Loboš červenočerný: Zpěvák v purpurovém hávu

21.03.2022 - Marek Telička

Loboš červenočerný je překrásný zpěvný pták, který žije v jihovýchodní Asii. Mohli byste jej zahlédnout v Bruneji, Indonésii, Kambodži, Laosu, Malajsii, Barmě, Singapuru, Thajsku a ve Vietnamu


Reklama

Loboš červenočerný (Cymbirhynchus macrorhynchos) patří do čeledi lobošovitých (Eurylaimidae), která je součástí řádu pěvců (Passeriformes). Lobošovití jsou původními ptáky jihovýchodní Asie, ačkoli dva rody obývají subsaharskou Afriku. Všichni příslušníci této čeledi jsou malí pěvci, jimž za potravu slouží hmyz, pavouci, ještěrky a stromové žáby. Některé druhy konzumují i malé ryby a pestrou škálu bezobratlých, především měkkýšů a krabů.

Loboš červenočerný je jedním z nejvýraznějších zástupců čeledi a svou pestrostí může připomínat vlhy pestré (Merops apiaster). Zobák tohoto druhu je nejen mimořádně velký ale rovněž nezvykle probarvený s tyrkysovou horní a zlatavou spodní částí. Žije v tropických a subtropických deštných pralesech a mangrovových porostech. Hnízda si staví během období sucha v mrtvých kmenech poblíž tekoucí vody. Jde o velmi teritoriální druh, který žije v párech nebo malých rodinných skupinkách. Během období hnízdění samci pomáhají se zahříváním zárodků, a když se vylíhnou mláďata, starají se o ně rovněž oba rodiče.

TIP: Prastaré kořeny ptačího rodu: Jak ptáci přišli o zuby?

Zbarvení lobošů červenočerných z nich dělá nezaměnitelný druh. Vedle výrazného zobáku není možné přehlédnout leskle černou hlavu a záda, purpurové břicho a „bradu“ nebo černá křídla s bílým pruhem. Upoutají i zelené duhovky a namodralé nohy. Samci i samice jsou zbarveni naprosto stejně.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

V křesťanské společnosti se konzumace masa rozšířila ve 4. století. Značná část raných křesťanů pravděpodobně byla vegetariány.

Zajímavosti

Trénink s hologramem

Věda

Milovníci rozpálených skal

Kozorožec núbijský (Capra nubiana) je jediným druhem kozorožce, jenž je adaptován pro život v horkých a suchých oblastech. Žije v horských regionech severovýchodní Afriky a na Středním východě v nadmořských výškách do 3 000 metrů, kde si vybírá ty nejodlehlejší, nejvyšší a nejstrmější skalní stěny. V rámci tohoto druhu je velmi výrazný pohlavní dimorfismus – samci váží kolem 60 kilogramů a dorůstají délky kolem 125 cm, zatímco samice jsou maximálně kolem 30 kg těžké a ne delší než 105 cm. Vroubené rohy samců mohou být až 120 cm dlouhé a docházejí uplatnění při bojích o dominanci. Jejich srážky ale jen zřídka končí zraněním. (foto: Shutterstock)

Příroda

Slunce pohledem americké obervatoře Solar Dynamics Observatory z února 2015. (foto: NASA/SDO, CC0)

Vesmír

Představa létající lodě Sky Cruise (foto: Profimedia, Hashem Al-Ghaili)

Revue

Replika stroje Fokker Eindecker, kterého se dohodoví piloti až do jara 1916 velmi obávali. (foto: Shutterstock)

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907