Impossible Whopper: Burger King přichází s bezmasým ekologickým hamburgerem

05.04.2019 - Stanislav Mihulka



Impossible Foods je kalifornská společnost, která se zabývá vývojem sofistikovaných náhražek masných a mléčných produktů z rostlinných materiálů. Jejich cílem je nabídnout lidem chuť a výživnou hodnotu masa, ovšem bez nepříznivých zdravotních důsledků a zátěže životního prostředí nezbytným chovem dobytka.

Nejnovějším úspěchem Impossible Foods je spolupráce s globálním fastfoodovým gigantem Burger King, který zavádí jejich hamburger „Impossible Whopper“ do restaurací. Novinka se má prozatím objevit v 59 vybraných podnicích v okolí St Louis.

Impossible Whopper je bezmasou variantu ikonického hamburgeru z nabídky restaurací Burger King. Při výrobě těchto hamburgerů se přitom spotřebuje o 75 procent méně vody, o 95 procent méně rozlohy půdy a vznikne o 87 procent méně skleníkových plynů. Klíčové je prý použití molekuly hemu, která se ve velkém množství vyskytuje v mase, ale Impossible Foods ji získávají z kořenových hlízek sóji.

TIP: Hamburger ze zkumavky: Budoucnost stravování?

Podle deníku New York Times jsou první ohlasy příznivé. Zaměstnanci restaurací Burger King a hlavně jejich zákazníci podle všeho téměř nepoznají rozdíl mezi klasickým Whopperem a jeho „Impossible“ variantou. Vše nasvědčuje tomu, že by se Impossible Whopper mohl rozšířit do všech restaurací Burger King, přinejmenším ve Spojených státech.


Další články v sekci