Klíčový význam vaření: Zpracování jídla a maso výrazně popohnali evoluci

10.03.2016 - Stanislav Mihulka

Pokrok v přípravě jídel ušetřil našim dávným předků 2,5 milionu žvýknutí ročně


Reklama

Naši nejbližší příbuzní šimpanzi stráví téměř půl svého dne žvýkáním potravy. Vynakládají na to spoustu sil a potřebují masivní čelisti, aby své jídlo zvládli.

My si naopak jídlo užíváme s mnohem menší námahou a žvýkání nám obvykle mnoho času nezabere. Podle nového výzkumu z Harvardu přinesla právě úprava jídla zásadní změnu v naší evoluci.

Vědci tvrdí, že před 2 až 3 miliony let naši předci zavedli do svého jídelníčku větší množství masa a začali používat kamenné nástroje k důkladné úpravě jídla. Prý jim to ušetřilo asi tak 2,5 milionu žvýknutí ročně, což jim poskytlo čas na jiné věci. Omezení žvýkání také umožnilo anatomické změny lidského obličeje a rozvoj řeči.

  • Zdroj textu:

    Harvard University, Nature

  • Zdroj fotografií: Eikus89 / Wikimedia Commons

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Historie
Věda

Obliba Papinova hrnce stoupla zejména v době druhé světové války, kvůli šetření paliva a kratší době vaření.

Zajímavosti

Kosmická loď s jaderným termálním pohonem

Vesmír

LST mají místo i v moderní době, v tomto případě se jedná o korejské plavidlo.

Válka

Část sloního stáda. Možná právě od potyčky se stromem má největší slon v popředí snímku zlomený jeden kel.

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907