Zdraví v kuchyni: Vařená a syrová strava má odlišný vliv na střevní bakterie

02.10.2019 - Stanislav Mihulka

<p>Některé syrové potraviny zřejmě mohou škodit střevní mikroflóře.</p>

Některé syrové potraviny zřejmě mohou škodit střevní mikroflóře.


Reklama

Není žádným tajemstvím, že způsob zpracování potravin má značný vliv na střevní mikroflóru. Jak ale ukazuje nová studie vědců z Kalifornské univerzity v San Francisku a Harvardovy univerzity, v některých případech může být nevhodná úprava dokonce zdraví škodlivá.

Badatelé nejprve netestovali vliv vaření na střevní bakterie u lidí, nýbrž u myší. Jsou ale přesvědčeni, že to u nás funguje stejně, což si ostatně ověřili malou úvodní studií na lidech. Postupně vyzkoušeli vařené a syrové batáty, hovězí maso, brambory, kukuřici, hrášek, mrkev a řepu. Výsledky experimentu ukazují, že se dopad způsobu přípravy jídla na střevní bakterie druh od druhu potraviny značně liší.

TIP: Vědci omladili imunitní systém výměnou střevní mikroflóry

Vědci byli podle vlastních slov překvapeni, že na střevní mikroflóru nepůsobí rozdílně jen obsah živin v potravinách, ale také celá škála látek, jejichž obsah se liší mezi syrovými a vařenými potravinami. V některých případech, jako například u batátů, dokonce látky ze syrového jídla ničí střevní mikroflóru. Do budoucna vědci plánují zjišťovat, které potraviny je vzhledem ke střevní mikroflóře zdravější jíst syrové, a které je naopak před konzumací tepelně upravit.

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Nejdražší kartička Pokémon TCG se loni prodala v přepočtu za neuvěřitelných 8,2 milionu korun. (ilustrační foto: Shutterstock)

Zajímavosti

Dostupnost kyslíku bude pro pilotované vesmírné mise klíčová. (foto: NASACC0)

Vesmír

Vydáte-li se do národního parku Inthanon v severním Thajsku, zastavte se ve vesnici Ban Khun Klang. U ní najdete botanickou zahradu věnovanou stromovým kapradinám. (foto: © Topi Pigula - se souhlasem k publikování)

Příroda

(ilustrační foto: Wikimedia Commons, Satyamon1993CC BY-SA 4.0)

Věda
Zajímavosti

Evropští lídři 50. let - Richard hrabě von Coudenhove-Kalergi (zcela vlevo) býval označován jako prorok či velvyslanec Evropy. (foto: Wikimedia Commons, van Duinen (Anefo), CC0 1.0)

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907