Vzácný kov na talíři: Je možné bez zdravotních následků sníst zlato?

11.09.2016 - Kateřina Vašků

Je teoreticky možné sníst zlato, aniž by to mělo nějaké zdravotní následky?


Reklama

Teoreticky lze opravdu konzumovat 24karátové zlato do sytosti a nevystavit své zdraví žádné úhoně. Čisté zlato totiž chemicky nereaguje a prochází zažívacím traktem, aniž by se vstřebávalo do těla. Vzácný kov je v rámci Evropské unie schválen coby bezpečné potravinářské aditivum E175 a ve formě plátků, vloček, kuliček či prachu slouží jako drobná dekorace čokolád, likérů a cukrovinek.

TIP: Sladké pokušení: Kobliha posypaná 24karátovým zlatem

Evropané však přidávali plátky zlata do pokrmů i nápojů již od renesance. Jedlé zlaté plátky nalezneme také v některých japonských bonbonech a jihoasijském pečivu. Léčitelé zlato po staletí předepisovali na řadu chorob jako artritidu, deprese či onemocnění srdce, ovšem pozitivní účinky vzácného kovu na naše zdraví se nikdy nepodařilo vědecky prokázat. Jedlé zlato seženete i dnes: Je bez chuti, neobsahuje žádné kalorie a za gram zaplatíte asi čtyři tisíce korun. Ve světové gastronomii patří k nejvzácnějším „pochoutkám“ a zdobí se jím například luxusní dorty, káva, ale i suši nebo lasagne. 

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Templáři bývali ve výběru daní efektivnější než panovník – což vyvolávalo nenávist šlechticů.

Zajímavosti

Významným zdrojem ultrajemných částic je spalování – doprava, vytápění, průmyslová výroba, lesní požáry a výbuchy sopek.

Věda
Reklama

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) prozkoumal nová data roveru Curiosity z Marsu a zjistil, že se na rudé planetě nečekaně pohybuje hladina kyslíku. 

Vesmír

Uvítání v Římě. Ne vždy čekaly na americké vojáky jen polibky mladých dívek

Válka

Jestliže výše postavený šimpanz přihlíží tomu, jak probíhá čištění srsti mezi dvěma níže postavenými jedinci, skončí očista mnohem dřív

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907