Food Photographer of the Year: Když se z focení jídla stane umění

30.08.2022 - Barbora Jelínková

Zatímco někteří se na focení pokrmů dívají skrz prsty, soutěž Food Photographer of the Year povýšila zmíněnou kratochvíli na umění a už víc než deset let rozdává ceny za nejpovedenější snímky jídla a situací s ním spojených

<h3>Medúsa</h3><p><strong>Emma Dunhamová | 2. místo v kategorii: Cena Fujifilm za inovaci</strong></p><p>Mytologická Medúsa byla potrestána bohyní Athénou za svou opovážlivost. Dcera nejvyššího boha Medúsu potrestala tím, že její vlasy proměnila v hady a kdokoliv na ni pohlédl na místě zkameněl. Pohled na dílo Britky Emmy Dunhamové naopak potěší oko každého milovníka zeleniny – divoký účes její Medúsy je totiž vytvořený z pórku, jarní cibulky, romanesca (druh květáku) a vigny čínské.<em> (foto: FPotY) </em></p>

Medúsa

Emma Dunhamová | 2. místo v kategorii: Cena Fujifilm za inovaci

Mytologická Medúsa byla potrestána bohyní Athénou za svou opovážlivost. Dcera nejvyššího boha Medúsu potrestala tím, že její vlasy proměnila v hady a kdokoliv na ni pohlédl na místě zkameněl. Pohled na dílo Britky Emmy Dunhamové naopak potěší oko každého milovníka zeleniny – divoký účes její Medúsy je totiž vytvořený z pórku, jarní cibulky, romanesca (druh květáku) a vigny čínské. (foto: FPotY) 

<h3>Tradice žije </h3><p><strong>Čchen Jing | Vítěz v kategorii: Oslava</strong></p><p>Rodiny v čínské provincii Fu-ťien se při oslavách nového lunárního roku scházejí nad červenými knedlíčky plněnými rýží či mungo fazolemi. Před napařením je pomocí speciálních razítek potisknou znaky „bohatství“ nebo „štěstí“ a doufají, že tím své rodině zajistí lepší budoucnost.<em> (foto: FPotY) </em></p>

Tradice žije 

Čchen Jing | Vítěz v kategorii: Oslava

Rodiny v čínské provincii Fu-ťien se při oslavách nového lunárního roku scházejí nad červenými knedlíčky plněnými rýží či mungo fazolemi. Před napařením je pomocí speciálních razítek potisknou znaky „bohatství“ nebo „štěstí“ a doufají, že tím své rodině zajistí lepší budoucnost. (foto: FPotY) 

<h3>Sušení ryb </h3><p><strong>Kasia Ciesielska-Faberová | Vítězka v kategorii: Zachyceno mobilem</strong></p><p>Na norském souostroví Lofoty se dřevěné konstrukce na sušení ryb staly nedílnou součástí krajiny. Panují tam totiž ideální podmínky lehce pod bodem mrazu, v nichž se například oblíbené tresky nemusejí nasolovat ani udit – stačí je nechat venku.<em> (foto: FPotY) </em></p>

Sušení ryb 

Kasia Ciesielska-Faberová | Vítězka v kategorii: Zachyceno mobilem

Na norském souostroví Lofoty se dřevěné konstrukce na sušení ryb staly nedílnou součástí krajiny. Panují tam totiž ideální podmínky lehce pod bodem mrazu, v nichž se například oblíbené tresky nemusejí nasolovat ani udit – stačí je nechat venku. (foto: FPotY) 

<h3>Létající sítě </h3><p><strong>Chin Leong Teo | 2. místo v kategorii: Sklizeň</strong></p><p>Čínská provincie Fu-ťien proslula coby nejsvéráznější a zároveň nejmalebnější rybářská oblast asijské velmoci. Má dlouhé pobřeží i velmi čisté vody, takže se ideálně hodí pro rybolov či pěstování řas. Snímek zachycuje sítě visící do řeky, jimiž povlává vítr.<em> (foto: FPotY) </em></p>

Létající sítě 

Chin Leong Teo | 2. místo v kategorii: Sklizeň

Čínská provincie Fu-ťien proslula coby nejsvéráznější a zároveň nejmalebnější rybářská oblast asijské velmoci. Má dlouhé pobřeží i velmi čisté vody, takže se ideálně hodí pro rybolov či pěstování řas. Snímek zachycuje sítě visící do řeky, jimiž povlává vítr. (foto: FPotY) 

<h3>Citronový dort  </h3><p><strong>Isabelle Hattinková | Vítězka v kategorii: Svatba</strong></p><p>O citronových dortech a koláčích se říká, že by vás měly nejprve ohromit svou kyselostí a poté ukonejšit harmonickou chutí. Isabelle Hattinkové se ono první sousto podařilo zachytit, ale zda se pak výraz dotyčné dámy rozjasnil, to už nevíme… <em> (foto: FPotY) </em></p>

Citronový dort  

Isabelle Hattinková | Vítězka v kategorii: Svatba

O citronových dortech a koláčích se říká, že by vás měly nejprve ohromit svou kyselostí a poté ukonejšit harmonickou chutí. Isabelle Hattinkové se ono první sousto podařilo zachytit, ale zda se pak výraz dotyčné dámy rozjasnil, to už nevíme…  (foto: FPotY) 

