Jak si delfíni porcují oběd: Brutalita jako preventivní opatření

09.11.2019 - Zuzana Teličková

Tým výzkumníků z Murdoch University v Austrálii vedený Kate Sprogisovou měl příležitost pozorovat, jak brutálně zabíjejí delfíni chobotnice, které ulovili. Nejde však o nějaký projev potěšení z krveprolití, ale o jednoznačný znak delfíní inteligence

<p>Delfíni si s potenciálně nebezpečným úlovkem dokážou velmi zdatně poradit</p>

Delfíni si s potenciálně nebezpečným úlovkem dokážou velmi zdatně poradit


Reklama

Nervový systém chobotnic není centralizovaný a chapadla se mohou pohybovat i poté, co byla oddělena od hlavy. Některá zvířata, která se snaží chobotnice pozřít, na to mohou doplatit tím, že se jim stále „živé“ tělo vzpříčí v krku a de facto je zadusí. Delfíni tomuto nebezpečí předcházejí. Nejdříve ukousnou chobotnici hlavu a pak se zbytkem těla v puse buď vyskakují z vody a při dopadu s ním co nejvíce mrští o hladinu, aby jej roztrhali na kusy, nebo za stejným účelem škubají prudce hlavou ze strany na stranu.

TIP: Pravda o delfíní inteligenci: Jsou příliš chytří pro život v zajetí?

Jednak dokážou tímto způsobem naporcovat chobotnice na menší kousky a také docílí znehybnění již od hlavy oddělených chapadel. A pokud se ještě hýbou samostatně odtržené kusy potravy, už to není z hlediska velikosti sousta nebezpečné. „Myslíme si, že si tak prostě připravují jídlo k pozření,“ komentovala výsledky pozorování Kate Sprogisová.

  • Zdroj textu:

    časopis Příroda

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Lidský mozek je tvarovatelný a my můžeme pomocí meditace hrát aktivní roli při jeho přetváření.

Zajímavosti

Mimořádně silná magnetosféra obří planety s vyznačenými dráhami velkých měsíců.

Vesmír

Egyptská technika tetování se zřejmě podobala té dnešní: Jehlou se pod kůži vnášelo barvivo na bázi uhlíku, pravděpodobně saze.

Zajímavosti

Dvojice houfnic ML-20, které jsou dnes součástí expozice v Petropavlovské pevnosti v Petrohradu

Válka

Nové fluoreskující štítky jsou bez problémů poživatelné.

Věda
Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907