Boj o místo ve spíži: Jak vznikla kostka cukru a co dalo jméno šunce Zvonařka?

05.11.2022 - Michaela Ottlová

Názory na to, zda české kuchařky více působily na rakousko-uherskou kuchyni, nebo naopak, se velmi různí. Které dodnes známé produkty pocházely od českých, moravských a slezských firem?


Reklama

Jen málokterý pivovar ve střední Evropě se může pochlubit tak dlouhou tradicí, jako ten třeboňský, který byl založen už roku 1379. Zdejší Regent získal za dobu své existence nemálo ocenění. Jen mezi lety 1886–1887 přitom firma dokázala vyprodukovat neuvěřitelných 50 000 hektolitrů a k roku 1914 tento objem dokonce zdvojnásobila. Léta Páně 1888 navíc pivovar obdržel na výstavě v Bruselu diplom od samotného belgického krále.

Mezi nejstarší v Evropě patří i Krušovice, nicméně velké oblibě se ve zmíněném období monarchie těšil také Březňák. Jedná se o tradiční české pivo, jehož historie sahá až do roku 1753. Jméno ovšem nemá jen podle obce Velké Březno, to rovněž souvisí s měsícem březnem, kdy se vařily velmi kvalitní ležáky. Zdejší výroba je spojena s řadou osobností, ovšem tou nejvýznamnější byl bezpochyby hrabě Karel Chotek, dědeček slavné Žofie Chotkové. To její manžel František Ferdinand d´Este jistě preferoval jinou provozovnu. Jeho jméno totiž nese pivovar Ferdinand založený roku 1897, který byl nejmodernějším v celém  Rakousku-Uhersku.

Bílý jed a šunka z Vinohrad

Roku 1831 byl založen cukrovar v Dobrovici, který proslul výrobou takzvaných kubesů – speciálně vařených a sekaných kostek cukru, jež byly velmi žádaným artiklem i u panovnických a šlechtických dvorů po celé Evropě. Mluvíme-li však o kostce cukru, všem se nám vybaví především Dačice. V první polovině 19. století se totiž sladká pochoutka expedovala ve formě nepraktických homolí, které se špatně balily, snadno poškodily a bylo téměř nemožné odseknout správné množství. Navíc při řezání vznikalo mnoho odpadu a při neopatrné manipulaci hrozil i úraz. 

Právě to se prý stalo paní Julianě Radové, která se proto obrátila na svého muže a další úředníky dačické rafinerie a sama navrhla, aby se cukr raději vyráběl ve formě kostek. Spoluvlastníci firmy bratři Dahlbergové vynález v roce 1843 jednoznačně podpořili. Nejen díky tomu to pak české země monarchii řádně osladily.

TIP: Správný Čech říká šiška: První knedlíky se dělaly z drštěk a račího masa

Název slavné šunky Zvonařka ve skutečnosti není odvozen od části Brna, ale od bývalého statku na pražských Vinohradech. Právě tam uzenář Antonín Chmel postavil první závod nového typu – měl moderní kotelnu, udírnu a sklady. Zajímavým místem pak byla takzvaná gurmánská výstavka, kde se návštěvníci mohli seznámit se sortimentem a samozřejmostí se stala i restaurační ochutnávárna.

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

V roce 2022 bylo objeveno pouhých 13 případů infekce vlasovcem medinským. Ještě v 80. letech minulého století jich byly miliony. (foto: The Carter Center, Louise GubbCC BY 4.0)

Věda

Na celém světě existuje přibližně 7 000 různých jazyků. Jen v Evropě je jich okolo 200. (foto: Shutterstock)

Zajímavosti

Rover Ingenuity má za sebou již 40 letů v atmosféře Marsu. (ilustrace: NASACC BY 4.0)

Vesmír

Císař Karel I. provádí inspekci bosenského pluku na italské frontě. (foto: Wikimedia CommonsCC0)

Válka

Marie Habsburská (1505–1558), obraz německého malíře Hanse Maler zu Schwaze. (zdroj: Wikimedia Commons, CC0)

Historie

Pelikáni na jezeře Kerkini. V hladině se zrcadlí dvoutisícové vrcholy pohoří Belasica zahalené bělavými mračny. (foto: Vladimír Šoltys - se souhlasem k publikování)

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907