Zážitková gastronomie za desetitisíce: 5 nejdražších gurmánských pochoutek

25.04.2019 - Vilém Koubek

Zážitková gastronomie se stala fenoménem moderní doby a nezřídka přerůstá do absurdních rozměrů. Cena rozkoše stoupá závratnou rychlostí, a tak vás vaječná omeleta může vyjít i na desítky tisíc korun

<h3>Diamantový kopeček</h3><p><strong>Black Diamond</strong><br /><strong>podnik:</strong> Scoopi Café | <strong>cena:</strong> 18 407 Kč</p><p>Nejdražší kopeček zmrzliny vám naservírují v dubajském podniku Scoopi Café, a to aniž by pochutina předtím čekala v mrazáku – na počkání ji tam vyrábějí pomocí tekutého dusíku. Základ delikatesy, jež dostala jméno Black Diamond, tvoří <strong>vanilkové lusky dovezené z Madagaskaru. Jedinečnost dál dotváří nejdražší šafrán planety pěstovaný v Íránu a hoblinky černých lanýžů z italské oblasti Alba</strong>. Kopeček se sype vločkami 23karátového zlata a podává se v ručně vyrobené misce Versace a se stříbrnou lžičkou – obojí si přitom můžete nechat. </p>

Diamantový kopeček

Black Diamond
podnik: Scoopi Café | cena: 18 407 Kč

Nejdražší kopeček zmrzliny vám naservírují v dubajském podniku Scoopi Café, a to aniž by pochutina předtím čekala v mrazáku – na počkání ji tam vyrábějí pomocí tekutého dusíku. Základ delikatesy, jež dostala jméno Black Diamond, tvoří vanilkové lusky dovezené z Madagaskaru. Jedinečnost dál dotváří nejdražší šafrán planety pěstovaný v Íránu a hoblinky černých lanýžů z italské oblasti Alba. Kopeček se sype vločkami 23karátového zlata a podává se v ručně vyrobené misce Versace a se stříbrnou lžičkou – obojí si přitom můžete nechat. 

<h3>S pohárem kolem světa </h3><p><strong>Golden Opulence Sundae</strong><br /><strong>podnik:</strong> Serendipity 3 | <strong>cena:</strong> 22 530 Kč</p><p>Jeden z nejdražších zmrzlinových pohárů světa si můžete dopřát v newyorském podniku Serendipity 3, ovšem pouze při objednávce alespoň 48 hodin předem – přísady se totiž vozí z různých koutů planety. <strong>Základem jsou tři kopečky zmrzliny ochucené vanilkovými lusky z Tahiti a Madagaskaru, sirup se vyrábí z rozpuštěné toskánské čokolády Amedei Porcelana a sypání tvoří vedle hoblin zlata také kousky čokolády Chuao</strong>, z karibských a venezuelských kakaových bobů. Pohár se zdobí luxusními pralinkami a marcipánovými třešničkami a podává se spolu s dezertním kaviárem v křišťálové nádobě v hodnotě necelých osmi tisíc korun, kterou dostanete jako dárek. </p>

S pohárem kolem světa 

Golden Opulence Sundae
podnik: Serendipity 3 | cena: 22 530 Kč

Jeden z nejdražších zmrzlinových pohárů světa si můžete dopřát v newyorském podniku Serendipity 3, ovšem pouze při objednávce alespoň 48 hodin předem – přísady se totiž vozí z různých koutů planety. Základem jsou tři kopečky zmrzliny ochucené vanilkovými lusky z Tahiti a Madagaskaru, sirup se vyrábí z rozpuštěné toskánské čokolády Amedei Porcelana a sypání tvoří vedle hoblin zlata také kousky čokolády Chuao, z karibských a venezuelských kakaových bobů. Pohár se zdobí luxusními pralinkami a marcipánovými třešničkami a podává se spolu s dezertním kaviárem v křišťálové nádobě v hodnotě necelých osmi tisíc korun, kterou dostanete jako dárek. 

<h3>Kaviárová omeleta</h3><p><strong>Zillion Dollar Lobster Frittata</strong><br /><strong>podnik:</strong> Norma’s | <strong>cena:</strong> 45 060 Kč</p><p>V roce 2004 se v newyorské restauraci Norma’s rozhodli vymyslet pokrm, jenž by zahrnoval vaječnou omeletu i kaviár – a stvořili delikatesu pro nejbohatší mezi bohatými. <strong>Zillion Dollar Lobster Frittata se podává s 283 gramy kaviáru jesetera hvězdnatého a sestává z humra, šesti čerstvých vajec, smetany a pažitky. To vše se navíc servíruje na porci najemno nakrájených brambor z Yukonu</strong>. Zpočátku stála omeleta v přepočtu „pouhých“ 22 tisíc korun, pak ji však podnik zdražil, aby cena lépe odrážela kvalitu kaviáru. </p>

Kaviárová omeleta

Zillion Dollar Lobster Frittata
podnik: Norma’s | cena: 45 060 Kč

V roce 2004 se v newyorské restauraci Norma’s rozhodli vymyslet pokrm, jenž by zahrnoval vaječnou omeletu i kaviár – a stvořili delikatesu pro nejbohatší mezi bohatými. Zillion Dollar Lobster Frittata se podává s 283 gramy kaviáru jesetera hvězdnatého a sestává z humra, šesti čerstvých vajec, smetany a pažitky. To vše se navíc servíruje na porci najemno nakrájených brambor z Yukonu. Zpočátku stála omeleta v přepočtu „pouhých“ 22 tisíc korun, pak ji však podnik zdražil, aby cena lépe odrážela kvalitu kaviáru. 

