Gastronomičtí Oskaři: Tohle je pět nejlepších restaurací na světě

22.12.2019 - Vilém Koubek

Britská společnost William Reed Business Media každoročně prostřednictvím svého časopisu Restaurant vyhlašuje seznam nejlepších gastronomických podniků světa. A v tom letošním se vedle klasické kuchyně umístil také velice speciální grill bar

<h3>Příroda ve městě</h3><p><strong>restaurace:</strong> Geranium | <strong>kde:</strong> Dánsko</p><p>Pátou nejlepší restaurací světa se stalo dánské <strong>Geranium</strong>, jež otevřelo své brány již v roce 2007 a o devět let později získalo jako první v zemi tři michelinské hvězdy. Hlavním hybatelem podniku je šéfkuchař <strong>Rasmus Kofoed</strong>, který podle svých slov vede velmi dynamický kolektiv, hledající gastronomický kompromis mezi „přírodním“ a „městským“. Restaurace se nachází v osmém patře výškové budovy uprostřed Kodaně a nabízí panoramatický výhled na zástavbu propletenou korunami stromů. Za dobré viditelnosti lze potom zahlédnout i lopatky větrných mlýnů v Öresundu.</p>

Příroda ve městě

restaurace: Geranium | kde: Dánsko

Pátou nejlepší restaurací světa se stalo dánské Geranium, jež otevřelo své brány již v roce 2007 a o devět let později získalo jako první v zemi tři michelinské hvězdy. Hlavním hybatelem podniku je šéfkuchař Rasmus Kofoed, který podle svých slov vede velmi dynamický kolektiv, hledající gastronomický kompromis mezi „přírodním“ a „městským“. Restaurace se nachází v osmém patře výškové budovy uprostřed Kodaně a nabízí panoramatický výhled na zástavbu propletenou korunami stromů. Za dobré viditelnosti lze potom zahlédnout i lopatky větrných mlýnů v Öresundu.

<h3>Kde slova nestačí</h3><p><strong>restaurace:</strong> Gaggan | <strong>kde:</strong> Thajsko</p><p><strong>Gaggan</strong> byla thajská restaurace indického šéfkuchaře <strong>Gaggana Ananda</strong>, který si dal za cíl kultivovat indickou kuchyni na úroveň té francouzské nebo třeba japonské. V roce 2010 proto v Bangkoku otevřel podnik, jenž si v následujících letech vydobyl světový věhlas a mimo jiné získal dvě michelinské hvězdy. Restaurace proslula nejen rafinovanou kuchyní, ale také netradičním pojetím jídel: Například pokrm nazvaný <em>„Vyliž to!“</em> sestával z několika druhů kari, k nimž host nedostal příbor. Slavné bylo i ochutnávkové menu o 25 chodech, ke kterému se nepodávaly žádné informace, pouze kartičky s emotikony. Vinou neshod mezi akcionáři však musela restaurace letos v srpnu zavřít.</p>

Kde slova nestačí

restaurace: Gaggan | kde: Thajsko

Gaggan byla thajská restaurace indického šéfkuchaře Gaggana Ananda, který si dal za cíl kultivovat indickou kuchyni na úroveň té francouzské nebo třeba japonské. V roce 2010 proto v Bangkoku otevřel podnik, jenž si v následujících letech vydobyl světový věhlas a mimo jiné získal dvě michelinské hvězdy. Restaurace proslula nejen rafinovanou kuchyní, ale také netradičním pojetím jídel: Například pokrm nazvaný „Vyliž to!“ sestával z několika druhů kari, k nimž host nedostal příbor. Slavné bylo i ochutnávkové menu o 25 chodech, ke kterému se nepodávaly žádné informace, pouze kartičky s emotikony. Vinou neshod mezi akcionáři však musela restaurace letos v srpnu zavřít.

<h3>Delikatesy s vůní kouře</h3><p><strong>restaurace:</strong> Asador Etxebarri | <strong>kde:</strong> Španělsko</p><p>V baskické restauraci <strong>Asador Etxebarri</strong> hraje nejdůležitější roli oheň. Její šéfkuchař a spolumajitel <strong>Victor Arguinzoniz</strong> totiž miluje grilování a obecně přípravu jídla na otevřeném plameni. Jeho kuchyni proto tvoří několik ohnišť a grilů, kde se připravuje kompletní menu od předkrmů až po dezerty. Vše je přitom provoněno kouřem, jehož aroma se mění v závislosti na tom, jaké dřevo právě hoří. Victor je kuchař samouk, a než spolu se svým otcem a strýcem koupili budovu, v níž posléze vybudovali restauraci, pracoval v továrně na vlajky. Dnes je známý nejen svým vyhlášeným tomahawk steakem, ale také grilovanými krevetami a tatarským biftekem z kořeněného domácího choriza. </p>

Delikatesy s vůní kouře

restaurace: Asador Etxebarri | kde: Španělsko

V baskické restauraci Asador Etxebarri hraje nejdůležitější roli oheň. Její šéfkuchař a spolumajitel Victor Arguinzoniz totiž miluje grilování a obecně přípravu jídla na otevřeném plameni. Jeho kuchyni proto tvoří několik ohnišť a grilů, kde se připravuje kompletní menu od předkrmů až po dezerty. Vše je přitom provoněno kouřem, jehož aroma se mění v závislosti na tom, jaké dřevo právě hoří. Victor je kuchař samouk, a než spolu se svým otcem a strýcem koupili budovu, v níž posléze vybudovali restauraci, pracoval v továrně na vlajky. Dnes je známý nejen svým vyhlášeným tomahawk steakem, ale také grilovanými krevetami a tatarským biftekem z kořeněného domácího choriza. 

