Britští a němečtí vědci se pokusili prozkoumat mýtus „cukrového rauše“. Skutečně nám dávka cukru zlepší náladu a nabije nás energií?
Podle nového výzkumu mezinárodníhu týmu vědců z berlínské Humboldtovy univerzity a dvou britských univerzit je to přesně naopak. Cukr podle vědců nemá žádný pozitivní vliv na naši náladu.
Badatelé pečlivě analyzovali desítky dřívějších studií na téma konzumace cukru a jeho vlivu na náladu člověka. Jejich závěry ukazují, že nejenže neexistuje žádný doklad o pozitivním vlivu cukru na naši náladu, diskutabilní je i přínos cukru na lidskou výkonnost. U lidí konzumující cukr totiž vědci již po hodině zaznamenali menší míru bdělosti a naopak vyšší míru únavy než u lidí, kteří cukr nedostali.
TIP: Alarmující objev: Mlsným mužům hrozí ve zvýšené míře deprese a úzkosti
Autoři studie jsou přesvědčeni, že obraz cukru, který o něm vytváří popkultura, zkrátka není příliš pravdivý. Je možné, že jde o důsledek dřívějších reklamních kampaní propagujících slazené nápoje jako zdroj energie a dopingu. Lidé mají díky tomu o cukru zkreslená očekávání a jedí ho, když se potřebují „dobít“ nebo zrelaxovat. Jak se ale zdá, jsou taková očekávání naprosto přehnaná.
ZajímavostiDopadnout na polštář
airbagy pro chodce
kdy: 2012 | omezení: pouze nižší rychlostAirbagy se staly běžnou formou ochrany řidičů i spolujezdců, a řada automobilek se proto zamýšlela, zda by nemohly mírnit také náraz nešťastně zasaženého chodce. Během kolize se měly airbagy na kapotě nafouknout a pokrýt plochu střetu. Ačkoliv je myšlenka na první pohled nosná a snadno realizovatelná, nakonec se neujala. Vnější airbagy byly totiž účinné jen při nižších rychlostech, a pouze pokud nešťastník dopadl přímo na ně. Daleko efektivnější se ukázaly změny v umístění motoru a mřížky chladiče, které pomohly lépe usměrnit případný náraz. (foto: Profimedia)