Pálence z vína se od nepaměti přezdívá „živá voda“. Známý ekologicky založený palírník z Tasmánie nyní tuto pochoutku vyrábí ze zbytků vína vyplivnutých someliéry
Pro opravdové znalce whisky není Peter Bignell z Tasmánie žádnou neznámou. Tento svérázný farmář vyrábí ve své palírně nedaleko Kemptonu žitnou whisky Belgrove, ceněnou pro její osobitou a ryzí chuť. Všechny ingredience pro své „tekuté zlato“ si Peter sám pěstuje, vyrábí, nebo je získává z místních zdrojů. Netají se tím, že je zapřisáhlý ekolog a příznivec udržitelného životního stylu. Jeho nejnovějším produktem je vinný destilát, jehož základ tvoří zbytky vyplivnuté someliéry během degustačního festivalu vín.
TIP: Pochoutka z Islandu: Pivo s příchutí varlat plejtváka
Když se Peter Bignell po skončení vinného festivalu, který se před rokem konal v Sydney, rozhlédl, jeho zrak spočinul na nádobách určených k vyplivnutí soutěžních vzorků degustátory. Jako příznivce udržitelného stylu života ho zarazil objem „odpadu“ - po dvoudenním soutěžním klání zůstalo v nádobách okolo 500 litrů odpadového vína. Jako správný muž činu si ovšem věděl rady – vinný odpad se rozhodl zpracovat na originální pálenku. Jeho novinka dostala dokonale příznačný název – Kissing a Stranger (tedy Líbání cizince).
Novinka, představená letos na podzim, si pochopitelně rychle získala pozornost. Objevily se i obavy o zdravotní nezávadnost pálenky. Podle Toma Rosse, mikrobiologa z University of Tasmánie, ale nejsou obavy na místě. Proces destilace všechny nebezpečné mikroorganismy spolehlivě zahubí. A ty, které proces přežijí, zase nejsou zdraví nebezpečné.
Radio Australia, The Guardian
HistorieAby se dostala na palubu, musela Jeanne Barretová oblékat mužský oděv. Námořníci však nic nepoznali. Její skutečná identita vyšla najevo při vylodění na Tahiti v dubnu 1768. (foto: Wikimedia Commons, CC0)