Vánoce Karla IV.: Jak se slavilo na středověkém královském dvoře?

20.12.2018 - Alena Nachtmannová

Jak slavil Vánoce zbožný Karel IV.? Užíval si dobrého jídla a pití, nebo dával přednost modlitbám?

<p>Hostiny na královském dvoře byly vyhlášené. Karel IV. byl sice v jídle střídmý, hodování při velkých slavnostech ale patřilo ke královské reprezentaci.</p>

Hostiny na královském dvoře byly vyhlášené. Karel IV. byl sice v jídle střídmý, hodování při velkých slavnostech ale patřilo ke královské reprezentaci.


Reklama

Lidé ve středověku byli mnohem pospolitější než dnes a Vánoce slavili nejen v rámci rodiny, ale ve společenství vsi, městského sousedstva či šlechtického dvora. Oslavy se odehrávaly v domech, kostelích, na náměstích i v ulicích. Nikdo v tu dobu neměl strádat, všichni měli pocítit radost a blahobyt. To platilo zejména o královské oslavě.

Štědrý den na královském dvoře

Nejslavnostnější byl průběh Vánoc u dvora. Král mohl trávit svátky na Pražském hradě nebo na některém z královských hradů. Vánoce pro něj byly především duchovním svátkem. Karel IV. byl velmi zbožný muž a dodržoval všechny půsty i povinnosti, které církev předepisovala. Mší se účastnil, kdykoliv mohl, a odmítal příliš divoké zábavy i hry v kostelích. A co dodržoval král, platilo pro celý dvůr.

Pro mnoho veselých mladých dvořanů tak musely být svátky u dvora příliš vážné a nudné, ale kdo chtěl, mohl najít zábavu v podhradí. Ani na pověry a různá věštění budoucnosti si panovník nepotrpěl. Církev takové praktiky odsuzovala jako hřích a král jí dával za pravdu.

TIP: Vánoce hororové i magické: Kde se vzaly oblíbené svátky klidu a pohody?

Zato hostiny na královském dvoře byly vyhlášené. Karel sám byl sice střídmý i v jídle, ale hodování při velkých slavnostech patřilo ke královské reprezentaci. U tabule zasedali nejen přední šlechtici království a německé říše, ale také vyslanci cizích panovníků. Kuchyně byla vybraná a množství jídla obrovské. Během jediné hostiny mohlo přijít na stůl až čtyřicet jídel – masových (z drůbeže, zvěřiny, ryb) i sladkých (koláčky plněné ovocem nebo medem).

Jako zvláštní delikatesa se mohli podávat malí ptáčci, jako vlaštovky nebo drozdi. Oblíbené byly zeleninové polévky, kořeněné omáčky a jako zákusek mandle, fíky a jiné sušené ovoce. Pilo se především víno, burgundské, rýnské nebo rakouské, a také sladká vína z Itálie. Kromě toho se podávala medovina. Během hostiny bavili společnost hudebníci a básníci, žongléři, herci a šašci. 

  • Zdroj textu:

    Živá historie

  • Zdroj fotografií: Pixabay

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Pokud někdo nežije právě zdravě, neměl by zanedbávat přísun vitamínů obsažených v ovoci.

Věda

Geysir se stal prvním přírodním úkazem svého druhu, o němž se dozvěděli učenci starého kontinentu.

Cestování
Zajímavosti

Král Eduard VII.  se svou ženou královnou Alexandrou Dánskou.

Historie

Člunozobec africký na jezeře Albert v Ugandě.

Příroda

Sejdeme se na fotbale 

událost: Rose Parade, USA

Pravidelná novoroční oslava Rose Parade se v kalifornské Pasadeně odehrává již od roku 1890. Na alegorické vozy zdobené květinami dnes přiláká i stovky tisíc přihlížejících, z nichž část se odpoledne přesune na nedaleký stadion, aby sledovala tradiční univerzitní zápas v americkém fotbale.  

Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907