BY-SA 4.0)

Historie

Úchvatná scenérie Velké Sněžné jámy. (foto: © Jan Vítek)

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907