<h3>Hod naanem </h3><p><strong>Čchung-feng Wu | Vysoce ceněno v kategorii: Street food</strong></p><p>Snímek zachycuje mladíka připravujícího oblíbený asijský chléb naan: Jedná se o kvasnicové pečivo, které se liší v závislosti na zemi původu. Konkrétně čínská varianta se peče ve válcové peci na dřevěné uhlí a mimo jiné tvoří nedílnou součást ujgurské kuchyně.<em> (foto: FPotY) </em></p>

Hod naanem 

Čchung-feng Wu | Vysoce ceněno v kategorii: Street food

Snímek zachycuje mladíka připravujícího oblíbený asijský chléb naan: Jedná se o kvasnicové pečivo, které se liší v závislosti na zemi původu. Konkrétně čínská varianta se peče ve válcové peci na dřevěné uhlí a mimo jiné tvoří nedílnou součást ujgurské kuchyně. (foto: FPotY) 

<h3>Sladké sny </h3><p><strong>Marcin Jucha | 2. místo v kategorii: Food influencer </strong></p><p>Sladké snění pojal Marcin Jucha doslovně: Ve studiu si postavil koupelnu, vanu naplnil cukrovou vatou, namísto bahenní masky nanesl modelce na tvář růžovou čokoládu a oči jí zakryl koblihami. Ideální relaxace…<em> (foto: FPotY) </em></p>

Sladké sny 

Marcin Jucha | 2. místo v kategorii: Food influencer 

Sladké snění pojal Marcin Jucha doslovně: Ve studiu si postavil koupelnu, vanu naplnil cukrovou vatou, namísto bahenní masky nanesl modelce na tvář růžovou čokoládu a oči jí zakryl koblihami. Ideální relaxace… (foto: FPotY) 

<h3>Smím ochutnat?<strong> </strong></h3><p><strong>Georgia Glynn Smithová | Vysoce ceněno v kategorii: Prostřeno</strong></p><p>Pokud máte štěstí a bydlíte v hotelu Giraffe Manor nedaleko keňské metropole Nairobi, můžete stolovat spolu s žirafami. Zvířata jsou na lidskou přítomnost zvyklá, své dlouhé krky prostrkují dovnitř okny a nezdráhají se ani ochutnat z talířů na stolech. <em>(foto: FPotY) </em></p>

Smím ochutnat? 

Georgia Glynn Smithová | Vysoce ceněno v kategorii: Prostřeno

Pokud máte štěstí a bydlíte v hotelu Giraffe Manor nedaleko keňské metropole Nairobi, můžete stolovat spolu s žirafami. Zvířata jsou na lidskou přítomnost zvyklá, své dlouhé krky prostrkují dovnitř okny a nezdráhají se ani ochutnat z talířů na stolech. (foto: FPotY) 

Reklama







Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

100 dnů starý vlčí klon Maya. (foto: Sinogene Biotechnologies, CC0)

Věda

Miniaturní nenasytové

Kolibříci jsou nejmenšími zástupci ptáků na světě. Druh kalypta nejmenší (Mellisuga helenae), známý z Kuby, dosahuje délky pouze kolem 6 centimetrů a hmotnosti asi 2 gramy. Je tak jen asi dvakrát těžší než největší druh čmeláka. Srdce kolibříků (čeleď Trochilidae) tluče zhruba dvacetkrát za sekundu a jejich křídla mávnou za stejnou dobu dokonce osmdesátkrát. Aby malí opeřenci zvládli takový fantastický výkon, musí také hodně jíst – alespoň na poměry své velikosti. Každý den proto spořádají nektar v množství rovnajícím se až dvojnásobku vlastní hmotnosti! To z nich činí nejen největší jedlíky mezi ptáky, ale dokonce i jedny z největších nenasytů mezi všemi obratlovci.

Kolibříci mají neuvěřitelně výkonný metabolismus. Bylo změřeno, že srdeční rytmus může dosáhnout až 1 260 úderů za minutu a i v klidu se některé druhy nadechnou 250krát za minutu. Spotřeba kyslíku na gram svalové tkáně je u nich desetkrát vyšší než u elitních lidských atletů. (foto: Shutterstock)

Příroda

Nejstarší dosavadní doklad o užívání opia pochází z Mezopotámie - 3400 let př. n. l. Sumerové označovali mák setý, z něhož se opium získává, jako „radostnou rostlinu“. Samotný název „opium“  pochází ze starověké řečtiny (ópion) a znamená „šťáva z rostliny“. (foto: Unsplash, Tim Cooper, CC0)

Věda
Zajímavosti

O psy po zesnulé královně Alžbětě II. se podle britských médií bude starat její syn Andrew. (foto: Profimedia)

Revue

Jakýkoliv pokus o dodatečnou úpravu, umazání části textu nebo jeho vyškrábání perořízkem po sobě na ovčí kůži zanechal viditelnou vadu na povrchu. (ilustrační foto: PixabayCC0)

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907