Zážitková gastronomie za desetitisíce: 5 nejdražších gurmánských pochoutek
Zážitková gastronomie se stala fenoménem moderní doby a nezřídka přerůstá do absurdních rozměrů. Cena rozkoše stoupá závratnou rychlostí, a tak vás vaječná omeleta může vyjít i na desítky tisíc korun

Diamantový kopeček
Black Diamond
podnik: Scoopi Café | cena: 18 407 Kč
Nejdražší kopeček zmrzliny vám naservírují v dubajském podniku Scoopi Café, a to aniž by pochutina předtím čekala v mrazáku – na počkání ji tam vyrábějí pomocí tekutého dusíku. Základ delikatesy, jež dostala jméno Black Diamond, tvoří vanilkové lusky dovezené z Madagaskaru. Jedinečnost dál dotváří nejdražší šafrán planety pěstovaný v Íránu a hoblinky černých lanýžů z italské oblasti Alba. Kopeček se sype vločkami 23karátového zlata a podává se v ručně vyrobené misce Versace a se stříbrnou lžičkou – obojí si přitom můžete nechat.

S pohárem kolem světa
Golden Opulence Sundae
podnik: Serendipity 3 | cena: 22 530 Kč
Jeden z nejdražších zmrzlinových pohárů světa si můžete dopřát v newyorském podniku Serendipity 3, ovšem pouze při objednávce alespoň 48 hodin předem – přísady se totiž vozí z různých koutů planety. Základem jsou tři kopečky zmrzliny ochucené vanilkovými lusky z Tahiti a Madagaskaru, sirup se vyrábí z rozpuštěné toskánské čokolády Amedei Porcelana a sypání tvoří vedle hoblin zlata také kousky čokolády Chuao, z karibských a venezuelských kakaových bobů. Pohár se zdobí luxusními pralinkami a marcipánovými třešničkami a podává se spolu s dezertním kaviárem v křišťálové nádobě v hodnotě necelých osmi tisíc korun, kterou dostanete jako dárek.

Kaviárová omeleta
Zillion Dollar Lobster Frittata
podnik: Norma’s | cena: 45 060 Kč
V roce 2004 se v newyorské restauraci Norma’s rozhodli vymyslet pokrm, jenž by zahrnoval vaječnou omeletu i kaviár – a stvořili delikatesu pro nejbohatší mezi bohatými. Zillion Dollar Lobster Frittata se podává s 283 gramy kaviáru jesetera hvězdnatého a sestává z humra, šesti čerstvých vajec, smetany a pažitky. To vše se navíc servíruje na porci najemno nakrájených brambor z Yukonu. Zpočátku stála omeleta v přepočtu „pouhých“ 22 tisíc korun, pak ji však podnik zdražil, aby cena lépe odrážela kvalitu kaviáru.

Burger a červené
Fleur Burger
podnik: Fleur | cena: 112 650 Kč
Základem Fleur Burgeru se stalo japonské hovězí maso wagyu, které patří k nejdražším na světě. Společnost mu dělá foie gras, tedy paštika ze ztučnělých kachních či husích jater, a směs doplňují ještě plátky černých lanýžů. Výsledek se pak vkládá do čerstvě upečené briošky. Cenu pochoutky však do závratných výšin žene spíš doprovod hlavního chodu – sklenka vzácného červeného vína Petrus z roku 1995, jehož láhev se obvykle prodává v přepočtu za víc než sto tisíc korun. Nicméně i uvedená částka je pro miliardáře údajně velmi přijatelná: Do roku 2017 prodala losangeleská restaurace 28 porcí.

Zlatý fénix
The Golden Phoenix Cupcake
podnik: Bloomsbury Café | cena: 421 603 Kč
Cupcake drahý tak, že si jej od uvedení na trh v roce 2013 dopřálo jen patnáct zákazníků, nabízí dubajská kavárna Bloomsbury Café. Hlavní přísady tvoří italské kakao, vanilkové lusky z Ugandy, organicky pěstované jahody a zlatý poprašek. Místo běžného papírku se pak zákusek balí do 24karátového jedlého zlata. Za dekadencí se však v případě tohoto dezertu skrývají i dobré úmysly: Polovinu výtěžku z prodeje vždy podnik daruje neziskové organizaci Světový potravinový program.