Chvostan bělolící: Ukřičené duety smutného klauna

01.03.2021 - Marek Telička

Rod chvostanů obsahuje několik druhů a poddruhů. Jedním z nejznámějších druhů těchto primátů Nového světa je chvostan bělolící, jenž obývá stromové patro ve výšce 15 až 25 metrů. Na zem a do nižších poloh větvoví chvostani sestupují jen při hledání potravy.

<p>Chvostani mají dlouhý a hustý ocas, který nepoužívají jako pátou končetinu, ale pro vyvažování rovnováhy při pohybu ve větvích.</p>

Chvostani mají dlouhý a hustý ocas, který nepoužívají jako pátou končetinu, ale pro vyvažování rovnováhy při pohybu ve větvích.


Reklama

Chvostani bělolící (Pithecia pithecia) žijí v Jižní Americe na území Brazílie, Venezuely, Francouzské Guayany, Guayany a Surinamu. Obývají tropické pralesy v okolí řeky Cyuni, východní části řeky Caroni a na jihu Orinoca. Dospělí jedinci dorůstají hmotnosti kolem dvou kilogramů, přičemž samci jsou o 10–20 % větší. To ovšem není jediný rozdíl mezi oběma pohlavími.

Smutní klauni

Zhruba do věku tří let jsou samci a samice velmi podobní včetně zbarvení kožichu. Samci pak ztmavnou až do černé, zatímco oblast obličeje se vybarví bíle. To jim dává vzezření smutného klauna. Samičky se vybarví do šedohněda a v obličeji mají dvě vertikální linie, které jdou od očí k nosu

Chvostani bývají pozorováni ve skupinách čtyř až šesti zvířat, která pravděpodobně žijí v poměrně volných partnerských vztazích. O mláďata se starají převážně matky a nosí je až do věku pěti měsíců. Tlupa společně hledá potravu, která se skládá převážně ze semen ovocných stromů. V období, kdy je ovoce málo, se krmí i mladým listím a občas zhltnou i nějaký hmyz. 

Zvířata ve skupině často vymezují území tlupy hlasitými výkřiky ve dvojicích. Tato dueta upevňují vzájemné vztahy, které jsou pak utužovány například i při společné obraně před predátory. Pokud se objeví nějaký pozemní predátor, jako jsou jaguáři, oceloti nebo větší hadi, tlupa spustí pokřik a napadne vetřelce s účelem odehnat jej pryč.

TIP: Oživlá mrtvola vačice viržinská: Dokonalý zvířecí fakír předstírající smrt

Větší nebezpečí představuje útok ze vzduchu – zejména od harpyjí pralesních (Harpia harpyja). Když některý z chvostanů spatří vznášejícího se dravce, varuje ihned voláním ostatní, kteří mu odpoví a celá tlupa pak zůstane naprosto nehnutě a v tichu. Jestliže si dravý pták primátů nevšimne, ti se po chvíli potichu vytratí do úkrytu nižších pater větvoví.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Počet sebevražd je stále vysoký

Věda

CAPSTONE na orbitě Luny

Vesmír
Zajímavosti

Afgánská kvalita 

Heroin sice patří k opioidům z předchozí skupiny a je odvozen od morfinu, ale jeho příběh je trochu jiný. Jeho užívání má předlouhou historii, včetně „legální fáze“, kdy byl volně podáván jako dětský lék proti kašli. Riziko vytvoření závislosti je prakticky stoprocentní, často jako navazující fáze po předchozím zneužívání opioidů. Neméně extrémní rizika nese zneužívání heroinu pro individuální zdraví, a to vysokou mortalitou uživatelů – ať už skrze předávkování, infekce, selhání srdce, onemocnění ledvin, jater a záněty žaludku.

V současnosti je heroin celospolečensky závadnou drogou, především kvůli tomu, jak masivní sítě organizovaného zločinu stojí za jeho výrobou, pašováním a distribucí. Jen pro zajímavost: Přibližně 95 % současné produkce heroinu vzniká v Afghánistánu. Počty závislých se vzhledem k ilegální podstatě heroinu těžko odhadují (asi 3–7 milionů), počty předávkovaných/mrtvých se pohybují okolo 530 000 (v roce 2017). (foto: Shutterstock)

Zajímavosti
Vesmír

Sopranistka Jindřiška Rettigová (1813–1854).

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907