Michelinské restaurace: Pět míst, zaslíbených hvězdné gastronomii

15.10.2021 - Vilém Koubek

Michelinův průvodce každoročně vyhlašuje nejlepší restaurace planety a hodnotí je svými pověstnými hvězdami. V následující pětici měst můžete navštívit nejvíc oceněných podniků na světě

<h3>Ulice pro gurmány</h3><p><strong>Hongkong, Čína | oceněných restaurací: 70</strong></p><p>Hongkong se v Michelinově průvodci objevil už v roce 2009, a stal se tak jedním z prvních asijských měst na jeho stránkách. <strong>Loni tam působilo 70 oceněných restaurací a vrcholné tři hvězdy získalo sedm z nich.</strong> Uznání si vysloužily mimo jiné za mistrné mísení tradiční kultury s moderními postupy a trendy. Vedle klasického restauračního života navíc průvodce oceňuje také <strong>hongkongský street food: Doporučuje rovnou 30 podniků, jejichž jídlo se sice prodává na ulici, ale zároveň splňuje vysoké kulinářské standardy</strong>. <em>(foto: Shutterstock)</em></p>

Ulice pro gurmány

Hongkong, Čína | oceněných restaurací: 70

Hongkong se v Michelinově průvodci objevil už v roce 2009, a stal se tak jedním z prvních asijských měst na jeho stránkách. Loni tam působilo 70 oceněných restaurací a vrcholné tři hvězdy získalo sedm z nich. Uznání si vysloužily mimo jiné za mistrné mísení tradiční kultury s moderními postupy a trendy. Vedle klasického restauračního života navíc průvodce oceňuje také hongkongský street food: Doporučuje rovnou 30 podniků, jejichž jídlo se sice prodává na ulici, ale zároveň splňuje vysoké kulinářské standardy. (foto: Shutterstock)

<h3>Načančaná pompa</h3><p><strong>New York, USA | oceněných restaurací: 76</strong></p><p><strong>V New Yorku můžete zajít do pěti tříhvězdičkových podniků, 14 dvouhvězdičkových a 57 s jednou hvězdou.</strong> Mezi nejznámější a nejvyhlášenější patří <strong>Eleven Madison Park</strong>, kde se podávají až desetichodová degustační menu, která si lze vychutnat spolu s vyhlídkou na manhattanský Madison Square Park. Nicméně podle jiných než michelinských průvodců nemá „hlavní město světa“ kromě načančané pompy moc co nabídnout. Alternativní zdroje se tak shodují, že nejlépe se v USA najíte v oregonském Portlandu. <em>(foto: Profimedia)</em></p>

Načančaná pompa

New York, USA | oceněných restaurací: 76

V New Yorku můžete zajít do pěti tříhvězdičkových podniků, 14 dvouhvězdičkových a 57 s jednou hvězdou. Mezi nejznámější a nejvyhlášenější patří Eleven Madison Park, kde se podávají až desetichodová degustační menu, která si lze vychutnat spolu s vyhlídkou na manhattanský Madison Square Park. Nicméně podle jiných než michelinských průvodců nemá „hlavní město světa“ kromě načančané pompy moc co nabídnout. Alternativní zdroje se tak shodují, že nejlépe se v USA najíte v oregonském Portlandu. (foto: Profimedia)

<h3>Když východ potká západ </h3><p><strong>Kjóto, Japonsko | oceněných restaurací: 108</strong></p><p>Ještě v roce 2014 bylo Kjóto nejlépe hodnocenou kulinářskou metropolí světa. Během následujících let však nedokázalo udržet krok s Tokiem a Paříží, takže mu nyní patří třetí příčka. <strong>Restaurací honosících se třemi hvězdami tam loni fungovalo osm, následováno 22 dvouhvězdičkovými a zbytkem s jednou hvězdičkou</strong>. Podle průvodce nejlepší podniky ve městě září díky své kreativitě i pokusům o prolnutí japonské kuchyně s francouzskou. Na snímku tříhvězdičková kjótská restaurace <strong>Hjotei</strong>, která zaujme minimalismem, za nímž se však skrývá dokonalost. <em>(foto: Profimedia)</em></p>

Když východ potká západ 

Kjóto, Japonsko | oceněných restaurací: 108

Ještě v roce 2014 bylo Kjóto nejlépe hodnocenou kulinářskou metropolí světa. Během následujících let však nedokázalo udržet krok s Tokiem a Paříží, takže mu nyní patří třetí příčka. Restaurací honosících se třemi hvězdami tam loni fungovalo osm, následováno 22 dvouhvězdičkovými a zbytkem s jednou hvězdičkou. Podle průvodce nejlepší podniky ve městě září díky své kreativitě i pokusům o prolnutí japonské kuchyně s francouzskou. Na snímku tříhvězdičková kjótská restaurace Hjotei, která zaujme minimalismem, za nímž se však skrývá dokonalost. (foto: Profimedia)

