Food Photographer of the Year: Když se z focení jídla stane umění

30.08.2022 - Barbora Jelínková

Zatímco někteří se na focení pokrmů dívají skrz prsty, soutěž Food Photographer of the Year povýšila zmíněnou kratochvíli na umění a už víc než deset let rozdává ceny za nejpovedenější snímky jídla a situací s ním spojených

<h3>Medúsa</h3><p><strong>Emma Dunhamová | 2. místo v kategorii: Cena Fujifilm za inovaci</strong></p><p>Mytologická Medúsa byla potrestána bohyní Athénou za svou opovážlivost. Dcera nejvyššího boha Medúsu potrestala tím, že její vlasy proměnila v hady a kdokoliv na ni pohlédl na místě zkameněl. Pohled na dílo Britky Emmy Dunhamové naopak potěší oko každého milovníka zeleniny – divoký účes její Medúsy je totiž vytvořený z pórku, jarní cibulky, romanesca (druh květáku) a vigny čínské.<em> (foto: FPotY) </em></p>

Medúsa

Emma Dunhamová | 2. místo v kategorii: Cena Fujifilm za inovaci

Mytologická Medúsa byla potrestána bohyní Athénou za svou opovážlivost. Dcera nejvyššího boha Medúsu potrestala tím, že její vlasy proměnila v hady a kdokoliv na ni pohlédl na místě zkameněl. Pohled na dílo Britky Emmy Dunhamové naopak potěší oko každého milovníka zeleniny – divoký účes její Medúsy je totiž vytvořený z pórku, jarní cibulky, romanesca (druh květáku) a vigny čínské. (foto: FPotY) 

<h3>Tradice žije </h3><p><strong>Čchen Jing | Vítěz v kategorii: Oslava</strong></p><p>Rodiny v čínské provincii Fu-ťien se při oslavách nového lunárního roku scházejí nad červenými knedlíčky plněnými rýží či mungo fazolemi. Před napařením je pomocí speciálních razítek potisknou znaky „bohatství“ nebo „štěstí“ a doufají, že tím své rodině zajistí lepší budoucnost.<em> (foto: FPotY) </em></p>

Tradice žije 

Čchen Jing | Vítěz v kategorii: Oslava

Rodiny v čínské provincii Fu-ťien se při oslavách nového lunárního roku scházejí nad červenými knedlíčky plněnými rýží či mungo fazolemi. Před napařením je pomocí speciálních razítek potisknou znaky „bohatství“ nebo „štěstí“ a doufají, že tím své rodině zajistí lepší budoucnost. (foto: FPotY) 

<h3>Sušení ryb </h3><p><strong>Kasia Ciesielska-Faberová | Vítězka v kategorii: Zachyceno mobilem</strong></p><p>Na norském souostroví Lofoty se dřevěné konstrukce na sušení ryb staly nedílnou součástí krajiny. Panují tam totiž ideální podmínky lehce pod bodem mrazu, v nichž se například oblíbené tresky nemusejí nasolovat ani udit – stačí je nechat venku.<em> (foto: FPotY) </em></p>

Sušení ryb 

Kasia Ciesielska-Faberová | Vítězka v kategorii: Zachyceno mobilem

Na norském souostroví Lofoty se dřevěné konstrukce na sušení ryb staly nedílnou součástí krajiny. Panují tam totiž ideální podmínky lehce pod bodem mrazu, v nichž se například oblíbené tresky nemusejí nasolovat ani udit – stačí je nechat venku. (foto: FPotY) 

<h3>Létající sítě </h3><p><strong>Chin Leong Teo | 2. místo v kategorii: Sklizeň</strong></p><p>Čínská provincie Fu-ťien proslula coby nejsvéráznější a zároveň nejmalebnější rybářská oblast asijské velmoci. Má dlouhé pobřeží i velmi čisté vody, takže se ideálně hodí pro rybolov či pěstování řas. Snímek zachycuje sítě visící do řeky, jimiž povlává vítr.<em> (foto: FPotY) </em></p>

Létající sítě 

Chin Leong Teo | 2. místo v kategorii: Sklizeň

Čínská provincie Fu-ťien proslula coby nejsvéráznější a zároveň nejmalebnější rybářská oblast asijské velmoci. Má dlouhé pobřeží i velmi čisté vody, takže se ideálně hodí pro rybolov či pěstování řas. Snímek zachycuje sítě visící do řeky, jimiž povlává vítr. (foto: FPotY) 

<h3>Citronový dort  </h3><p><strong>Isabelle Hattinková | Vítězka v kategorii: Svatba</strong></p><p>O citronových dortech a koláčích se říká, že by vás měly nejprve ohromit svou kyselostí a poté ukonejšit harmonickou chutí. Isabelle Hattinkové se ono první sousto podařilo zachytit, ale zda se pak výraz dotyčné dámy rozjasnil, to už nevíme… <em> (foto: FPotY) </em></p>

Citronový dort  

Isabelle Hattinková | Vítězka v kategorii: Svatba

O citronových dortech a koláčích se říká, že by vás měly nejprve ohromit svou kyselostí a poté ukonejšit harmonickou chutí. Isabelle Hattinkové se ono první sousto podařilo zachytit, ale zda se pak výraz dotyčné dámy rozjasnil, to už nevíme…  (foto: FPotY) 

