Klíčový význam vaření: Zpracování jídla a maso výrazně popohnali evoluci

10.03.2016 - Stanislav Mihulka

Pokrok v přípravě jídel ušetřil našim dávným předků 2,5 milionu žvýknutí ročně


Reklama

Naši nejbližší příbuzní šimpanzi stráví téměř půl svého dne žvýkáním potravy. Vynakládají na to spoustu sil a potřebují masivní čelisti, aby své jídlo zvládli.

My si naopak jídlo užíváme s mnohem menší námahou a žvýkání nám obvykle mnoho času nezabere. Podle nového výzkumu z Harvardu přinesla právě úprava jídla zásadní změnu v naší evoluci.

Vědci tvrdí, že před 2 až 3 miliony let naši předci zavedli do svého jídelníčku větší množství masa a začali používat kamenné nástroje k důkladné úpravě jídla. Prý jim to ušetřilo asi tak 2,5 milionu žvýknutí ročně, což jim poskytlo čas na jiné věci. Omezení žvýkání také umožnilo anatomické změny lidského obličeje a rozvoj řeči.

Reklama

  • Zdroj textu:

    Harvard University, Nature

  • Zdroj fotografií: Eikus89 / Wikimedia Commons

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Přistání na letišti Courchevel je možné pouze se speciální licencí – jde o páté nejnebezpečnější letiště světa.

Zajímavosti

Současné kombajny váží desítky tun a velice zatěžují půdu na polích, což ohrožuje jejich úrodu.

Věda
Reklama

Konstelace satelitů Swarm

Vesmír

Eisenhower považoval za nejlepšího německého velitele Gerda von Rundstedta (zcela vlevo).

Válka
Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907