Dračí dech z Glasgow: Zmrzlina, která pálí jako samo peklo

07.02.2018 - Zuzana Rychlá

Skotský zmrzlinář připravil superpálivou zmrzlinu, která si nezadá ani s legendárními chilli šampiony

<p>Zmrzlina Respiro del Diavolo dosahuje na Scovilleho stupnici pálivosti 1 569 300 SHU.</p>

Zmrzlina Respiro del Diavolo dosahuje na Scovilleho stupnici pálivosti 1 569 300 SHU.


Reklama

Od zmrzliny čekáme všechno jiné, než že naše chuťové pohárky rozpálí do běla. V případě pochoutky Respiro del Diavolo od cukráře Martina Bandoniho ze skotského Glasgow to ale rozhodně neplatí. Jeho chladivá pochoutka se na Scovilleho stupnici pálivosti vyrovná i těm nejpálivějším šampionům. 

Recepturu pro svou pálivou zmrzlinu si Martin přivezl z Itálie, kde ji podle jeho slov používají cukráři jako cechovní test odvahy. Zmrzlina, která dostala své jméno podle místa kde se italský slet cukrářů koná, dosahuje těžko uvěřitelných 1 569 300 SHU, což odpovídá některým druhům papričky Carolina Reaper, donedávna šampiona v pálivosti mezi chilli papričkami.

TIP: Pikantní rekord: Paprička Pepper X je nejpálivější v historii

A jak taková pálivá zmrzlina vlastně chutná? Pokud si potrpíte na pikantní chutě, bude vám podle Martina Bandoniho jeho novinka chutnat. „Její chuť je zvláštní, je chladivá jako zmrzlina a zároveň i velmi ostrá,“ popisuje zážitky s Dračím dechem Martin. Glasgowský zmrzlinář zatím počítá s omezenou produkcí své zmrziny. „Uvidíme, jaký bude o novinku vlastně zájem,“ dodává majitel cukrárny Aldwych Cafe ze západní části Glasgow. Dosavadní reakce zákazníků jsou prý ale velmi pozitivní.

Reklama

  • Zdroj textu:

    Scottish Daily Record

  • Zdroj fotografií:

    Aldwych Cafe and Ice Cream Parlour | Facebook

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

„George Low byl dobrý ve všem. Měl hodnotu deseti mužů.“ Těmito slovy vzpomínal na svého kolegu (na snímku) další legendární manažer Apolla Robert Gilruth. (foto: NASA, CC0)

Vesmír

Mrtvolu Angela Solimana nechali údajně na pokyn císaře Františka II. stáhnout z kůže, vycpat a vystavit. (foto: Wikimedia Commons, Gottfried Haid, CC0)

Historie

Tradice spojená s vařením boršče je podle UNSCO natolik ohrožená současným konfliktem na Ukrajině, že si zasluhuje zvláštní ochranu. (foto: Pixabay, ArtemisCC0)

Zajímavosti

Tartarocyoni s mršinou kytovce. (ilustrace: Denny Navarra, CC BY 4.0)

Věda

Explodující USS Lexington a v pozadí USS Yorktown (CV-5) a USS Hammann (DD-412). (foto: Wikimedia Commons, U.S. Navy, CC0)

Válka

V křesťanské společnosti se konzumace masa rozšířila ve 4. století. Značná část raných křesťanů pravděpodobně byla vegetariány.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907