Mléko vyrobené ze švábů: Výživnější a k nerozeznání od kravského

23.06.2018 - Vilém Koubek

Kravské mléko je drahé na výrobu a řada z nás ho navíc nedovede strávit. V budoucnu by jej proto mohlo nahradit mléko vyrobené ze švábů


Reklama

Po světě momentálně pobíhá okolo 1,5 miliardy krav, jejichž produkce metanu se nesmazatelně podepisuje za zrychlujícím globálním oteplováním. Nechovají se přitom výhradně kvůli masu, ale také pro mléko. Hledání jeho dostupné alternativy je proto jednou ze zásadních otázek současnosti a odpověď by se podle všeho mohla skrývat v těle švábů.

TIP: Laktózová intolerance: Co je příčinou alergie na mléčné výrobky?

V jejich zažívacím ústrojí se nacházejí „mléčné“ krystaly, které jsou bohaté na aminokyseliny a proteiny. Dle indického Ústavu pro biologii kmenových buněk a regenerační medicínu je „krystalový“ nápoj dokonce výživnější než kterékoliv jiné mléko na Zemi, a chuťově je přitom nerozeznatelné od kravského.

Reklama

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Na každou nově přivezenou várku odpadu se okamžitě vrhají sběrači, kteří doufají, že budou mít ten den štěstí a najdou něco zajímavého. (foto: David Těšínský ©)

Zajímavosti
Historie

Eskortní torpédoborec USS Samuel B. Roberts (DE-413). (foto: Wikimedia Commons, U.S. NavyCC0)

Věda

Exploze hvězdy v souhvězdí Býka, zachycená čínskými hvězdáři v roce 1054, je zřejmě nejznámější pozorovanou supernovou. V době výbuchu byla šestkrát jasnější než Venuše a na denní obloze zářila třiadvaceti dní. (foto: NASA, ESA, Hubble, J. Hester, A. Loll (ASU)CC BY 4.0)

Vesmír

Křik Ashley Peldonové zazní například ve filmech Paranormal Activity, Free Guy nebo třeba Vřískot. (ilustrační foto: Unsplash, Hannah PopowskiCC0)

Revue

Meandry řeky Uvac připomínají bludiště a v některých místech se zatáčejí až o 270 stupňů.

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907