2300 let starý džbán z athénské Agory ukrýval dávnou kletbu

Vykopávky na athénské Agoře odkryly dávnou kletbu, zosnovanou v neklidné době před 2 300 lety

01.06.2021 - Stanislav Mihulka



Centrum antických i dnešních Athén tvoří starověká Agora. I když pojem agora znamená tržiště, v žádném případě to ani dnes, natož v dobách největší slávy, nebylo jen obchodní centrum. Stály zde administrativní budovy, chrámy i soudy. Zde mohl občan města najít veřejné služby i vše, co potřeboval k běžnému životu. Tady se nakupovalo a prodávalo, ale zároveň se dělala politika, pomlouvala vláda i bližní.

Kuřecí kletba

Archeologům se na tomto místě podařilo v roce 2006 nalézt keramický džbán. Analýza jeho obsahu skončila až teprve nedávno a ukázalo se, že obsahoval velmi zajímavé svědectví své doby – Jessica Lamontová z americké Yaleovy univerzity zjistila, že džbán ukrýval kletbu.

Nalezený džbán obsahoval kosti rozčtvrceného kuřete a velký kovový hřeb. Vnitřní strany džbánu byly původně pokryty textem, který zahrnoval minimálně 55 jmen. Vše nasvědčuje tomu, že jde o propracovanou kletbu, jejímž cílem bylo paralyzovat a možná i přivolat smrt 55 a možná i více obyvatelům Athén. Rozsekané kuře i železný hřeb symbolizují podle archeologů prokletí a neblahý osud, jaký přáli proklínající svým obětem.

TIP: Vzácný nález: Ve východním Srbsku vykopali římský hrob s kletbami

Čarodějný džbán s kletbou pochází zhruba z roku 300 před naším letopočtem. Nedlouho předtím, v roce 323 př. n. l., zemřel legendární Alexandr Veliký a jeho říše se zhroutila. Alexandrovi generálové a úředníci poté mezi sebou bojovali o moc. Z historických záznamů víme, že bouřlivá doba tehdy zasáhla i Athény, ve kterých tvrdě soupeřilo několik frakcí. Jak uvádí Lamontová, byla to doba válek, bojů a přelétavých politických aliancí. Není tedy překvapením, že se některá z frakcí obracela o pomoc i k nadpozemským silám.


Další články v sekci