Nejsladší řemeslo: První čeští cukráři

20.04.2016 - Roman Malach

Zatímco strava poddaných byla velmi prostá, šlechta a bohatší měšťané měli mlsnější jazýčky a potrpěli si nejen na masitou stravu, ale také na sladké


Reklama

Perníčky, caletky, jazejčky, piprle, marcipán nebo také konfety či cukrové květy, to vše si mohli dopřát naši zámožnější předci a později příležitostně i ti, kdo měli do kapsy hlouběji. Díky tomu se mohli uživit perníkáři i další specializovaní výrobci a prodejci sladkostí.

Cukráři a cukrářky

Mezi prvními „podnikateli“ v tomto oboru u nás je uváděn roku 1501 Pražan Mates. V 16. století jich v hlavním městě působilo asi patnáct a většina se přistěhovala z ciziny, především z Německa, ale i z Francie a Itálie, aby u nás zavedli výrobu sladkostí známých na francouzském dvoře. Zpočátku pracovali pouze pro císařský dvůr, kam dodávali velmi složitě vyráběné a honosně zdobené cukrovinky v podobě pávů, květinových košů a podobně. Postupně jejich služeb začala využívat i šlechta a nejbohatší měšťanstvo. Zboží prodávali ve vlastním krámě i na trhu. Na rozdíl od většiny jiných řemesel se cukrářství věnovaly i ženy, v Praze v 16. a 17. století například paní Uršila, Kateřina a Anna Písecká.

Marcipán, perník i zboží z dovozu

Mezi přední pražské cukráře na počátku 17. století patřil Mikuláš Zelander, u nějž kupoval laskominy Tycho de Brahe, Václav ze Šternberka či Oldřich z Lobkovic. V roce 1613 vlastnil tento zámožný řemeslník 414 forem, 105 krabic s konfetami a zásoby v celkové hodnotě 1 505 kop českých. V krámu míval sladkosti uložené v 15 truhličkách s víčky a v regálu, kde stály sklenice s nakládaným ovocem nebo sirupy. V sudech měl mandle, cukrované koření, červené, vlašské i lískové ořechy. V krabicích skladoval marcipány, citronová jádra a sladké syrečky. Nabízel marcipánové a kdoulové lvíčky, šneky, cukrové a perníkové lodičky, nakládané cibéby (hrozinky), kdoulovou šťávu a běžně také další zboží z dovozu, jako datle, fíky, pomeranče či norimberský perník. Obecně však cukráři neměli stálé odbytiště, a tak nedělali cukrovinky do zásoby, ale spíše na objednávku nebo před blížícími se trhy.

Reklama

  • Zdroj textu:

    Živá historie 9/2015

  • Zdroj fotografií: Wikipedie

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Název dugong pochází z malajštiny, kde „duyung“ znamená „mořská dáma“. Vzhledově tato paralela dost vázne, ale je pravda, že v přítomnosti potápěčů se tito tvorové chovají velmi povzneseně.

Příroda

Rekonstrukce vikingské osady v L'Anse aux Meadows.

Věda

Inspektor Izraelského památkového úřadu s objeveným mečem.

Věda

Tropické cyklóny dostávaly jména už před několika staletími. Bouře byly tehdy pojmenovávány podle míst, kde působily velké škody nebo podle svatých.

Zajímavosti

Koncept lunární motorky Tardigrade.

Vesmír

Všemi barvami hrající kopce Aktau v NP Altyn-Emel jsou tvořeny měkkými sedimenty

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907