Vědci vyvíjejí jedlé antibakteriální obaly na krevety a další mořské dobroty

21.12.2018 - Stanislav Mihulka

Průhledné a jedlé obaly s antimikrobiální látkou ochrání milovníky mořských plodů před bakteriemi


Reklama

Jídlo by mělo být čerstvé a o mořských plodech to platí dvojnásob. V opačném případě se v nich mohou množit toxické bakterie. Mezinárodní tým amerických a thajských vědců nyní vyvíjí průhledný obal s antibakteriálními účinky, který je zároveň jedlý. S takovým obalem lze obalit krevety, a pak je sníst, bez obav z bakterií.

Průhledný antimikrobiální obal je založený na škrobu z manioku a biologicky rozložitelném polymeru PBAT (polybutylen adipát-ko-tereftalát). Za antibakteriální účinky obalu odpovídá polypeptid Nisin Z a arginát kyseliny laurové (LAE). Obal se aplikuje v podobě gelu, do něhož se mořské plody namočí, a gel pak následně vyschne do podoby průhledného obalu.

TIP: Vítaná novinka. Jedlý obal na jahody významně prodlužuje jejich životnost

Pokud jsou krevety a další mořské plody uložené v takovém obalu, antibakteriální látky postupně likvidují přítomné mikroby. Vědci to vyzkoušeli tak, že nejprve plátky z tygřích krevet a mořské ryby záměrně nakazili bakteriemi E. coli a dvěma typy salmonel. Plátky poté obalili jedlými obaly a ponechali je uskladněné. Závěrečné testy potvrdily, že antimikrobiální obaly do značné míry mikroby zlikvidovaly

 

Reklama

  • Zdroj textu:

    Pennsylvania State University

  • Zdroj fotografií: CC0 Creative Commons

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Přistání na letišti Courchevel je možné pouze se speciální licencí – jde o páté nejnebezpečnější letiště světa.

Zajímavosti

Současné kombajny váží desítky tun a velice zatěžují půdu na polích, což ohrožuje jejich úrodu.

Věda
Reklama

Konstelace satelitů Swarm

Vesmír

Eisenhower považoval za nejlepšího německého velitele Gerda von Rundstedta (zcela vlevo).

Válka
Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907