Doping pro rostliny: Nová látka pomáhá v plodinách zadržovat vodu

28.10.2019 - Stanislav Mihulka

Vědcům se podařilo vyvinout rostlinný superhormon, který slouží jako první pomoc pro plodiny zasažené suchem

<p>Pšenice ošetřená opabaktinem vpravo</p>

Pšenice ošetřená opabaktinem vpravo


Reklama

Sucho je dnes nejvýznamnější příčinou ztrát úrody klíčových plodin. Američtí vědci proto nedávno vyvinuli novou chemickou látku, která rostlinám pomáhá udržet vodu. V důsledku toho jsou rostliny odolnější vůči suchu a jejich úroda se zlepšuje. Zmíněná chemická látka nese název opabaktin.

Badatelé původně vyvinuli látku kvinabaktin, která hraje roli užitečné náhražky rostlinného hormonu kyseliny abscisové (ABA). Látka napodobuje přírodní hormon produkovaný rostlinami v reakci na stres ze sucha. Problém je ovšem v tom, že kvinabaktin nefunguje moc dobře u některých kriticky významných plodin, jako je třeba pšenice. Vědci pátrali mezi miliony různých látek, které by byly ještě lepší než kvanibaktin a nakonec jako nejlepší vybrali opabaktin.

TIP: Dlouhotrvající sucho v Kalifornii zabilo přes 100 milionů stromů

Nově objevený opabaktin se váže na místo hormonálního receptoru kyseliny abscisové v rostlinné buňce. To dělá z této látky doslova „superhormon“. Opabaktin navíc funguje velice rychle a dovede zlepšit zdravotní stav rostlin po devastujícím suchu. Díky vysoké rychlosti účinku by se opabaktin mohl stát významným nástrojem první pomoci pro plodiny zasažené suchem. 

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Stegouros elengassen se svým nebezpečným ocasem.

Věda

Detailní a širokoúhlý pohled na galaxii NGC 7727 ukrývající nejbližší pár superhmotných černých děr. Snímek vlevo byl pořízen přístrojem MUSE a dalekohledem ESO/VLT, snímek vpravo získal dalekohled VST (VLT Survey Telescope).

Vesmír

V kolébce černého zlata

kde: Etiopie, Afrika

Za domov kávy se obecně považuje Etiopie: Příprava nápoje se tam dodnes pojí s rituály a zcela spočívá na bedrech žen. „Baristky“ nejprve pálí kadidlo a poté v pánvi nad otevřeným ohněm praží kávová zrna, načež je rozdrtí v hmoždíři. Výsledek se smíchá s vodou v jebeně, hliněné nádobě s úzkým kulatým krkem, a přivede se k varu. Nakonec se káva přelije přes filtr, podomácku vyrobený z hadříku či třeba koňských žíní, a dochutí se cukrem – ale někdy také máslem či solí.

Zajímavosti

Sepie faraonova (Sepia pharaonis) dorůstá délky kolem 40 cm a hmotnosti 5 kg. Dokáže měnit barvy od jasně bílé až po tmavě hnědou.

Příroda

Christopher Cradock a Leberecht Maass (vpravo)

Válka

Jako výborné řešení zalesnění holin a ředin se jevila výsadba rychle rostoucích dřevin typu borovice či smrku.

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907