<h3>Co jedí na severu?</h3><p><strong>restaurace:</strong> Noma | <strong>kde:</strong> Dánsko</p><p>Druhé místo v prestižním žebříčku si vysloužil dánský podnik <strong>Noma</strong>, jehož název vznikl spojením slov <em>„nordisk“</em> neboli <em>„severské“</em> a <em>„mad“</em> čili <em>„jídlo“</em>. Restauraci v roce 2003 otevřela dvojice <strong>René Redzepi</strong> a <strong>Claus Meyer</strong>: První jmenovaný tam působí coby šéfkuchař, druhý utváří kulturu podniku a píše kuchařské knihy. Prolnutí jejich zkušeností s rozhledem dalo vzniknout jídelníčku, jímž chtěla Noma znovu definovat dánskou a obecně severskou kuchyni. V současnosti prý však podnik gastronomii severu místo kompletní změny spíš osobitě interpretuje – a za své výkony drží dvě michelinské hvězdy. </p>

Co jedí na severu?

restaurace: Noma | kde: Dánsko

Druhé místo v prestižním žebříčku si vysloužil dánský podnik Noma, jehož název vznikl spojením slov „nordisk“ neboli „severské“ a „mad“ čili „jídlo“. Restauraci v roce 2003 otevřela dvojice René Redzepi a Claus Meyer: První jmenovaný tam působí coby šéfkuchař, druhý utváří kulturu podniku a píše kuchařské knihy. Prolnutí jejich zkušeností s rozhledem dalo vzniknout jídelníčku, jímž chtěla Noma znovu definovat dánskou a obecně severskou kuchyni. V současnosti prý však podnik gastronomii severu místo kompletní změny spíš osobitě interpretuje – a za své výkony drží dvě michelinské hvězdy. 

<h3>Tři hvězdy nad Francií</h3><p><strong>restaurace:</strong> Mirazur | <strong>kde:</strong> Francie</p><p>Vítězem letošního hlasování o restauraci roku se stal francouzský podnik <strong>Mirazur</strong>, ověnčený třemi michelinskými hvězdami. Leží nedaleko francouzsko-italských hranic a jeho návštěvníci si mohou vedle skvělého jídla dopřát také panoramatický výhled na moře a přilehlé městečko Menton. Hlavním hybatelem tamní kuchyně je italsko-argentinský šéfkuchař <strong>Mauro Colagreco</strong>, pod jehož rukama se pojí vlivy obou jmenovaných zemí. Výsledek je barevný i hravý a vzniká výhradně ze surovin, které si restaurace sama pěstuje na vlastních pozemcích. </p>

Tři hvězdy nad Francií

restaurace: Mirazur | kde: Francie

Vítězem letošního hlasování o restauraci roku se stal francouzský podnik Mirazur, ověnčený třemi michelinskými hvězdami. Leží nedaleko francouzsko-italských hranic a jeho návštěvníci si mohou vedle skvělého jídla dopřát také panoramatický výhled na moře a přilehlé městečko Menton. Hlavním hybatelem tamní kuchyně je italsko-argentinský šéfkuchař Mauro Colagreco, pod jehož rukama se pojí vlivy obou jmenovaných zemí. Výsledek je barevný i hravý a vzniká výhradně ze surovin, které si restaurace sama pěstuje na vlastních pozemcích. 




Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Používání nástrojů se stalo jedním z hnacích motorů rozvoje mozku. Rod Homo se naučil kontrolovat oheň možná už před 1,5 milionu let.

Zajímavosti
Vesmír

Marilyn Monroe s generálním prokurátorem USA Robertem F. Kennedym a prezidentem Johnem F. Kennedym na oslavě narozenin.

Historie
Zajímavosti

Anhinga africká (Anhinga rufa) žije v subsaharské Africe. Přezdívá se jí „hadí pták“, což neodráží potravní specializaci, ale dojem, který budí při lovu. Loví totiž tak, že má tělo zcela ponořené pod vodou a nad vodní hladinu ční pouze hlava a krk. Dlouhý krk, navíc zrcadlený ve vodní hladině, budí dojem hada. Anhingy mají na jídelníčku i vodní hady, ale jejich potravu tvoří převážně ryby, obojživelníci, vodní hmyz, korýši a měkkýši. 

Příroda

Mnozí připisují mizení letadel a lodí v bermudském trojúhelníku nadpřirozenu či mimozemšťanům.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907