<h3>Burger a červené</h3><p><strong>Fleur Burger</strong><br /><strong>podnik:</strong> Fleur | <strong>cena:</strong> 112 650 Kč</p><p>Základem Fleur Burgeru se stalo japonské <strong>hovězí maso wagyu, které patří k nejdražším na světě. Společnost mu dělá foie gras, tedy paštika ze ztučnělých kachních či husích jater, a směs doplňují ještě plátky černých lanýžů</strong>. Výsledek se pak vkládá do čerstvě upečené briošky. Cenu pochoutky však do závratných výšin žene spíš doprovod hlavního chodu – sklenka vzácného červeného vína Petrus z roku 1995, jehož láhev se obvykle prodává v přepočtu za víc než sto tisíc korun. Nicméně i uvedená částka je pro miliardáře údajně velmi přijatelná: Do roku 2017 prodala losangeleská restaurace 28 porcí. </p>

Burger a červené

Fleur Burger
podnik: Fleur | cena: 112 650 Kč

Základem Fleur Burgeru se stalo japonské hovězí maso wagyu, které patří k nejdražším na světě. Společnost mu dělá foie gras, tedy paštika ze ztučnělých kachních či husích jater, a směs doplňují ještě plátky černých lanýžů. Výsledek se pak vkládá do čerstvě upečené briošky. Cenu pochoutky však do závratných výšin žene spíš doprovod hlavního chodu – sklenka vzácného červeného vína Petrus z roku 1995, jehož láhev se obvykle prodává v přepočtu za víc než sto tisíc korun. Nicméně i uvedená částka je pro miliardáře údajně velmi přijatelná: Do roku 2017 prodala losangeleská restaurace 28 porcí. 

<h3>Zlatý fénix</h3><p><strong>The Golden Phoenix Cupcake<br />podnik:</strong> Bloomsbury Café | <strong>cena:</strong> 421 603 Kč<strong><br /></strong></p><p>Cupcake drahý tak, že si jej od uvedení na trh v roce 2013 dopřálo jen patnáct zákazníků, nabízí dubajská kavárna Bloomsbury Café. <strong>Hlavní přísady tvoří italské kakao, vanilkové lusky z Ugandy, organicky pěstované jahody a zlatý poprašek. Místo běžného papírku se pak zákusek balí do 24karátového jedlého zlata</strong>. Za dekadencí se však v případě tohoto dezertu skrývají i dobré úmysly: Polovinu výtěžku z prodeje vždy podnik daruje neziskové organizaci Světový potravinový program.</p>

Zlatý fénix

The Golden Phoenix Cupcake
podnik:
Bloomsbury Café | cena: 421 603 Kč

Cupcake drahý tak, že si jej od uvedení na trh v roce 2013 dopřálo jen patnáct zákazníků, nabízí dubajská kavárna Bloomsbury Café. Hlavní přísady tvoří italské kakao, vanilkové lusky z Ugandy, organicky pěstované jahody a zlatý poprašek. Místo běžného papírku se pak zákusek balí do 24karátového jedlého zlata. Za dekadencí se však v případě tohoto dezertu skrývají i dobré úmysly: Polovinu výtěžku z prodeje vždy podnik daruje neziskové organizaci Světový potravinový program.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Revue

Ani se spaním se to nemá přehánět

Věda

František Josef I. žil déle než 86 let, z toho 68 let panoval a řídil osudy jedné z největších a nejmocnějších říší světa. Stal se symbolem jistoty a trvalosti, ale i nehybnosti. 

Zajímavosti

Jižní pól Jupiteru na snímku sondy Juno. Pro srovnání siluety USA a Texasu

Vesmír

Tre Cime di Lavaredo

1. MÍSTO KATEGORIE KRAJINY ZA NAŠIMI HRANICEMI
1. MÍSTO ABSOLUTNÍHO POŘADÍ

Autor: Jiří Soukup
Použitá technika: Nikon D750 a objektivem Irix 15 F2,4; horizontální panorama složené z osmi snímků focených na výšku

Snímek byl pořízen v Dolomitech u známého skalního útvaru Tre Cime di Lavaredo. Vypravil jsem se do této oblasti spolu s přáteli na večerní focení, ale zastihla nás bouřka před níž jsme se museli schovat do takové menší jeskyně, kterou jsme náhodou objevili. Když zbývalo asi 15 minut do západu slunce a když už přestávalo pršet, tak jsme se rozhodli pro cestu zpět – smíření s tím, že asi žádný snímek nepořídíme. Jenže po asi 10 minutách co jsme byli na zpáteční cestě, se obloha začala protrhávat a příroda nám vykouzlila nádherné podmínky o kterých fotograf může jenom snít!

Příroda

Terén Antarktidy na mapě projektu BedMachine

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907