Slunce v roli šéfkuchaře: Vyzkoušejte na cestách grilování se solárními vařiči

Na výpravě do neznáma se nemusíte spokojit s instantní polévkou ukuchtěnou na přenosném plynovém vařiči. Pořádnou letní grilovačku, přípravu francouzských brambor nebo dokonce i pečení voňavých muffinů hravě zvládnete s pomocí slunečních paprsků. Se solárními vařiči dokážete vykouzlit lahodné pokrmy na vrcholcích hor, na lodi i doma na zahradě.

19.09.2017 - Komerční prezentace



Možná si myslíte, že solární vařiče na cesty jsou dobré maximálně tak na přípravu dušených jídel nebo, že při vaření z kuchaře musí stékat vodopády potu, jelikož se nevyhne kuchtění pod úmorným pražícím sluncem. U kvalitních výrobků se ničeho podobného bát nemusíte. Na zoubek jsme se podívali dvěma solárním vařičům, které se nemusíte bát vzít ani na expedici do velehor. První z nich používali cestovatelé dokonce i na Himaláji.

Vařič SolSource pomáhali vytvořit vesničané z Tibetu

Společnost One Earth Designs vyrábí vařiče SolSource podobné satelitům. Zrcadla z šedého plastového materiálu ve tvaru paraboly odráží sluneční paprsky na jedno místo, kam položíte hrnec či pánev. Nehrozí vám popálení, protože stěny paraboly zůstávají i během přípravy pokrmů stále chladné.

Výrobek se používá v různých koutech světa, ale vyvíjeli ho v nehostinných podmínkách vysokohorských vesnic v Tibetu s pomocí místních. Vydrží proto hodně a o hladu nebudete, ani když teploty klesnou pod bod mrazu. Přenosnou verzi Sport, která váží 8 kg, můžete pořídit na Kickstarteru za 149 dolarů (zhruba 4 tisíc Kč včetně DPH). V břiše vám dlouho kručet nebude, protože vařicí „satelit“ rozestavíte i složíte do 5 minut. Během slunného dne dosáhnete teplot pro pečení do 2 minut, pro grilování do 5 minut a litr vody uvaříte za 10 minut.

Solární šuplík funguje jako vařič, gril i trouba

Další šikovný pomocník pro vaření pod širým nebem spoléhá na vakuovou trubici. Ta díky parabolickým reflektorům zachytává a přeměňuje 80 % slunečního záření na teplo, takže dokáže rozpálit varnou komoru ve tvaru válce až na 288 stupňů Celsia. Přes vysoké teploty zůstává vnější povrch trubice chladný. Podle výrobce GoSun můžete pod širým nebem vařit, péct či grilovat i pod zataženou oblohou. Rychlost samozřejmě závisí na intenzitě slunečního svitu. 

Základní přenosná varianta GoSun Sport váží přes 3 kg a u nás se prodává za 8 tisíc Kč. Aktuálně firma také pracuje na novince GoSun Dogger, která dorazí na trh koncem roku. Půjde o malý solární vařič vhodný pro přípravu párků na hot dogy. Mnoho outdoorových nadšenců určitě nedá dopustit na špekáčky opečené nad ohněm, ale tahle věcička vám vytrhne trh z paty i v chráněných oblastech, kde je zakázáno rozdělávat oheň. 

K čemu také „zneužíváme“ Slunce?

Solární energii využívá spousta různých vynálezů, které počítají s tím, že jejich majitel cestuje křížem krážem po zeměkouli a nemá zrovna přístup k elektrické zásuvce. V záplavě nápadů se objevují praktické, i když ještě ne úplně dotažené vychytávky (např. solární nabíječka na okno), ale i všelijaké podivnosti, u kterých přemýšlíte, jak moc se jejich tvůrci kamarádí s drogovými dealery. Už jste slyšeli třeba o kšiltovce se solárními panely, které pohánějí malý větráček umístěný v kšiltu? Prý ideální čepice do letního parna se dokonce i prodává. Více o seriózních i lehce praštěných vynálezech na sluneční energii se dovíte na portálu Elektrina.cz.

  • Zdroj textu

    Komerční prezentace

  • Zdroj fotografií

    SolSource


Další články v sekci