Kněžice mramorovaná je významný zemědělský škůdce, který poškozuje rostliny a jejich plody a znehodnocuje chuť ovoce. Pochází z Asie, ale v současnosti je rozšířena v Severní Americe a pomalu postupuje i Evropou
Kněžice mramorovaná (Halyomorpha halys) je ploštice z čeledi kněžicovitých (Pentatomidae), jejíž domovinou je Čína, Japonsko, Korejský poloostrov a Tchaj-wan. Tato ploštice je považována za škůdce, který svým sosákem saje mízu hostitelských rostlin a jejich plodů. V Japonsku škodí zejména na polích se sójou, ale také v ovocných sadech. Na konci 20. století se kněžice dostala zřejmě z Japonska nebo Číny do USA, pravděpodobně na obalových materiálech plodin. V současnosti je přítomna ve většině amerických států a šíří se i do Kanady.
Čerstvě narozené nymfy kněžice mramorované se zbytky skořápek. Za 35 až 45 dní se nymf vyvinou dospělí jedinci. (foto: Shutterstock)
Ve stejnou dobu jako do Spojených států, pronikla kněžice i do Evropy a poprvé byla zaznamenána roku 1998 ve švýcarském Curychu, kam se podle všeho dostala s dodávkou čínské krytiny.
TIP: Korýši vlhkého stínu: Neznámé stínky patří mezi časté obyvatele zahrad i domů
Jejímu rozšíření výrazně napomohly například zimní olympijské hry v ruském Soči, kam bylo dovezeno množství okrasných rostlin. V srpnu 2018 byla nalezena i v Česku a brzy se předpokládá rozšíření na celém evropském kontinentu. Jejich přirozenými predátory jsou zejména ptáci a vosy.
Flickr, Gilles San Martin, CC BY-SA 2.0
Shutterstock
VědaPitva mumifikovaného bizona ze Sibiře, odborníky ze Severovýchodní federální univerzity v Jakutsku. (foto: NEFU Press Service, Svetlana Pavlova, CC BY-SA 4.0)
VálkaZ nacisty obsazeného Československa odešel Emil Boček v 16 letech. Zúčastnil se bojů o Francii, poté v Británii vstoupil do RAF, kde působil jako mechanik. Letecký výcvik absolvoval v Kanadě a od roku 1944 se v řadách československé 310. stíhací perutě v britském letectvu na spitfirech účastnil vzdušných bojů. (foto: Profimedia)
ZajímavostiČlánek zpochybňující zavedené představy o tradicích italské gastronomie vzbudil v Itálii velký ohlas. (foto: Unsplash, amirali mirhashemian, CC0)