Reklama


Ajdovi krapi: Ochutnejte tradiční pochoutku slovinských horalů

14.06.2018 - Martin Ježek

Jiný kraj, jiný mrav. A také jiná kuchyně. Co jídávali slovinští horalé v Julských Alpách v minulosti a co si tam můžete objednat dnes?

<p>Starou slovinskou specialitou jsou Ajdovi krapi.</p>

Starou slovinskou specialitou jsou Ajdovi krapi.


Reklama

Ajdovi krapi představují starou slovinskou specialitu – zdejší sýr zabalený do těsta. V zimě na horách je skvělý s kysaným zelím, v létě si ho můžete dát jako lehké jídlo třeba se salátem. Každá rodina má přitom vlastní recept. 

„Má být těsto tažené, nebo kynuté?“ tápe pamětník a spisovatel z vísky u Kranjské Gory Stanko Košir a obrací se na hospodyni, která pak popisuje celý recept: „Těsto nejprve necháme vykynout. Pak vezmeme bílý sýr zvaný skuta, podobný měkkému tvarohu. Dáme do něj trochu cibule a jedno vajíčko. Z hmoty uděláme malé kuličky a zabalíme je do těsta. Pak je patnáct až dvacet minut vaříme a nakonec lehce opečeme na pánvi se špekem. Podáváme s kysaným zelím a uzeninou nebo s kysanou řepou.“   

Mléka bývalo málo

Kuchař Sebastian vařil ajdovi krapi v televizní show. „Dva, čtyři, šest – taková je správná porce,“ říká, když krapi vytahuje z vařící vody a aranžuje je na talíř. Každý prý má dnes při vaření svůj vlastní postup, ale ten historický je jen jeden. 

To tvrdí i Stanko Košir. Narodil se v roce 1917 a celý život je zdravý jako řípa. Přisuzuje to kysanému zelí, které se v horách vždycky jedlo, a když byl malý, měli ho na stole snad každý den. „Jedlo se velmi skromně. Mívali jsme například kysané zelí s bramborami, kysané mléko, žganci – což je velmi jednoduchá kaše, vařené brambory, často také bramborovou kaši, ale bez mléka. Mléka bylo málo, smetana nebyla vůbec,“ vzpomíná pan Stanko.

TIP: Odhalená tajemství vídeňské kuchyně: Kde se vzal štrúdl nebo Mozartovy koule?

Místní většinou recepty znají a stará tradiční jídla umějí připravit. Přiznávají však, že mnohé postupy jsou zdlouhavé. Když tedy v Julských Alpách zajdete do některé gostilny (tradičně zařízené restaurace), tato stará jídla vám asi jako minutku nenabídnou. Musí se totiž objednat a navařit dopředu. 

Slovinská kuchyně ale zdaleka nestojí jen na historii. Díky geografické rozmanitosti Slovinska zde najdeme vlivy italské, rakouské, maďarské, chorvatské a obecně balkánské gastronomie. U stánku v Lublani tedy klidně pohrdněte hamburgerem a dejte si raději zdejší klobásu nebo ryze balkánskou pleskavici.  

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: slovenskenovice.si

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Rembrandtův obraz Anatomie doktora Tulpa, znázorňující pitvu a přednášku Nicolaese Tulpa.

Zajímavosti

Ryba podobná pirani z německého Solnhofenu

Věda

Raním sluncem nasvícené vrcholky masivu Sassolungo můžete sledovat z průsmyku Passo Sella.

Příroda

Blízkost našeho vesmírného souseda přináší pro kosmonautiku řadu výhod.

Vesmír

Delegáti na pařížské mírové konferenci

Historie

Světelná malba letícím dronem

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907