<h3>Hod naanem </h3><p><strong>Čchung-feng Wu | Vysoce ceněno v kategorii: Street food</strong></p><p>Snímek zachycuje mladíka připravujícího oblíbený asijský chléb naan: Jedná se o kvasnicové pečivo, které se liší v závislosti na zemi původu. Konkrétně čínská varianta se peče ve válcové peci na dřevěné uhlí a mimo jiné tvoří nedílnou součást ujgurské kuchyně.<em> (foto: FPotY) </em></p>

Hod naanem 

Čchung-feng Wu | Vysoce ceněno v kategorii: Street food

Snímek zachycuje mladíka připravujícího oblíbený asijský chléb naan: Jedná se o kvasnicové pečivo, které se liší v závislosti na zemi původu. Konkrétně čínská varianta se peče ve válcové peci na dřevěné uhlí a mimo jiné tvoří nedílnou součást ujgurské kuchyně. (foto: FPotY) 

<h3>Sladké sny </h3><p><strong>Marcin Jucha | 2. místo v kategorii: Food influencer </strong></p><p>Sladké snění pojal Marcin Jucha doslovně: Ve studiu si postavil koupelnu, vanu naplnil cukrovou vatou, namísto bahenní masky nanesl modelce na tvář růžovou čokoládu a oči jí zakryl koblihami. Ideální relaxace…<em> (foto: FPotY) </em></p>

Sladké sny 

Marcin Jucha | 2. místo v kategorii: Food influencer 

Sladké snění pojal Marcin Jucha doslovně: Ve studiu si postavil koupelnu, vanu naplnil cukrovou vatou, namísto bahenní masky nanesl modelce na tvář růžovou čokoládu a oči jí zakryl koblihami. Ideální relaxace… (foto: FPotY) 

<h3>Smím ochutnat?<strong> </strong></h3><p><strong>Georgia Glynn Smithová | Vysoce ceněno v kategorii: Prostřeno</strong></p><p>Pokud máte štěstí a bydlíte v hotelu Giraffe Manor nedaleko keňské metropole Nairobi, můžete stolovat spolu s žirafami. Zvířata jsou na lidskou přítomnost zvyklá, své dlouhé krky prostrkují dovnitř okny a nezdráhají se ani ochutnat z talířů na stolech. <em>(foto: FPotY) </em></p>

Smím ochutnat? 

Georgia Glynn Smithová | Vysoce ceněno v kategorii: Prostřeno

Pokud máte štěstí a bydlíte v hotelu Giraffe Manor nedaleko keňské metropole Nairobi, můžete stolovat spolu s žirafami. Zvířata jsou na lidskou přítomnost zvyklá, své dlouhé krky prostrkují dovnitř okny a nezdráhají se ani ochutnat z talířů na stolech. (foto: FPotY) 

Reklama







Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Startup Vow Food z australského Sydney vyprodukoval jako první na světě maso z buněk vyhynulého mamuta. (ilustrace: Wikimedia Commons, Thomas QuineCC BY-SA 2.0)

Věda
Zajímavosti

Chcete-li zahlédnout vzdálené galaxie, neobejdete se bez dalekohledu s objektivem o průměru alespoň 10 cm, lépe však 15 cm, a nad hlavou byste měli mít dostatečně tmavou oblohu. (ilustrační foto: Unsplash, Simon Delalande, CC0)

Vesmír

Ostrov Sokotra, kde se poddruhu Adenium obesum subsp. Socotranum daří, leží asi 240 km od pobřeží Somálska. Politicky je ovšem ostrov součástí Jemenské republiky. (foto: Shutterstock)

Příroda

Socha Juraje Jánošíka z roku 1919 ve Smetanových sadech v Hořicích v Královéhradeckém kraji. (foto: Wikimedia Commons, Ben SkálaCC BY-SA 3.0)

Historie

Dědeček kakadu

Pátým nejstarším známým ptákem byl nejspíš sameček druhu kakadu inka (Cacatua leadbeateri) jménem Cookie. Vylíhl se 30. června roku 1933 v australské zoologické zahradě Taronga a o rok později byl převezen do právě založené Brookfieldské zoologické zahrady v americkém Chicagu. Když pak 27. srpna roku 2016 zemřel, byl ve věku 83 let nejstarším chovancem této zahrady a posledním zástupcem původního živého inventáře chicagské zoo. Díky známému datu narození je Cookie zaznamenán jako nejstarší papoušek i v Guinessově knize rekordů. Úctu svému bývalému rezidentovi projevila i zoologická zahrada v Chicagu, která v roce 2017 umístila u pavilonů plazů a ptáků pamětní bronzovou sochu Cookieho v životní velikosti.

Kakadu inka je středně velkým zástupcem kakaduovitých papoušků. Nápadným znakem druhu je jeho hřebínek z červeno-oranžově zbarvených pírek, který dokáže napřímit. Obývá vyprahlé australské vnitrozemí. (ilustrační foto: Wikimedia Commons, JJ HarrisonCC BY-SA 4.0)

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907