Poznejme své nitro: Rozhovor nejen o mikrobiomu s českou mikrobioložkou

Vědci už prozkoumali hlubiny oceánů, nahlédli pod zelený příkrov džunglí, a dokonce neváhali objevovat i tajemství vesmíru. Nyní však před nimi stojí nová výzva – propátrat a popsat nezměrné množství mikroorganismů v našich útrobách.



Pochopit fungování svého organismu představuje jeden z prvních kroků ke zdravému životu. Odhalit, co našemu tělu škodí a co mu naopak pomáhá, však není tak snadné – a ne vždy se dá spolehnout na vlastní pocity. Na to, proč je dobré poznat svůj mikrobiom, jsme se ptali mikrobioložky Jany Matějkové.

Často slýcháme, že střevní mikrobiom tvoří náš druhý mozek. Skutečně má na organismus tak zásadní vliv?

Zmíněný příměr je sice trochu obrazný, ale mikrobiom má rozhodně obrovský význam. Ve střevech sídlí biliony mikroorganismů – bakterie, viry, houby a další – jež nejen pomáhají trávit potravu, ale také ovlivňují imunitní systém, produkci vitaminů a hormonů, a dokonce i naši psychiku. Rovnováha mikrobiomu hraje tedy klíčovou roli pro celkové zdraví.

Co se stane, pokud se uvedená rovnováha naruší?

Nerovnováha mikrobiomu, označovaná jako dysbióza, může mít široké dopady. Může způsobit trávicí obtíže, jako jsou průjmy či zácpa, zvýšit riziko infekcí nebo přispět k chronickým onemocněním včetně alergií, autoimunitních chorob či obezity. A může také ovlivnit naši náladu, například přispět k rozvoji depresí nebo úzkostí.

Jak se střevní mikrobiom vytváří?

Při narození je člověk prakticky sterilní, ale postupně jej kolonizují mikroorganismy. Prvním kontaktem se obvykle stává porodní kanál, později se přidávají další zdroje z okolí – kontakt s rodiči, s prostředím a potravou. Zmíněný proces je zásadní: Mikroorganismy totiž nejen pomáhají trénovat náš imunitní systém, ale také chrání střevo před patogeny tím, že „obsadí“ místa, která by jinak mohly zaujmout škodlivé bakterie.

V jakých oblastech zdraví se střevní mikrobiom ukazuje coby významný faktor?

Ve střevě se nachází obrovské množství mikrobů, které mají svůj význam. Prozatím sice víme jenom zlomek o tom, jak mohou působit na sebe navzájem i na svého hostitele. Víme však, že každý jedinec má specifický střevní mikrobiom a ten plní řadu úkolů: Napomáhá trávení potravy, trénuje náš imunitní systém, a tím ovlivňuje i reakci na infekce, podílí se na produkci různých enzymů, neurotransmiterů či vitaminů, může tlumit zánětlivé procesy v těle, snižovat možnost potravinových alergií. Hraje důležitou roli i z hlediska stresu a nálad.

Čím vším můžeme složení střevního mikrobiomu ovlivňovat?

Velký vliv na něj má to, co jíme. Měli bychom se snažit o pestrou a vyváženou stravu, bohatou na vlákninu a zdroje přirozených probiotik, jako jsou jogurty s živými kulturami, kefír nebo často opomíjené obyčejné kysané zelí. Zásadní je také životní styl, tedy to, zda se hýbu, kouřím, piju alkohol, mám sedavé zaměstnání a podobně.

Ráda bych zmínila i vliv antibiotik, která přirozený mikrobiom ve střevě velmi narušují. Měla by se proto předepisovat přísně cíleně na bakteriální infekce, často však vidíme jejich neracionální nasazování. Výsledkem se stává nejenom krátkodobá komplikace pro pacienta například v podobě průjmu po užívání širokospektrých antibiotik, ale dlouhodobě také celosvětový trend rostoucího počtu multirezistentních kmenů bakterií.

A jak pro změnu mikrobiom ovlivňuje náš celkový zdravotní stav?

Mikrobiom funguje jako samostatný orgán. Pokud je v rovnováze, podporuje správné fungování trávení, metabolismu a imunity. Naopak jeho narušení může přispět k rozvoji řady onemocnění, jako jsou trávicí problémy, autoimunitní nemoci, alergie, nebo dokonce deprese. Mikrobiom také ovlivňuje, jak tělo reaguje na léky nebo určité potraviny.

Odborníci mají nyní v rukou nový nástroj, nazvaný myBIOME. O co se jedná?

