2 500 litrů na sáček rýže: Kolik vody je zapotřebí k výrobě potravin?
Tušíte, kolik je potřeba vody, aby se zaplnil váš stůl s nedělním obědem? Abychom například dostali jeden kilogram rýže, je nutné pro zavlažování dodat nejméně 2 500 litrů vody. To je více vody, než kolik jí spotřebuje průměrná čtyřčlenná česká rodina za čtyři dny
Podle údajů Institution of Mechanical Engineers až 50 % všech potravin vyrobených na světě končí každý rok jako odpad. Kolik vody je ale zapotřebí k jejich výrobě?
Pro vypěstování jednoho kila pšenice je zapotřebí 500 až 4 000 litrů vody. Kilogram chleba si vyžádá 1 600 litrů a jedna pizza zhruba 1 200 litrů vody. Masný průmysl je na tom v tomto směru ještě hůř - na jeden kilogram hovězího masa je třeba vynaložit zhruba 15 tisíc litrů vody, u skopového jde o zhruba 10 tisíc litrů, vepřového 6 tisíc litrů a u nejméně nákladného kuřecího přes 4 tisíce litrů vody.
Na výrobu jednoho kilogramu cukru z cukrové třtiny je zapotřebí 210 litrů vody. Jde tak o zhruba stejné množství vody jakou je třeba vynaložit na vypěstování kilogramu hlávkového zelí, rajčat nebo čtvrtlitrové sklenice mléka.
Obrovská spotřeba vody jde na vrub také textilnímu průmyslu - vodou, která je třeba pro vypěstování 250 gramů bavlny, z níž je možné zhotovit jedno tričko s krátkým rukávem, by bylo možné naplnit zhruba 35 van.
TIP: Jak se krade voda: V některých částech planety se z vody stal luxus
Ekonomové mluví o vodě, která je v pěstování a zpracování mezinárodně obchodovaných výrobků vázána, jako o vodě „virtuální“. Souhrn obchodu se odhaduje na zhruba tisíc kubických kilometrů vody ročně, což reprezentuje dvacetinásobek toku řeky Nil. Téměř desetina veškeré vody použité k zavlažování plodin vstupuje do mezinárodního obchodu s virtuální vodou. Voda tak putuje v množství a na vzdálenosti, které jsou mimo nejdivočejší představy všech vodohospodářských inženýrů.
Potravina (1 kg) | Spotřeba vody | Potravina (1 kg) | Spotřeba vody |
Čokoláda | 17 000 litrů | Rýže | 2 500 litrů |
Hovězí maso | 15 000 litrů | Chléb | 1 600 litrů |
Skopové maso | 10 000 litrů | Pizza | 1 200 litrů |
Bavlna | 10 000 litrů | Jablka | 820 litrů |
Vepřové maso | 6 000 litrů | Banány | 790 litrů |
Máslo | 5 500 litrů | Bramboryzelí | 290 litrů |
Kuřecí maso | 4 300 litrů | Hlávkové zelí | 230 litrů |
Sýr | 3 000 litrů | Rajčata | 210 litrů |
Olivy | 3 000 litrů | Vejce | 200 litrů |
zdroj: Institution of Mechanical Engineers (IME) |