<h3>V kolébce gastronomie</h3><p><strong>Paříž, Francie | oceněných restaurací: 119</strong></p><p>Ačkoliv se koncept moderního restauratérství a špičkové kuchyně zrodil ve Francii – a stejně tak se tam roku 1888 začal vydávat Michelinův průvodce – zaujímá Paříž v legendárním žebříčku až druhé místo. <strong>Tříhvězdičkových restaurací byste ve městě nad Seinou našli deset, a v daném ohledu tedy za Tokiem příliš nezaostává</strong>. Níže hodnocených michelinských podniků však ve francouzské metropoli působí podstatně méně. Situace se nicméně možná začíná obracet, neboť loni si první hvězdu vysloužilo hned 12 pařížských restaurací. Pařížský podnik <strong>Le Pré Catelan</strong> (na snímku) získal tři hvězdy poté, co se v něm ujal vařečky zkušený šéfkuchař <strong>Frédéric Anton</strong>. <em>(foto: Profimedia)</em></p>

V kolébce gastronomie

Paříž, Francie | oceněných restaurací: 119

Ačkoliv se koncept moderního restauratérství a špičkové kuchyně zrodil ve Francii – a stejně tak se tam roku 1888 začal vydávat Michelinův průvodce – zaujímá Paříž v legendárním žebříčku až druhé místo. Tříhvězdičkových restaurací byste ve městě nad Seinou našli deset, a v daném ohledu tedy za Tokiem příliš nezaostává. Níže hodnocených michelinských podniků však ve francouzské metropoli působí podstatně méně. Situace se nicméně možná začíná obracet, neboť loni si první hvězdu vysloužilo hned 12 pařížských restaurací. Pařížský podnik Le Pré Catelan (na snímku) získal tři hvězdy poté, co se v něm ujal vařečky zkušený šéfkuchař Frédéric Anton(foto: Profimedia)

<h3>Slunce a stálice</h3><p><strong>Tokio, Japonsko | oceněných restaurací: 223</strong></p><p>Japonský cit pro detail spolu se snahou o dokonalost tvoří základní předpoklad, aby se tamní restaurace objevovaly v Michelinově průvodci velice hojně. <strong>Gurmánské centrum země vycházejícího slunce pak představuje Tokio – místní gastropodniky získaly loni celkem 223 ocenění. Těch tříhvězdičkových, tedy nejvýš ohodnocených, se v metropoli nachází hned jedenáct</strong>. Kanda, Quintessence a Joël Robuchon si přitom drží elitní pozici již od roku 2007. Restaurací se dvěma hvězdami je v Tokiu 47 a zbylých 165 podniků se pyšní alespoň jednou. <em>(foto: Flickr, Veroyama, CC BY-SA 2.0)</em></p>

Slunce a stálice

Tokio, Japonsko | oceněných restaurací: 223

Japonský cit pro detail spolu se snahou o dokonalost tvoří základní předpoklad, aby se tamní restaurace objevovaly v Michelinově průvodci velice hojně. Gurmánské centrum země vycházejícího slunce pak představuje Tokio – místní gastropodniky získaly loni celkem 223 ocenění. Těch tříhvězdičkových, tedy nejvýš ohodnocených, se v metropoli nachází hned jedenáct. Kanda, Quintessence a Joël Robuchon si přitom drží elitní pozici již od roku 2007. Restaurací se dvěma hvězdami je v Tokiu 47 a zbylých 165 podniků se pyšní alespoň jednou. (foto: Flickr, Veroyama, CC BY-SA 2.0)

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ladislav Hojer byl neobyčejně brutální. Části těl si nosil domů, kde se nad nimi ukájel. 7. prosince 1986 byl popraven v pankrácké věznici.

Zajímavosti
Věda

Observatoř ESO na vrcholu hory Cerro Paranal má ke hvězdám opravdu blízko. Výjimečně jasné a temné obloze severního Chile právě dominuje Jupiter.

Vesmír

Na snímku ze 4. srpna 2019 je Jevgenij Kočeškov během cvičení ruského námořnictva v Baltském moři. 

Válka
Zajímavosti

Mláďata v kapse  

Vačice bývají březí pouhých dvanáct či třináct dní, načež porodí i dvacet mláďat. Podobně jako u klokanů jsou však potomci nedovyvinutí, takže zalézají k matce do kapsy, kde jejich vývoj pokračuje. Z bezpečí se nehnou zhruba sto dní, a když už jsou na vak příliš velcí, vyšplhají se rodičce na záda a nechají se nosit. Samice pak mohou mít vlastní mladé zhruba v šesti až osmi měsících.

Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907