Tóny ve vaší hlavě: Jak poslech hudby ovlivňuje pracovní výkon

21.02.2017 - redakce 100+1

Posloucháte při práci hudbu? Pokud ano, možná ani netušíte, jak výrazně dokáže ovlivnit vaši výkonnost – a to jak kladně, tak i záporně


Reklama

Když už ruch kanceláře nemůžete snést, hudba může přinést tolik kýžené vydechnutí od okolního světa. Než však spustíte svůj přehrávač, je dobré se zamyslet nad tím, za jakých podmínek vám tóny oblíbené písně prospějí a kdy vás naopak rozptýlí.

Učím se – chci ticho!

Učení se novým věcem vyžaduje, aby mozek analyzoval a zapamatovával si instrukce a fakta. Pokud však hraje hudba, mozek nadřadí to, co slyšíte, nad vnímání suché látky a může tak informace, které se potřebujete naučit, interpretovat nepřesně. Pokud se tedy potřebujete něco naučit, zvlášť, pokud informace čtete, je lepší hudbu zcela vypnout.

Pokud je vaše pracovní prostředí hlučné, mozek se snaží zpracovat každý jednotlivý zvuk a zbytečně vynakládá svou kapacitu a energii, kterou byste mohli jinak soustředit na práci. Hudba tak může odfiltrovat ostatní hluk a umožnit vám věnovat se důsledně jedné činnosti.

Opakující se rutina – čas na muziku

Řada studií prokázala, že lidé poslouchající u rutinní práce hudbu podávají větší výkony a dělají méně chyb. Hudba totiž spouští vylučování hormonů zodpovědných za dobrý pocit a pomáhá vám tak cítit se uvolněně a šťastně. Je to jeden z důvodů, proč chirurgové na sále pouští oblíbenou muziku, která jim pomáhá se soustředit.

Ve chvíli, kdy posloucháte nové hudební dílko, váš mozek je aktivován novostí skladby a překvapením, které mu její nuance skýtají. Tím se však může hudba stát pro mozek zajímavější než cokoliv jiného a výrazně vám zkomplikovat práci.

  • Zdroj textu:

    100+1 Zázraky medicíny

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Mamuti a koně

Poživatina: koňská kostní dřeň
Stáří: 50 000 let

Zřejmě nejstarší potravinou, která si zachovala jedlost až do současnosti, je mamutí maso. O konzumaci obrů z doby ledové sice nemáme potvrzené zprávy, nicméně se traduje, že vesničané v Rusku při náhodných objevech zvířecích torz uvězněných v ledu odřezávali zbytky masa a následně je jedli. Věrohodnější informace o nejstarším jídle se pak obvykle pojí s paleontologem Colemanem Williamsem, který si údajně připravil „svačinu“ z kuliček kostní dřeně, jež vydlabal z pozůstatků 50 tisíc let starého koně.

Zajímavosti

Přestože USA vstoupily do války na jaře 1917, o rok později se jich ve Francii ještě nenacházelo mnoho

Válka

Rajský plyn byl populární už v 19. století

Věda

Rádiový zdroj 3C58 v Mléčné dráze by ve skutečnosti mohla být kvarková hvězda.

Vesmír
Zajímavosti
Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907