MyBIOME představuje nástroj pro analýzu střevního mikrobiomu. Na rozdíl od běžných testů, které sledují jen základní mikrobiální skupiny, používá takzvané metagenomické sekvenování DNA. Díky tomu umíme identifikovat mikroorganismy na úrovni druhů a jejich funkce v organismu, což nám umožňuje lépe pochopit, jak mikrobiom ovlivňuje zdraví každého jednotlivce.

Jaké konkrétní mikroorganismy mohou ve střevech sídlit? A jaké plní funkce?

Ve střevech sídlí biliony mikroorganismů. Jako příklad můžu uvést Lactobacillus, který podporuje trávení a imunitu, Bifidobacterium napomáhající k redukci zánětů, případně Clostridium, jež může být v závislosti na druhu a dalších okolnostech prospěšné, ale i škodlivé. Kvasinky jsou potom v malém množství neškodné, zatímco ve větším mohou být klinicky významné.

Analýza mikrobiomu může upozornit také na různé původce zdravotních potíží. Co lze popsaným způsobem odhalit a jak s takovými zjištěními případně pracovat?

Ve vzorku stolice by se měla vyskytovat minimální příměs lidské DNA. Pokud analýza odhalí její vyšší procentuální zastoupení, může to nepřímo signalizovat střevní zánět. Výsledkem vyšetření by však měla být převážně informace, jaký je můj mikrobiom, v jaké se nachází kondici a co mohu udělat pro to, aby se případně do správné kondice opět dostal.

Jak taková analýza probíhá?

Je to velmi jednoduché: Pacient si online objedná sadu na odběr vzorku, vyzvedne si ji na vybraném odběrovém pracovišti a následně v pohodlí domova provede samoodběr. Vzorek stolice pak pošle zpět do laboratoře, tam se udělá podrobná analýza mikrobiální DNA a za čtyři až šest týdnů pacient obdrží interaktivní report s výsledky. Součástí je i seznam doporučených potravin, které mohou pomoct jeho mikrobiom optimalizovat.

Co konkrétně pacient díky této analýze získá?

Dozví se přesné složení svého mikrobiomu a pochopí, které mikroorganismy jsou pro něj prospěšné, nebo naopak potenciálně škodlivé. Díky tomu může cíleně upravit svůj jídelníček a životní styl, aby podpořil zdravý mikrobiom. Například zvýšením příjmu určitých potravin může podnítit růst prospěšných bakterií a zlepšit své trávení, imunitu či energii.

Jaké možnosti přináší daná technologie lékařům?

Pro lékaře znamená metagenomické sekvenování DNA nástroj k identifikaci možných příčin zdravotních problémů, které se mohou s mikrobiomem pojit. Ačkoliv nejde o diagnostický test, poskytuje cenné informace, jež se dají využít při dalším diagnostickém a terapeutickém postupu. Například můžeme odhalit mikrobiální nerovnováhu, která by mohla stát za častými potížemi s trávením.

Komu může být tato komplexní analýza prospěšná?

Analýza je vhodná pro široké spektrum lidí – ať už pro jedince, kteří chtějí optimalizovat své zdraví, sportovce hledající zvýšení výkonnosti, či pacienty s trávicími a metabolickými problémy. Může pomoct i těm, kdo chtějí předcházet onemocněním díky lepšímu pochopení svého těla. Analýzu si může nechat provést každý, kdo se zajímá o své zdraví a zdravý životní styl nebo má například potíže s trávením, častou plynatostí a podobně.

Může být myBIOME přínosný i pro vědecký výzkum?

Data získaná z analýz mohou vědcům pomoct pochopit souvislosti mezi mikrobiomem a různými nemocemi, což může přispět k vývoji nových léčebných postupů – například cílené probiotické terapie.

Co byste doporučila našim čtenářům, kteří by chtěli začít o svůj mikrobiom pečovat?

Základem je pestrá a vyvážená strava bohatá na vlákninu, fermentované potraviny a omezení průmyslově zpracovaných výrobků. 

MUDr. Jana Matějková

Vystudovala 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. V letech 2001–2022 působila jako odborný asistent a lékař mikrobiolog na Ústavu lékařské mikrobiologie na své alma mater. Od roku 2022 odborně zastřešuje lékařskou mikrobiologii v laboratoři SYNLAB CUBE. Kromě toho se již třináctým rokem věnuje epidemiologii v Agentuře vojenského zdravotnictví Ministerstva obrany.


Další články v sekci