Reklama


Ajdovi krapi: Ochutnejte tradiční pochoutku slovinských horalů

14.06.2018 - Martin Ježek

Jiný kraj, jiný mrav. A také jiná kuchyně. Co jídávali slovinští horalé v Julských Alpách v minulosti a co si tam můžete objednat dnes?

<p>Starou slovinskou specialitou jsou Ajdovi krapi.</p>

Starou slovinskou specialitou jsou Ajdovi krapi.


Reklama

Ajdovi krapi představují starou slovinskou specialitu – zdejší sýr zabalený do těsta. V zimě na horách je skvělý s kysaným zelím, v létě si ho můžete dát jako lehké jídlo třeba se salátem. Každá rodina má přitom vlastní recept. 

„Má být těsto tažené, nebo kynuté?“ tápe pamětník a spisovatel z vísky u Kranjské Gory Stanko Košir a obrací se na hospodyni, která pak popisuje celý recept: „Těsto nejprve necháme vykynout. Pak vezmeme bílý sýr zvaný skuta, podobný měkkému tvarohu. Dáme do něj trochu cibule a jedno vajíčko. Z hmoty uděláme malé kuličky a zabalíme je do těsta. Pak je patnáct až dvacet minut vaříme a nakonec lehce opečeme na pánvi se špekem. Podáváme s kysaným zelím a uzeninou nebo s kysanou řepou.“   

Mléka bývalo málo

Kuchař Sebastian vařil ajdovi krapi v televizní show. „Dva, čtyři, šest – taková je správná porce,“ říká, když krapi vytahuje z vařící vody a aranžuje je na talíř. Každý prý má dnes při vaření svůj vlastní postup, ale ten historický je jen jeden. 

To tvrdí i Stanko Košir. Narodil se v roce 1917 a celý život je zdravý jako řípa. Přisuzuje to kysanému zelí, které se v horách vždycky jedlo, a když byl malý, měli ho na stole snad každý den. „Jedlo se velmi skromně. Mívali jsme například kysané zelí s bramborami, kysané mléko, žganci – což je velmi jednoduchá kaše, vařené brambory, často také bramborovou kaši, ale bez mléka. Mléka bylo málo, smetana nebyla vůbec,“ vzpomíná pan Stanko.

TIP: Odhalená tajemství vídeňské kuchyně: Kde se vzal štrúdl nebo Mozartovy koule?

Místní většinou recepty znají a stará tradiční jídla umějí připravit. Přiznávají však, že mnohé postupy jsou zdlouhavé. Když tedy v Julských Alpách zajdete do některé gostilny (tradičně zařízené restaurace), tato stará jídla vám asi jako minutku nenabídnou. Musí se totiž objednat a navařit dopředu. 

Slovinská kuchyně ale zdaleka nestojí jen na historii. Díky geografické rozmanitosti Slovinska zde najdeme vlivy italské, rakouské, maďarské, chorvatské a obecně balkánské gastronomie. U stánku v Lublani tedy klidně pohrdněte hamburgerem a dejte si raději zdejší klobásu nebo ryze balkánskou pleskavici.  

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: slovenskenovice.si

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Revue

Nesmírně rozpálený plynný obr KELT-9b je velice blízko své hvězdě

Vesmír

Brněnští Němci vítají 15. března 1939 německou armádu. Také Jan Svoboda měl k okupantům velmi blízko

Válka

Blízko vstupu do parku se tyčí i 150 metrů vysoká Babylonská věž (foto: Shutterstock)

 

Příroda

Celý proces probíhal za přítomnosti kněze s hlavou Anubise, boha zemřelých, pohřebišť a mumifikace, který byl nejčastěji zpodobňován jako šakal

Historie

Hot Creek v kaldeře Long Valley, Kalifornie

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907