Reklama


Jak chutná zvuk: Vysoké tóny jsou sladké, nízké zase hořké

06.08.2016 - redakce 100+1

Je pravdou, že různě vysoké zvuky zaslechnuté při jídle ovlivňují, jak vnímáme chuť pokrmu?


Reklama

Zvuk skutečně sehrává velmi významnou roli v tom, co vědci nazývají modulace chuti, a výzkum v této oblasti zažívá v poslední době raketový rozvoj. Například odborníci z Crossmodal Research Laboratory na Oxford University v čele s profesorem Charlesem Spencem nechali dobrovolníky pojídat sladkosti a pouštěli jim při tom zvuky o nízkých i vysokých frekvencích. Zároveň je vybídli, aby v obou případech hodnotili chuť dezertů. Ukázalo se, že vysoké tóny vyvolávaly u konzumentů pocit větší sladkosti jídla, zatímco ty nízké přinášely více hořkou chuť.

TIP: Hlasem proti hmotě: Jak vysoký musí být tón k rozbití skleničky na víno?

Zajímavý experiment provedla v tomto směru i londýnská restaurace House of Wolf. Svůj vyhlášený „sonický dort“ servírovala spolu s telefonním číslem. Pokud jej zákazník vytočil, operátor na jeho pokyn pustil buď vysoké, nebo nízké tóny. A hosté skutečně zaznamenali změny chuti v závislosti na zvolené hudbě. Pokus si ostatně můžete vyzkoušet i sami: Stačí vzít kousek hořké čokolády, opravdu se soustředit na jeho chuť a při konzumaci si střídavě pouštět zvuky o vysokých a nízkých kmitočtech.

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Archeologické vykopávky v dávno zaniklém mixtéckém městě Teposcolula Yucundaa.

Zajímavosti
Revue

Nejmenší planetou Sluneční soustavy je (po vyřazení Pluta) Merkur, který měří v průměru 4 880 km. Průměr Země je téměř trojnásobný – 12 756 km.

Vesmír

Vojáci 1. dělostřeleckého pluku z Prahy odjíždějí na jižní Slovensko bojovat v československo-maďarské válce.

Historie
Válka

Vyfotit delfínovce araguaiského není vůbec snadné. Neskáčou totiž nad hladinu. Na snímku delfínovec amazonský v zoo Duisburg.

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907